Simon Wiesenthal Center publiceert jaarlijkse Top-Tien 2019 van Jodenhaters en Israëlbashers

Het Simon Wiesenthal Center publiceerde zijn jaarlijkse Top Tien-lijst van de ergste uitbraken van antisemitische en anti-Israëlische incidenten vrijgegeven tijdens een persconferentie in New York. De lijst bevat de recente moorden en gewelddadige antisemitische aanvallen op joden en hun instellingen in Jersey City, het grotere gebied van New York, in de VS en in Europa waaronder dodelijke jodenhaat in de VS en Duitsland.

#1 Jeremy Corbyn
Wiesenthal kondigde aan dat de nu verslagen Britse leider van de Labour-partij Jeremy Corbyn de nummer één was voor mainstream antisemitisme in het VK. Het Centrum schreef dat het ”zijn # 1 keuze voor zijn Top Tien 2019 lijst vijf dagen voor de UK verkiezing heeft vrijgegeven. Corbyn’s Labour werd verslagen door de conservatieve partij van premier Boris Johnson bij de verkiezingen van 12 december. Sommige analisten zeggen dat antisemitisme de kiezers heeft beïnvloed. Corbyn heeft ontslag genomen als leider van de Labour Party.” In feite noemde Corbyn de antisemitische jihadistische organisaties Hezbollah en Hamas zijn ‘vrienden’.

#2 Aanslagen Jersey City en Halle
Het centrum noemde de dodelijke antisemitische aanvallen in Jersey City en in Halle, Duitsland, als de volgende ergste uitbraken van jodenhaat. “In Jersey City, New Jersey, was een koosjere markt het doelwit van binnenlandse terroristen. David Anderson en Francine Graham waren aanhangers van de haatgroep van zwarte Hebreeuwse Israëlieten. Anderson had anti-politie en antisemitische gevoelens geuit. De schutters doodden eerst een politieagent en lieten vervolgens een spervuur ​​van geweerkogels ​​los waarbij drie onschuldige mensen in de koosjere winkel werden gedood. Alleen snelle en heroïsche actie van de politie voorkwam een ​​nog groter bloedbad, omdat een aangrenzende yeshiva [school] hun volgende doelwit zou zijn geweest,” schreef het Centrum.

Wiesenthal schreef dat ‘ongeveer 80 Joden die bidden in een Duitse synagoge op Jom Kippoer – de heiligste dag van het jodendom – op wonderbaarlijke wijze ontsnapten aan bepaalde verwondingen of de dood door toedoen van een neonazi toen de aanvaller er niet in slaagde een veiligheidsdeur voor een synagoge in Halle af te breken, Duitsland. Na het niet betreden van de synagoge, vermoordde Stephan Balliet, 27, gewapend met een machinepistool en explosieven 2 burgers in de buurt en verwondde 2 anderen.

Balliet gaf toe dat hij gemotiveerd was door zijn jodenhaat. Het Centrum beschaamde de Duitse autoriteiten voor de lakse veiligheid. “Ondanks de stijgende antisemitische daden, slaagden de Duitse autoriteiten er niet in om buiten de synagoge tijdens Yom Kippur-diensten beveiliging te plaatsen.” De vermelding vermeldde ook de schutter van San Diego die “het vuur op de joden opende in gebed in een synagoge in Chabad in San Diego County, waarbij 60- Jaar oude Lori Gilbert-Kaye, en de rabbi verwondend. “De schutter kondigde aan dat hij’ onze natie verdedigde tegen het Joodse volk, dat probeert alle blanke mensen te vernietigen.”

#3 Doodsbedreigingen naar Liliana Segre
De derde plek ging naar de antisemitische doodsbedreigingen gericht op de “negenentachtig-jarige Auschwitz-overlevende Liliana Segre, die als senator voor het leven in het Italiaanse parlement dient.” Het centrum meldde dat ze, na het lanceren van een nationale commissie om de onverdraagzaamheid te beëindigen, doodsbedreigingen had ontvangen via sociale media. Twee politieagenten werden toegewezen om haar de klok rond te beschermen.

#4 Kobili Traore vermoordde Sarah Halimi
Als nummer vier op de lijst van het Centrum, werden Franse aanklagers aangehaald voor “het laten vallen van een veroordeling voor moordaanslagen jegens Kobili Traore, die genadeloos Sarah Halimi, een joodse kleuterjuf, sloeg en haar vervolgens van haar balkon gooide. Autoriteiten bevond het schandalig dat de moordenaar een “massale psychotische episode” had geleden na het roken van marihuana. Toen Traore in het appartement van Halimi brak, reciteerde hij koranverzen terwijl hij de joodse vrouw aanviel. Het centrum schreef dat Traore beweerde: “Ik voelde me vervolgd. Toen ik de Thora en een kandelaar in haar huis zag, voelde ik me onderdrukt.”

#5 Israël- en Jodenbashers Rashida Tlaib en IIhan Omar
Het Amerikaans moslimcongres Rashida Tlaib, Amerika’s eerste congresvrouw van Palestijnse afkomst, en IIhan Omar, een moslima in het congres, verdiende plek nummer vijf voor hun “belasteren van Israël en de Joden.” Het Centrum schreef dat Tlaib “haar carrière in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden lanceerde door collega’s te belasteren die een resolutie steunden om de anti-Israel, Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) beweging te verzwakken toen ze tweette: “Ze vergaten welk land dat zij vertegenwoordigen.” Die resolutie riep ook op tot sancties tegen financiers van het criminele Assad-regime in Syrië. Tlaib heeft naar verluidt ook de geschiedenis vervalst en verklaard dat ze “warme gevoelens had over de manier waarop Palestijnen een thuisland vormden voor overlevenden van de Holocaust …  I jou van de manier waarop mijn voorouders hebben bepaald dat … “

Het Centrum zei dat Omar op dezelfde manier een beroep deed op de dubbele loyaliteits-canard door te verklaren dat “Ik wil praten over de politieke invloed in dit land dat zegt dat het oké is om loyaliteit aan een ander land te betrachten.” Omar echoëde een schadelijk antisemitisch thema over “Joods geld dat werd aangevoerd door Hitler en andere antisemieten,” en verklaarde dat “het allemaal om de baby van Benjamin gaat.” Ze schreef ook op Twitter dat Amerikaanse politici worden bestuurd door AIPAC.

#6 Joden afgeslagen in N.Y.
Spot nummer zes was het gebrek aan politieke reactie op geweld tegen joden in New York City. Het centrum schreef dat in november NYPD-commissaris James P. O’Neill meldde dat joden het slachtoffer waren van meer dan de helft van de haatmisdaden in de stad met de grootste joodse bevolking ter wereld. Van 309 gemelde incidenten waren er 159 gericht tegen Joden. Het slaan van Joden, met name in de Brooklyn-wijken Crown Heights en Borough Park, trok nationale aandacht, maar politici reageerden schaars op het geweld.

#7 Duitse Israëlbasher Christoph Heusgen
De Duitse ambassadeur bij de Verenigde Naties Christoph Heusgen verdiende plek nummer zeven. De Post heeft vorige week exclusief op zijn plek in de lijst gerapporteerd. Duitsland zit midden in een periode van 18 maanden in de VN-Veiligheidsraad. De VN-ambassadeur, Christoph Heusgen, zorgde voor opschudding na de verspreiding van het aantal anti-Israëlische stemmen dat hij heeft uitgebracht en door zijn vergelijking van 130 raketten die werden afgevuurd door de terroristische organisatie Hamas op Israëlische burgers in één week in maart, met het slopen van de huizen van terroristen in de Joodse staat,” merkte het Wiesenthal Center op. Heusgen verklaarde: “Wij geloven dat het internationale recht de beste manier is om burgers te beschermen en hen in staat te stellen in vrede en veiligheid te leven en zonder angst voor Israëlische bulldozers of Hamas-raketten.”

Bild, de best verkopende krant van Duitsland beschuldigde Heusgen in een redactioneel artikel van “pure kwaadaardigheid tegen de Joodse staat.” Wiesenthal schreef dat Heusgen “zestien anti-Israël-stemmen uitbracht bij de VN in 2018 en zich één keer onthield. In 2019 stemde hij voor negen anti-Israëlische resoluties, waaronder één die de heiligste locaties van Jeruzalem als ‘Palestijns bezet gebied’ bestempelde, terwijl hij zich drie keer onthield en zich slechts tegen één anti-Israëlresolutie verzette.”

#8 Antisemitisme op campussen in de VS
De achtste plaats ging naar de verklaring dat “elitaire Noord-Amerikaanse universiteiten hebben bewezen een vruchtbare grond te zijn voor antisemitisme, vaak verhuld als ‘anti-zionisme’ en beschermd onder de noemer van vrijheid van meningsuiting. Het centrum citeerde de weigering van een’ Joodse student om een ​​campagne te steunen die het aanbieden van koosjer voedsel op de campus wil verbieden, zeggende: “Ik betwijfel of het uitvoerend comité comfortabel zal zijn deze motie aan te bevelen, gezien het feit dat de organisatie die het [Hillel] organiseert openlijk pro-Israël is,” en beschuldigde een Joods lid, Jordyn Wright, voor het accepteren van een uitnodiging om Israël te bezoeken onder auspiciën van Hillel. Pro-BDS-studenten slaagden er uiteindelijk niet in de tweedejaarsstudent te dwingen haar reis naar de Joodse staat te annuleren.

Evenzo werd een evenement dat in november georganiseerd door joodse studenten aan de Universiteit van Toronto in Toronto, waar jonge Israëlische soldaten deel van uitmaakten, gecontesteerd met een campagne “geen moordenaars op de campus” die werd georganiseerd door anti-Israëlische groepen. Volgens Wiesenthal zijn leidende Amerikaanse scholen, waaronder Columbia, Barnard, NYU, Vassar, Duke, UNC, Oberlin, ASU en UCLA slechts enkele van de Amerikaanse scholen die dit jaar worden geconfronteerd met anti-Israëlische en antisemitische incidenten – vaak voortgebracht door de extreme anti-Israëlische, anti-vredes-, BDS-beweging. De Syracuse Universiteit werd aangehaald vanwege de ‘zestien incidenten in november, waaronder racistisch vandalisme in residentiehallen waar vicieuze graffiti was gericht jegens Afro-Amerikanen, joden, Aziaten en anderen.”

#9 Antisemitisme in  Denemarken en Zweden
Spot nummer negen vermeldde de Scandinavische landen Denemarken en Zweden. Op de 81e verjaardag van de ‘Nacht van gebroken glas’  (Kristalnacht) op 9 november, toen de meeste Duitse synagogen werden platgebrand door de nazi’s, plakten neonazi’s stickers in de vorm van gele sterren op meerdere joodse locaties in Denemarken en Zweden. Het centrum merkte op dat “Terwijl Joden niet meer dan een vijfde van 1% van de Zweedse bevolking uitmaken, richt meer dan 4% van alle haatincidenten in het land zich op Joden. Zweedse autoriteiten stonden neonazi’s toe om te verzamelen op het Raoul Wallenberg-plein tegenover de belangrijkste synagoge van Stockholm. Zweden slaagt er niet in zijn Joodse burgers en instellingen te beschermen en heeft antisemieten niet verantwoordelijk gehouden voor hun acties in de publieke en private sector, inclusief in het beroemde Karolinska Hospital.”

#10 Priester Rick Wiles
Rick Wiles, een niet-confessionele, in Florida gevestigde pastoor, verdiende de tiende plek voor het gebruiken van zijn radioprogramma om “racistische en antisemitische samenzweringstheorieën te stimuleren”. Hij bestempelde de impeachment-procedure tegen president Donald Trump als een “Joodse staatsgreep”. In november zei Wiles: “Dat is de manier waarop de Joden werken. Ze zijn bedriegers. Ze plotten. Ze liegen. Ze doen wat ze hebben moeten doen om hun politieke agenda te volbrengen”, en “als de Joden het land overnemen, zullen ze een zuivering uitvoeren … Dat is het volgende dat gebeurt wanneer Joden een land overnemen – ze doden miljoenen Christenen.” Wiles zei dat hij 87 duizend Facebook-volgers heeft en bijna 60 duizend op Twitter.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Weinthal “Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Jeremy Corbyn top list of worst antisemites – Corbyn, violent antisemitism in the US, Germany, Italy, France led the list, compiled by the Simon Wiesenthal Center” van 20 december 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelAnnual Top Ten Worst Anti-Semitic Incidents: SWC Releases 2019 List” van 18 december 2019 op d esite van Simon Wiesenthal Center

♦ naar een artikelJeremy Corbyn is the biggest global threat to Jews, warns Simon Wiesenthal Centre – the world’s leading Nazi-hunting organisation – as Boris Johnson urges voters to save Britain from a ‘nightmare‘” van 9 december 2019 op de site van The Daily Mail

3 gedachtes over “Simon Wiesenthal Center publiceert jaarlijkse Top-Tien 2019 van Jodenhaters en Israëlbashers

Reacties zijn gesloten.