Israël bestookt Iraanse doelwitten nabij Damascus; ISIS nog steeds actief aan noord- en zuidgrens

Israël viel zondagavond verschillende doelen aan in het Set Zaynab-gebied nabij Damascus, meldde de Libanese krant Al Ahbar op maandagochtend. Israëlische straaljagers bombardeerden wapendepots van de Revolutionary Guards terroristische groep van Iran op meerdere locaties in Syrië, waaronder Hama en T-4 militaire vliegbases.

Volgens onbevestigde berichten behoort een hooggeplaatste generaal in de Quds Force, de overzeese arm van de Revolutionaire Garde van Iran, tot de doelen van de Israëlische aanvallen in Syrië. Zijn huis in het zuiden van Damascus werd bestookt.

Tijdens de aanvallen werden verschillende wapenopslagplaatsen getroffen, die materiële schade veroorzaakten maar geen slachtoffers. Al Ahbar zei verder dat naar verluidt een golf van raketten werd waargenomen vanuit de Golanhoogte en voor de Libanese kust.

Naar verluidt zou de Syrische luchtafweer op zondagavond Israëlische raketten onder vuur hebben genomen waarvan er een neerviel die buiten Damascus viel, meldde het officiële Syrische persbureau SANA. De “vijandige raketten kwamen uit de bezette gebieden”, zei het persbureau, eraan toevoegend dat een drone (UAV) neerviel in het gebied van Aqraba, een buitenwijk van Damascus.

Het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens zei dat er drie explosies plaatsvonden in de buitenwijken van Damascus nadat de raketten waren gericht op “Syrisch regime en Iraanse posities”. Bovendien beweerde een ander rapport uit Libanon dat Israël in Syrië aanviel vanuit de lucht van de Lebanese stad Sidon.

Er zijn in totaal tien gewonden gemeld, volgens Arabische bronnen. Syrische regime-media zeiden dat de luchtverdediging vlak na elf uur op, zondagavond, vlak bij Damascus werd geactiveerd. De eerste rapporten zeiden dat er raketten waren en dat er een explosie te horen was in Damascus. De laatste grote luchtaanvallen op Damascus waren in november toen Israël de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde Corp-doelen en luchtverdediging trof in reactie op raketvuur.

ISIS
De ISIS-terreurgroep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks gelijktijdige drone-aanvallen op olieraffinaderijen en benzinestations in de stad Homs, ten noorden van Damascus. Hoewel het officiële media- en olieministerie geen details over de aanslagen verschaften, zeiden lokale bronnen dat twee oliefaciliteiten en twee benzinestations drone gebombardeerd waren door ISIS-terroristen zaterdagochtend vroeg.

ISIS-terroristen hebben 13 Assad-soldaten gedood die het Al-Hil benzinestation beveiligden en vier burgers die tijdens de aanval werkten. Het ministerie van olie zei dat verschillende productie-eenheden waren beschadigd en reparatieteams werkten samen met brandweerlieden om te proberen de output zo snel mogelijk te herstellen. ISIS achtervolgt af en toe dergelijke stakingen tegen bolwerken en elektriciteitscentrales van het Syrische regime in Syrië.

Ook op zondagavond pleegde ISIS een aanval op soldaten uit Rusland en beweert 2 soldaten te hebben gedood in de buurt van Nava (provincie Daraa) in een hinderlaag. Een andere aanval werd opgeëist. ISIS heeft het begin aangekondigd van een wraakactie voor de liquidatie van ISIS-leiders Al-Baghdadi en Al-Muhajir.

ISIS bedreigt nog steeds Israël, vanuit het noorden nabij de Golanhoogtes en in het zuiden vanuit de noordelijke Sinaï in Egypte [beeldbron: ISIS map; heden, maandag 23 december 2019]


Bronnen:

♦ naar een artikelSyria: Israeli fighter jets bombed Iranian weapons depots at multiple military bases” van 22 december 2019 en een artikelSyria: 13 Assad soldiers killed, oil refineries and gas stations drone-bombed in ISIS attack” van 21 december 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Elad Benari “Syria claims to have intercepted missiles fired from Israel” van 22 december 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Israel attacks military targets near Damascus – Lebanese report” van 23 december 2019 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.