Israëlische grensbewoonster met Gaza in de VN: ‘Vrede komt als Hamas de terreur stopt’

Plaatje hierboven: Israëlische burgers zoeken dekking als een waarschuwingssirene klinkt voor mogelijke inkomende raketten in Nitzan op 14 november 2012 [beeldbron: Roni Schutzer/Flash90]

Vrede kan pas in het zuiden van Israël komen als Hamas Gazanen toestaat te bloeien in plaats van alleen te investeren in terrorisme, vertelde Adele Raemer, een inwoner van Kibbutz Nirim, de VN-Veiligheidsraad tijdens zijn periodieke hoorzitting over het Midden-Oosten op woensdag.

Raemer, de eerste Israëliër uit de grensstreek met Gaza, die de Veiligheidsraad toesprak, deed dit op uitnodiging van de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Kelly Craft, die deze maand als president van de Veiligheidsraad fungeert.

“Heb je ooit moeten rennen voor je leven?” vroeg Raemer. “Als ik het rode waarschuwingssysteem voor inkomende raketten hoor, heb ik vijf tot tien seconden om ergens veilig te komen … Als het me bevangt als ik onder de douche sta, dan heb ik pech.”

Raemer, die sinds 1975 in de regio woont en de populaire Facebook-groep beheert ‘Leven aan de grens met Gaza‘ met bijna 5.000 leden, vertelde over het leven in de schaduw van terrorisme, en wees erop dat er elf ronden escalerend raketvuur waren in de afgelopen anderhalf jaar, met elke dag meerdere raketten en 1.800 raketten alleen al in de regionale raad van Eshkol.

“Wat zou iemand van jullie doen als dit aantal projectielen over je grens werd gelanceerd?”, vroeg ze. Raemer beschuldigde Hamas ervan zijn aanvallen op Israël te hebben geplaatst vóór het welzijn van zijn eigen volk:

Gelukkig voor mij, bouwt mijn regering safe rooms voor ons. Hamas daarentegen bouwt veilige ruimtes om hun wapens te beschermen. Hamas brengt Gazanen naar grensrellen om ledematen of zelfs hun leven te verliezen. Hamas richt raketten op Israëlische burgergemeenschappen vanuit scholen, moskeeën en huizen, wetende heel goed dat de IDF terughoudend is om wraak te nemen, wetende dat burgers kunnen worden geschaad.

“Toch zijn niet alle Gazanen zoals Hamas,” zei Raemer. “De meeste Gazanen willen dezelfde dingen als ik – veiligheid voor hun kinderen, voedsel op hun tafels en om hun kinderen een horizon van hoop te bieden.”

De twee kleinkinderen van Raemer zijn nu veel minder veilig op Kibbutz Nirim dan haar kinderen toen ze daar opgroeiden. Contact met Gazanen die grote risico’s nemen om hun kinderen anders te onderwijzen, heeft Raemer hoop gegeven voor de toekomst.

“Het is eigenlijk alleen maar een hek dat ons scheidt”, zei ze. “De enige oplossing is dat we samen leven.” Raemer zei dat de burgemeesters van de Westerse Negev “hun handen in vrede en samenwerking hebben uitgestrekt” en plannen hebben om Gazanen te helpen voorzien van elektriciteit, ondersteund door Arabische en Europese donoren, omdat het door het geschil tussen Fatah en Hamas de Gazanen in de steek heeft gelaten met stroomonderbrekingen als gevolg.

“Als we willen dat ons leven goed is en dat onze regio gedijt en bloeit, moeten we ervoor zorgen dat onze buren kunnen gedijen en bloeien,” zei ze. “Ik houd Hamas verantwoordelijk voor het vinden van een manier om te stoppen met investeren in terrorisme, aanzetten en haat en begin keuzes te maken voor de bevolking van Gaza om te gedijen en bloeien.”

Plaatje hierboven: Amabassadeur aan de Verenigde Naties Danny Danon met aan zijn zijde Adele Raemer, een inwoonster van Kibbutz Nirim in het grensgebied met Gaza [beeldbron: Arutz Sheva]


Bronnen:

♦ naar een artikelIn First, Resident of Rocket-Stricken Southern Israel Addresses UN Security Council, Calls for Action Against Hamas” van 18 december 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Israel Gaza border resident to UN: Peace will come when Hamas stops terror” van 18 december 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIsraeli to UN: Have you ever had to run for your life? – US Ambassador Kelly Craft invites resident of Gaza periphery to address UN Security Council on living under rocket threat” van 18 december 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Oliver Vrankovic “Life on the border with Gaza” van 28 augustus 2018 op de site van haGalil.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.