Duitse regering wil Libanese terreurorganisatie Hezbollah in zijn geheel verbieden

De Duitse Bondsdag keurde donderdag een niet-bindend initiatief goed dat de regering oproept om activiteiten van de Libanese terroristische organisatie Hezbollah in de federale republiek te verbieden. Twee andere initiatieven van de Bondsdag met betrekking tot Hezbollah werden verworpen. Uit het initiatief bleek dat het aantal Hezbollah-agenten toeneemt.

De politieke arm van Hezbollah is toegestaan ​​in Duitsland, alleen de militaire arm is verboden. Volgens de wil van de Bondsdag zou de regering in de toekomst harder moeten optreden tegen de islamistische organisatie.

Volgens de resolutie getiteld ‘Effectieve actie tegen Hezbollah’, beoordeeld door The Jerusalem Post, “zijn de volgers van [Hezbollah] sinds een aantal jaren ongeveer 1.000 mensen in Duitsland en hebben recent een stijgende trend laten zien.” Volgens Duitse inlichtingenrapporten, zijn er maar liefst 1.050 gedocumenteerde Hezbollah-leden en 30 moskeeën en centra beheerd door aanhangers van de Hezbollah.

Mit den Stimmen von CDU/CSU, SPD und FDP hat sich der Bundestag für ein härteres Vorgehen gegen die Hisbollah ausgesprochen. In dem entsprechenden Antrag wird die Bundesregierung aufgefordert, die Anhänger der schiitischen Islamisten-Organisation “mit allen Mitteln des Rechtsstaates zu verfolgen“. Unter anderem sollen Geldwäsche bekämpft und eine Terrorfinanzierung von Deutschland aus unterbunden werden. Die Fraktionen von AfD, Grünen und Linken enthielten sich bei der Abstimmung über den Antrag, der zudem ein Betätigungsverbot für die Hisbollah vorsieht.

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, zei dat:

[..] we de Duitse Bondsdag vandaag juichen voor een verbod op de gehele Hezbollah. We staan ​​klaar om de uitvoering van een verbod door de regering te ondersteunen en zullen blijven helpen bij alle inspanningen om de best bewapende operatieruimte ter wereld in Duitsland te ontkennen. De stemming van vandaag is een erkenning van het destructieve internationale terrorisme van Hezbollah en de actie die nodig is om zijn activiteiten in heel Europa te stoppen.

De Post heeft vernomen dat Grenell in elke ontmoeting met Duitse functionarissen de noodzaak voor Berlijn opheft om Hezbollah te verbieden. Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een volledig verbod op Hezbollah in Duitsland fel verworpen.

De stadstaat Hamburg’s inlichtingendienst verklaarde in 2019 dat “er in Duitsland momenteel ongeveer 30 bekende culturele en moskee-verenigingen zijn waar een klantenkring regelmatig samenkomt die dicht bij Hezbollah of zijn ideologie.”

Verder stelt de anti-Hezbollah-resolutie van de Bondsdag dat de Duitse federale procureur-generaal in 2018 36 onderzoeken heeft gestart naar personen die aan Hezbollah zijn gelinkt.

De sjiitische Hezbollah (‘Partij van God’) werd opgericht in Libanon in 1982 en wordt ondersteund door Iran. Het ontkent het bestaansrecht van Israël en wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze aanvallen op de Joodse staat. In de meeste EU-landen, net zoals in België en Duitsland, is alleen de militaire arm van Hezbollah verboden, terwijl de politieke arm is toegestaan.

De EU heeft het militaire gedeelte in 2013 op haar terroristenlijst geplaatst. Groot-Brittannië classificeerde de organisatie in maart als terrorist, naar het voorbeeld van Nederland, de VS en Canada. Israël dringt al lang aan op een verbod op Hezbollah-activiteiten in Duitsland. De federale administratieve rechtbank oordeelde eind 2015 dat Hezbollah als geheel was gericht tegen het idee van internationaal begrip – ongeacht of het leek op een politieke, sociale of terroristische structuur.

Duitsland is een belangrijke hub voor de illegale activiteiten van Hezbollah, inclusief fondsenwerving voor zijn moederorganisatie in Libanon, evenals handel in verdovende middelen Hezbollah werft nieuwe leden in Duitsland en verspreidt het Antisemitische en jihadistische ideologie in het hele land.


Bronnen:

♦ naar een artikelBundestag will Betätigungsverbot für Hisbollah” van 19 december 2019 en een artikelWill Deutschland die Hisbollah verbieten?” van 28 november 2019 op de site van Deutsche Welle (DW)

♦ naar een artikel van Benjamin Weinthal “German Parliament approves initiative calling for Hezbollah ban” van 19 december 2019 op de site van The Jerusalem Post

3 gedachtes over “Duitse regering wil Libanese terreurorganisatie Hezbollah in zijn geheel verbieden

    1. @ “AfD, Grünen und Linken enthielten sich bei der Abstimmung”

      ’t Is toch weer opvallend dat zowel extreemrechts als extreemlinks zich onthielden bij de stemming. Een scherpere polarisatie kan haast niet meer. 😦

      Like

Reacties zijn gesloten.