Britse Joodse Raad roept op actie te ondernemen tegen pas verkozen antisemitische parlementsleden

Een vooraanstaande Britse Joodse groep roept drie grote politieke partijen op om actie te ondernemen tegen vijf nieuw gekozen parlementsleden die in het verleden antisemitische retoriek hebben gebruikt.

Hoewel de zorgen over politiek antisemitisme in de afgelopen jaren – met name in de aanloop naar de algemene verkiezingen van vorige week – zich vooral hebben geconcentreerd op de door Jeremy Corbyn geleide Labour-partij, vertegenwoordigen de vermelde parlementsleden drie afzonderlijke partijen en de oproep om actie tegen hen te ondernemen was niet -partisan.

Vice-president van de Raad van Afgevaardigden van de Britse Joden (BOD) Amanda Bowman uitte haar ‘grote bezorgdheid’ over het gedrag van de parlementsleden en zei:

We zouden alle politieke partijen in kwestie vragen deze zaken met de grootst mogelijke ernst te behandelen en alle disciplinaire maatregelen te nemen in voorkomend geval, van training over antisemitisme en het pernicieuze gebruik van antisemitische tropen tot en met opschorting van de zweep.

Schorsing van de zweep is een term in de Britse politiek die een situatie beschrijft waarin een parlementslid zijn zetel behoudt maar wordt verwijderd uit de partijlijst, waardoor ze worden geïsoleerd van de rest van de wetgevende macht. Het is meestal de laatste stap voor verwijdering.

De vijf parlementsleden zijn:

Apsana Begum van de Labour-partij, die een Facebook-bericht deelde: “Het Huis van Saoed overschrijdt de rode lijn, geïnspireerd door hun zionistische meesters!” Begum verdedigde zichzelf later tegen The Telegraph en zei: “De oorspronkelijke posting gebruikte woorden die ongepast waren en ik zou ze zelf niet gebruiken. Ik ben toegewijd aan het bestrijden van antisemitisme zowel binnen de Labour Party als in de bredere samenleving.”

Zarah Sultana, ook van Labour, die een lange geschiedenis van antisemitische uitspraken heeft en een Joodse vice-president van de National Union of Students vertelde dat hij “Israël niet zo goed diende als je wel zou willen.” Sultana zei ook dat ze de dood van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou “vieren”. In 2015 legde ze een steunbetuiging af voor Palestijns “gewelddadig verzet”. In een andere post op sociale media zei ze: “Over herhaling gesproken, Joodse Holocaust 1939-1945 & Moslim Holocaust (Afghanistan, Irak, Palestina, Tsjetsjenië, enz.) nu? Mhm.” Sultana heeft aanhangers van Israël verder aangevallen en gezegd: “Het is niet vooruitstrevend om een ​​staat te verdedigen die is ontstaan ​​door etnische zuivering, die wordt ondersteund door bezetting, apartheid en oorlogsmisdaden.”

Lee Anderson van de Britse Conservatieve Partij, die lid is van een Facebook-groep die complottheorieën publiceert over de joodse miljardair filantroop en activist George Soros. The Guardian meldde dat Anderson ook werd gewaarschuwd door de partij na het maken van seksistische opmerkingen op Facebook.

Neale Hanvey, een Schotse Nationalistische Partij-parlementslid die momenteel is geschorst, die samenzweringstheorieën over Soros omarmde en Israëls behandeling van Palestijnen vergeleek met de nazi-behandeling van joden. Hanvey zei over de controverse: “Het spijt me oprecht en diep. Hoe verontrustend dit voor mij ook is, ik sta volledig achter het besluit van de nationale secretaris om me te schorsen.”

Sally Ann Hart van de Britse Conservatieve Partij, die een video-reactie van YouTube over Soros en de EU met “Ein Reich” leuk vond en Deelde een video met een afbeelding van Soros als poppenspeler die de EU bestuurt. The Guardian meldde dat Hart ook haar steun betuigde voor een blogpost waarin staat dat moslimorganisaties Amerikaanse jongeren hersenspoelen. De conservatieve partij onderzoekt haar gedrag.


Bronnen:

♦ naar een artikelBoard of Deputies calls on political parties to take action on new MPs who have made anti-Jewish comments” van 17 december 2019 op de site van The Board of Deputies of British Jews (BOD)

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Top UK Jewish Group Demands Action on Antisemitic Conduct of Five Newly-Elected MPs” van 17 december 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Harry Yorke “30 Labour candidates accused of anti-Semitism, defending colleagues or downplaying problem, analysis suggests” van 6 december 2019 op de site van The Telegraph

♦ naar een artikel van Rajeev Syal en Rowena Mason “Who are the Conservatives’ most controversial new MPs?” van 16 december 2019 op de site van The Guardian

Een gedachte over “Britse Joodse Raad roept op actie te ondernemen tegen pas verkozen antisemitische parlementsleden

Reacties zijn gesloten.