Internationaal Strafhof (ICC) onderzoekt Israëlische ‘oorlogsmisdaden’

De voormalige Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton veroordeelde zaterdag het besluit van de hoofdofficier van justitie om een ​​volledig onderzoek te openen naar vermeende Israëlische ‘oorlogsmisdaden’ in door de Palestijnse Autoriteit (PA) gecontroleerde gebieden.

De beslissing van de aanklager van het Internationaal Strafhof om Israëlische acties in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te onderzoeken, bewijst opnieuw dat het ICC wetteloos en onverantwoordelijk is. De Amerikaanse soevereiniteit staat hier op het spel, evenals die van Israël. We moeten alle ICC-inspanningen om jurisdictie te laten gelden over staten als Israël en de Verenigde Staten of hun burgers afwijzen. Er kan op dit punt geen compromis worden gesloten en geen overgave.

De hoofdofficier van justitie van het ICC, Fatou Bensouda, zei vrijdag dat ze “tevreden is dat er een redelijke basis is om verder te gaan met een onderzoek naar de situatie in Palestina” en drong er bij rechters op aan om uitspraak te doen over de jurisdictie van het hof ‘zonder onnodige vertraging’.

De officier van justitie voegde er echter aan toe dat ze geen toestemming van rechters nodig had om een ​​onderzoek te openen, omdat er een verwijzing was geweest van de Palestijnse Autoriteit, die in 2015 bij de rechtbank is gekomen en sindsdien een aantal juridische klachten bij Israël heeft ingediend.

Bensouda’s aankondiging kwam uren nadat procureur-generaal Avichai Mandelblit zei dat het ICC geen jurisdictie heeft om uitspraak te doen over zaken in Israël – dat geen partij is bij het standbeeld van Rome van het Internationaal Strafhof – omdat de Palestijnse Autoriteit geen staat is en dat Is al lang vastgesteld dat de definitieve status van de betwiste gebieden moet worden geregeld door onderhandelingen, niet door strafprocedures.

De hoofdofficier van justitie van het Internationaal Strafhof, Fatou Bensouda, heeft vrijdag een verklaring afgelegd waarin staat:

Kort gezegd ben ik ervan overtuigd dat (i) oorlogsmisdaden zijn of worden begaan op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en de Gazastrook; (ii) mogelijke gevallen die voortvloeien uit de situatie ontvankelijk zouden zijn; en (iii) er zijn geen substantiële redenen om aan te nemen dat een onderzoek niet de belangen van rechtvaardigheid dient.

Situation in Palestine: Statement of the ICC Prosecutor, Fatou Bensouda


Bronnen:

♦ naar een artikelICC to investigate war crimes in the imaginary state of Palestine – Netanyahu: A dark day for truth and justice” van 20 december 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van David Israel “Prosecutor Bensouda Asking Hague Court to Rule on Indicting Israel for ‘War Crimes’” van 21 december 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Elad Benari “ICC to investigate Israeli ‘war crimes’” van 20 december 2019 en een artikelBolton: ICC decision is ‘lawless and unaccountable’” en een artikelSimon Wiesenthal Centre criticizes ICC probe of Israel” van 22 december 2019 en een artikelGantz: ‘No basis for demand to investigate Israel‘” van 21 december 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Internationaal Strafhof (ICC) onderzoekt Israëlische ‘oorlogsmisdaden’

 1. Het zoveelste bewijs dat het ICC in nood is voor een reden voor haar bestaan.

  Hier wat advies.

  I.p.v. Israel zou het ICC eens de leiders van de EU onder de loep kunnen nemen door wiens financiele hulp groepen kinderen in “palestina”, “oost” Jeruzalem & Gaza worden opgeleid tot terreur bendes.

  Verder zou de Franse president Macron ook een op het matje geroepen moeten worden voor de dood van 33 onschuldige Moslims in Mali (volgens de Fransen, maar zonder enig bewijs ‘Islamisten) .

  https://www.theguardian.com/world/2019/dec/21/french-forces-kill-33-islamic-extremists-in-mali-says-macron. Wat hebben de Fransen in dit “ex-coloniaal gebied te zoeken.

  Palestijnse terroristen zijn altijd onschuldige burgers ….de rest zijn terroristen.

  En zo kunnen we nog zeker een 200 gebieden aanbieden die dringend ICC ‘arbitrage’ nodig hebben….o.a. Gambia het thuisland van de voorzitter, Mevr. Bensouda waar je als lid van de LGTB gemeenschap per direct de bajes in vliegt evenzo als criticus van de regering en waar 75% van de vrouwen nog gedwongen besneden worden.

  Maar dit alles is van geen belang als je als ‘Internationaal orgaan het zoveelste Dreyfus proces kan voeren.

  Liked by 1 persoon

 2. Het begint er steeds meer op te lijken dat dit strafhof ook een politieke kleur heeft gekregen.
  In het verleden had ik al zo mijn bedenkingen met de gevoerde processen na de Balkan oorlog.

  Like

Reacties zijn gesloten.