Duitsland tekent akkoord om militaire rabbijnen na meer dan een eeuw opnieuw te introduceren

Plaatje hierboven: Joodse soldaten in het Duitse leger tijdens Chanoeka 1916. Ongeveer 100.000 Joden dienden gedurende de Eerste Wereldoorlog in het Duitse leger. 12.000 werden gedood in actie en niet minder dan 35.000 ontvingen medailles en onderscheidingen [beeldbron: The Librarians]

De Duitse minister van Defensie tekende vrijdag een overeenkomst met de belangrijkste Joodse organisatie van het land om militaire rabbijnen opnieuw te introduceren en zei dat het een ‘sterk teken’ was van het belang van het Joodse leven in het land.

Minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer zei dat de beslissing om na meer dan een eeuw de religieuze counseling voor Joden in de strijdkrachten van de Bundeswehr te herstellen ook de toewijding van de regering om antisemitisme in Duitsland te bestrijden, onderstreepte.

“Dit is een sterk teken voor een diverse en open Bundeswehr,” zei ze tijdens een vergadering van de Centrale Raad van Joden in Berlijn. “Dit is ook een sterk teken voor het joodse leven in Duitsland.”

Josef Schuster, president van de Centrale Raad, noemde het een ‘historische dag’ en zei dat de Bundeswehr een ‘weerspiegeling van onze samenleving’ was. “Waarom zou een menora niet worden verlicht in een barak naast een Kerstboom?” zei hij.

Het Duitse leger documenteert de religieuze voorkeuren van zijn leden niet. Maar volgens schattingen zitten er ongeveer 300 joden, 1.400 moslims en 94.000 christenen in de strijdkrachten van de Bundeswehr. Het Duitse leger heeft alleen katholieke en Lutherse aalmoezeniers, maar er zijn plannen om ook islamitische religieuze counseling in de Bundeswehr te introduceren, zei de regering.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten veel Joden voor Duitsland. Rabbijnen waren relatief gebruikelijk in het leger totdat de nazi’s van Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwamen en Joden van alle gebieden van het openbare leven uitsluiten. Kramp-Karrenbauer zei dat ze verwachtte dat het parlement de maatregel begin volgend jaar zou goedkeuren.

Feldrabbiner (veldrabbijnen) aan het Westfront tijdens WOI [bron]


Bronnen:

♦ naar een artikelGermany signs accord to reintroduce military rabbis after more than a century” van 20 december 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Daniel Lipson “The Jewish Soldiers of the Kaiser’s Army” van 18 december 2017 op de site van The Librarians

♦ naar een artikel van Bachmann “Martin Salomonski: The Jewish New Year on the Western Front” van 3 oktober 2016 op de site van The Shelf

♦ een artikel op deze blogOpmerkelijk: Voor het eerst in honderd jaar weer veldrabbijnen in het Duitse leger” van 18 april 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.