Guinness World Records certificeert ’s werelds meest waardevolle dreidel

Juweliers in New York City hebben de meest waardevolle dreidel ter wereld gemaakt, volgens Guinness World Records. Een dreidel (dreidl of sevivon) is een vierzijdige draaitol waarmee gespeeld wordt tijdens de Joodse feestdag van Chanoeka. De dreidel is een joodse variant op het teetotum, een gokspeelgoed dat in veel Europese culturen voorkomt.

Het op maat ontworpen stuk gemaakt door Estate Diamond Jewelry heeft een waarde van $ 70.000 (€ 63.133) . Het bevat de met diamanten ingelegde Hebreeuwse letters nun, gimmel, hay en shin en heeft een 4,2-karaats diamant op zijn punt.

De vorige duurste dreidel:
(Artisan Jewelers in Manalapan; 2015; $ 14.000)

De 18K gouden dreidel staat 10,8 cm hoog. De letters zijn gemaakt van wit goud en zijn volgens Guinness bezet met 222 ronde briljante diamanten. Het werd gemaakt in de artistieke stijl van Art Deco, volgens de juweliers, die zeiden dat het uiteindelijke ontwerp sterk werd geïnspireerd door het Chrysler-gebouw op een paar blokken van de showroom van het bedrijf.

Estate Diamond Jewelry verzamelt al meer dan 40 jaar zeldzame en vintage verlovingsringen. “De inspirerende boodschap van Chanoeka (aka Hanukkah) heeft altijd met ons resoneerd en we houden van grillige sieraden, dus natuurlijk hebben we altijd geprobeerd een belangrijke antieke dreidel in handen te krijgen om aan de collectie toe te voegen,’ zei het bedrijf in een blog Post.

“Enkele maanden geleden besloten we echter dat we onze droom-dreidel helemaal zelf wilden creëren, geïnspireerd door de artistieke ontwerpen van de vintage sieraden uit onze collectie. We hadden geen idee hoe leuk deze reis zou zijn.”

Geschiedenis
Historische verslagen verschillen sterk van de oorsprong van de dreidel. Sommigen zeggen dat het woord een Jiddische toe-eigening is van het Duitse ‘drehel’ of ‘draaien’, en dat het spel gebaseerd was op een populair Duits gokspel uit de late middeleeuwen, voor het eerst geïntroduceerd tijdens het Romeinse rijk.

De tol was beschreven met woorden die ‘niets’, ‘half’, ‘alles’ en ‘erin’ vertaalden. Toen Bogaards in België was, vond ze een kleine (niet groter dan een miniatuur) koperen dreidel in een antiekwinkel , samen met minuscule dobbelstenen. De eigenaar legde uit dat het geen dreidel was, maar een gokspel.

Volgens rabbijn David Golinkin, werden de uitgebreide verklaringen van de dreidel achteraf uitgevonden, en inderdaad, dit teetotum ontstond als gokspeelgoed. De altijd vindingrijke rabbijnen transformeerden de dreidel in een leermiddel, terwijl ze deden alsof ze gokten wanneer hun ontvoerders in beeld kwamen.

Ze vertaalden de symbolen om de leer van de Thora weer te geven, terwijl ze hun tradities in stand hielden en aan hun kinderen doorgaven, terwijl ze in gevangenschap zaten. Heel slim!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Guinness World Records certifies world’s most valuable dreidel” van 24 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Kristen Stephenson “New York City jewelers create the world’s most valuable dreidel” van 19 december 2019 op de site van Guinness World Records

♦ naar een artikelThe Dreidel” van 25 januari 2016 op de site van Handkerchief Heroes