Iran dreigt Israël aan te vallen vanuit Syrië of Libanon als vergelding voor Israëlische aanvallen

Een van de topadviseurs van de hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, heeft op maandag Israël gewaarschuwd dat zijn land op Israëlische aanvallen in Syrië zal reageren en dat de reactie de Joodse staat zal verrassen.

“We verwachten dat het verzet in Syrië en Libanon de misdaden van de Verenigde Staten en Israël zal stoppen. Israël is hulpeloos en kan zijn bedreigingen tegen Iran niet uitvoeren”, zei de adviseur. “Als Israël Libanon aanvalt, zal Hezbollah Israël gelijk met de grond maken,” dreigde hij

“Israël zal spijt krijgen van zijn luchtaanvallen in Syrië. Er komt een reactie vanuit Syrië of Libanon op deze misdaden”, dreigde eveneens senior adviseur van Khamenei Ali Akbar Velayati op maandag na een reeks Israëlische aanvallen op Iraanse wapenopslagplaatsen in Syrië.

De opmerkingen volgen op een aanval op Syrië op zondagavond die werd toegeschreven aan Israël. Het Syrische leger zei dat de luchtafweer van het land op Israëlische raketten vuurde en een neerschoot die buiten Damascus viel. Ten minste drie Iraanse terroristen werden ’s nachts geëlimineerd in vermeende Israëlische aanvallen op Iraanse en Assad-wapenmagazijnen in de buurt van Damascus.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens zei dat drie ‘vreemdelingen’ zijn gedood bij drie explosies gericht op Iraanse en Syrische militaire posities, waaronder Hama en T-4 militaire vliegbases.

Iraanse nucleaire ambities
Iran begon maandag nieuwe operaties in de zwaarwater kernreactor in Arak, zei het hoofd van het nucleaire agentschap van het land, volgens The Associated Press. De stap was kennelijk bedoeld om de druk op Europa te vergroten om een ​​effectieve manier te vinden om Amerikaanse sancties te omzeilen die de olieverkoop van Teheran in het buitenland blokkeren.

Het opstarten van het secundaire circuit van de zwaarwaterreactor van Arak is niet in strijd met de nucleaire deal van 2015 met wereldmachten, maar komt het programma van inch Teheran dichter bij in de buurt van wapenkwaliteit. Ali Akbar Salehi, hoofd van de Atomic Energy Organisation van Iran, zou de staatstelevisie hebben verteld dat het secundaire circuit warmte overdraagt ​​naar het koelsysteem van de reactor.

Hij zei dat het gehele reactorsysteem in 2021 online zal gaan. Zwaar water helpt koele reactoren en produceert plutonium als bijproduct dat mogelijk in nucleaire wapens kan worden gebruikt. Iran staat erop dat zijn nucleaire programma voor vreedzame doeleinden is. Iran heeft geleidelijk zijn naleving van de deal van 2015 teruggeschroefd als reactie op de terugtrekking van de Amerikaanse president Donald Trump in mei 2018.

Onlangs heeft de Islamitische Republiek uraniumverrijking in de ondergrondse Fordow-faciliteit opnieuw gestart in strijd met de overeenkomst. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben geprobeerd de nucleaire deal te redden en hebben gezworen Iran te helpen de door de VS opgelegde economische sancties te ontwijken en bedrijven beschermen die zaken doen met de schurkenstaat in een poging de nucleaire deal van Iran te behouden.

Salehi gaf Europa onlangs de schuld van het feit dat zijn land zijn verplichtingen onder de deal had teruggeschroefd en zei dat hun gebroken beloften de Islamitische Republiek weinig keuze gaven. Zondag dreigde de secretaris van de Hoge Nationale Veiligheidsraad van Iran, Ali Shamkhani, dat Iran een vijfde stap zal zetten in het terugschroeven van zijn verplichtingen in het kader van de nucleaire deal van 2015 als de Europeanen hun verplichtingen niet nakomen.

Mensenrechten
Brian Hook, speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Staten voor Iran, heeft gereageerd op een rapport van het persbureau Reuters dat ongeveer 1500 mensen zijn gedood tijdens recente protesten in Iran.

Hook schreef op Twitter en zei: “Het Reuters-rapport over het bloedbad van [Supreme Iranian Leader Ali] Khamenei onderstreept de urgentie voor de internationale gemeenschap om de daders te straffen en het regime te isoleren voor de moord op 1500 Iraanse burgers.


Bronnen:

♦ naar een artikelIran threatens Israel, vows to attack from Syria or Lebanon after Israeli strikes on its weapons depots” van 23 december 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Airstrike on Syria that killed 3 leads to Iranian threat against Israel” van 23 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Elad Benari “Iran begins new work at heavy water reactor” en een artikelIranian official: We’ll respond to Israeli attacks” en een artikelUS envoy: Punish the Iranian regime for protester deaths” van 24 december 2019 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.