Torah-rollen in brand gestoken in de synagoge van Modiin Illit in Samaria

Verschillende Torah-rollen werden beschadigd bij een aanval op een synagoge op de Westelijke Jordaanoever. Een van de rollen werd in vuur en vlam gezet en de zilveren rituele items van de synagoge werden gestolen.

Het incident gebeurde in de orthodoxe stad Modiin Illit in Samaria (Israël). De stad werd gesticht in 1994 en er wonen ca. 73.080 mensen (2018), waarmee het zowat de grootste Israëlische stad is voorbij de Groene Lijn.

De inbraak vond plaats op zondagavond en werd vroeg maandag ontdekt toen de gelovigen arriveerden voor de ochtendgebedsdiensten, meldde Ynet. De vandalen vernietigden ook gebedenboeken en ledigden de inhoud van planken en kasten op de vloer. Synagoogleiders vertelden Ynet dat ze geen ruzie hadden en geen idee hadden wie hun heiligdom zou hebben ontheiligd.

Een soortgelijk incident vond zes maanden geleden plaats, toen een synagoge in de ultraorthodoxe stad Bnei Brak werd ingebroken. “Ze stalen vier Torah-rollen en veroorzaakten enorme schade aan de gebedsruimte, ze bleven beveiligingscamera’s van de muren scheuren en gooiden heilige boeken op de grond“, zei een van de leden van de synagoge destijds.

Een jaar geleden werd een synagoge in Jeruzalem ingebroken, de daders vernietigden de ark van de synagoge in de Siah Yisrael synagoge en wierpen heilige boeken op de vloer.

Plaatje hierboven: Studenten van de Talmoedschool in hun synagoge van Modi’in Ilit op 26 augustus 2018 [beeldbron: Aharon Krohn/Flash90]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Torah scroll set alight in attack on West Bank synagogue” van 23 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelIsraeli synagogue in Modi’in Illit vandalized, Torah scrolls damaged” van 23 december 2019 en een artikelFour Torah scrolls stolen from Bnei Brak synagogue” van 12 juni 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Elisha Ben Kimon “West Bank synagogue desecrated, Torah scroll set alight” van 23 december 2019 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.