#MeToo beweging heeft thans ook de Arabieren in Israël en de Palestijnse gebieden bereikt

Terwijl het Joodse Israël overspoeld wordt door een politieke opschudding, partijvoorverkiezingen en een derde Knesset-verkiezing, is de Arabische samenleving van het land in rep en roer na een golf van protesten tegen seksuele intimidatie.

Arabische vrouwengroepen die actief zijn in Haifa en elders in Noord-Israël, voeren campagnes, meestal op sociale media, tegen Arabische leiders en persoonlijkheden in de geest van de wereldwijde #MeToo-beweging. Veel van het activisme vindt plaats op Facebook, en we moeten toegeven dat de opmerkingen en ‘delen’ wijzen op veel persoonlijke kwesties.

Men kan ook anonieme getuigenissen lezen van de slachtoffers die ernstige pesterijen en seksuele aanvallen beschrijven – waarvan sommige jaren geleden plaatsvonden – door sterke mannen met invloedrijke posities of leiders in de publieke en politieke sfeer. De daders worden genoemd. Wanneer ze reageren, werpt het alleen brandstof op het vuur, en wanneer ze zwijgen, wordt het gezien als een erkenning van schuld en worden ze als seksuele roofdieren bestempeld.

De vruchten van de #MeToo-campagne zijn al te zien. Onder Israëlische Arabieren, zoals de rest van de Arabische wereld en de wereld in het algemeen, weerhoudt een beweging die is gebaseerd op de macht van sociale media en de publieke opinie potentiële kwellers en zorgt ervoor dat mannen in machtsposities nieuwe normen van gepast gedrag accepteren jegens hun vrouwelijke collega’s en ondergeschikten.

De campagne heeft ook de kracht om vrouwen te overtuigen om te rapporteren en te praten over intimidatie of mishandeling. Dit is de eerste campagne die op deze manier wordt uitgevoerd in de Israëlische Arabische samenleving – de eerste keer dat de verdachten volledig zijn geïdentificeerd, wat ook gevaarlijk kan zijn.

Uiteindelijk bleef de inhoud die op sociale media was geplaatst voordat de politie het kon bekijken, daar blijven en konden de goede namen van sommige onschuldige mensen worden aangetast. Als gevolg van de campagne zien we de namen van de verdachten al op openbare plaatsen graffitied.

Sommige van de beschuldigde mannen hebben de aantijgingen tegen hen besproken, maar hun antwoorden gingen verloren in de chaos van verhalen en geruchten over hun vermeende daden. Desondanks lijkt het erop dat de campagne een oplossing heeft geboden voor het probleem dat zoveel vrouwen niet bereid zijn om hun pesterijen aan de politie te melden omdat ze bang zijn dat ze niet worden ondersteund door de politie of iemand anders om hen heen.

Het openbaar maken van de namen van de beschuldigde intimidanten heeft een enorme druk op de mannen gecreëerd om hun eigen versie van evenementen uit te brengen en dingen te verduidelijken, toe te geven of zich te verontschuldigen. Dat is wat er een week geleden gebeurde met een senior Arabische Israëlische politicus, een vooraanstaand onderzoeker en een voormalige Arabische parlementslid.

De namen van de vrouwen die hun ervaringen delen, worden geheim gehouden door de organisaties die de campagne leiden. Dit is ongetwijfeld een poging om vrouwen te beschermen die zijn blootgesteld aan seksuele intimidatie, maar op het moment dat hun verhalen openbaar worden gemaakt, lijkt het erop dat er geen andere keuze is dan een politierapport in te dienen.

Niet alleen omdat de slachtoffers gerechtigheid verdienen, maar ook om valse klachten te voorkomen die de geloofwaardigheid van de rest van de getuigenissen schaden en de geloofwaardigheid van de verdachten versterken. Hoe dan ook, de #MeToo-beweging heeft de Arabieren van Israël bereikt, en het is een feit dat het een belangrijke bron van empowerment is voor Arabische vrouwen, zowel in de privésfeer als in de publieke sfeer.

Plaatje hierboven: In een interview van 8 november 2017 met de extreemlinkse Israëlische krant Haaretz, getuigt Mohammed Mansour over de trauma’s en misbruiken waarvan Palestijnse kinderen in de Gazastrook het slachtoffer zijn. “Meer dan een derde van de kinderen die ik zag in het Jabalya [vluchtelingenkamp] meldde seksueel misbruikt te zijnKinderen van 5 tot 13 jaar. Alles,  van aangeraakt worden tot verkrachting, door volwassenen en andere kinderen van dezelfde leeftijd of ouder, of iemand in de familie zoals ouders, broers en ooms.”

Hamas: #MeToo
Dat er in islamitische staten andere normen heersen dat in het Weten met in begrip van de Palestijnse Gebieden, bewees een bekend geval van seksuele intimidatie in Gaza Stad. In december 2014 werd de woordvoerder van Hams, Sami Abu Zuhri, een tijd geschorst voor grensoverschrijdend seksueel gedrag en dat “grensoverschrijdend” mag je wel erg letterlijk nemen.

Een journaliste van een buitenlands overzees persagentschap die haar standplaats had in Gaza, had zich met haar klachten gewend tot Fawzi Barhoum, een collegawoordvoerder van Hamas, aldus de NRG-nieuwssite. Het leiderschap van Hamas in Gaza opende vervolgens een onderzoek tegen Zuhri en besloot om hem gedeeltelijk te schorsen. Zo mocht hij de buitenlandse pers niet meer te woord staan en niet meer deelnemen aan een reeks openbare activiteiten.

Op websites van Al Fatah werd tevens beweerd dat Zuhri eerder bij een ander incident was betrokken, waarbij hij door veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit werd gearresteerd. Dat gebeurde in Gaza nog vooraleer Hamas in 2007 met geweld de Strook had ingenomen.

In dat geval gaf hij naar verluidt toe dat hij zijn hand op de dij van een vrouw had gelegd die naast hem in een auto zat. Of om het met de nep-excuus woorden van Bart De Pauw te zeggen: “mijn speelse of flirterige manier van omgaan werd niet door iedereen gesmaakt.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jalal Bana “#MeToo reaches Arab society – A social media campaign by Arab women’s groups is providing victims of sexual harassment and assault with a chance to hold men accountable for their conduct toward their female colleagues and subordinates” van 18 december 2019 op de site van Israel Hayom

♦ een artikel op deze blogGazaanse kinderen onder het juk van Hamas: sexueel misbruik, drugs en wanhoop” van 13 november 2017

♦ een artikel op deze blog “Hamas verwikkeld in een pedofiel seksschandaal in de Gazaanse moskeeën” van 19 maart 2015

♦ een artikel op deze blog “Topman van Hamas aangeklaagd en uitgerangeerd voor seksueel geweld” van 8 december 2014

♦ een artikel op deze blog “Seks, corruptie en vriendjespolitiek bij de UNRWA van 3 augustus 2019