Israël onthult lasersysteem ontworpen om brandbalonnen, -vliegers en drones te onderscheppen

De Israëlische politie heeft donderdag een nieuw lasersysteem onthuld dat is ontworpen om brandgevaarlijke bedreigingen vanuit de Gazastrook te onderscheppen. Volgens Channel 12 News werd, terwijl het systeem operationeel was, niet meteen een implementatiedatum gegeven.

Light Blade, zoals het lasersysteem werd gedoopt, is naar verluidt het eerste verdedigingssysteem in zijn soort ter wereld. Het zou qua technologie lijken op het Iron Dome-verdedigingssysteem. Het zal brandballonnen en -vliegers neerhalen, die de afgelopen twee zomers talloze branden in de gemeenschappen aan de zuidelijke grens hebben aangestoken, evenals drones.

De terroristische brandstichtingcampagne, die eind april 2018 is gestart, heeft bijna 10.000 hectare bos en landerijen aan de Israëlische kant van de grens verwoest. Brandvliegers en ballonnen hebben de afgelopen zeven maanden miljoenen dollars schade aangericht aan het gebied en milieudeskundigen zeggen dat het minstens 15 jaar zal duren vooraleer de natuur zich weer hersteld zal hebben want de vegetatie en dieren werden vernietigd.

Light Blade is ontwikkeld door drie civiele ingenieurs die samenwerken met onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit en de technologische afdelingen van de Israel Police en de IDF. Het project, geleid door grenspolitiecommissaris majoor-generaal Yaakov Shabtai, was een jaar in de maak.

Volgens de beschikbare gegevens kan de laser doelen aannemen met een effectief bereik van 2 kilometer (1,2 mijl) en dat dag of nacht. Zodra het systeem zijn doel heeft vergrendeld, vuurt het een unieke laserstraal erop af. Als het doelwit een ballon of een vlieger is, wordt deze in de lucht verbrand.

Als het doelwit een drone is, verbrandt de laser delen ervan totdat het wordt neergeschoten. Shabtai zei dat Light Blade “een bijna sluitende reactie biedt op alles met betrekking tot ballonnen en vliegers, en een veilige en effectieve oplossing biedt voor de dreiging met drones.”

Lasersysteem ‘Light Blade’


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael unveils laser system designed to intercept incendiary balloons, drones” van 26 december 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Innovative laser system to intercept incendiary balloons” van 26 december 2019 op de site van Arutz Sheva