Hamas beraamt aanvallen op Israël vanuit Turkije terwijl Erdogan de andere kant opkijkt

Plaatje hierboven: Hamasleider Ismaïl Haniyeh hand in hand met Turks premier Recip Erdogan op 3 januari 2012 in het Turkse Parlement in Ankara. Het bezoek van Haniyeh zal Hamas 300 miljoen dollar opleveren of bijna de helft van de jaarlijkse begroting van Gaza voor 2012![beeldbron: AFP/Adem Altan]

De Turkse regering is gastheer van Hamas-terroristen op haar grondgebied en staat hen toe om vanuit Istanboel terreuraanslagen op Israëlische doelen te plannen, volgens een rapport vrijgegeven dat door The Telegraph op dinsdagavond werd gepubliceerd.

Volgens het rapport laten transcripten van Israëlische politie-ondervragingen van terroristen zien dat oudere Hamas-terroristen Istanboel gebruiken als centrum voor de operaties van de terreurgroep in het buitenland. Terroristische leiders opereren vanuit de grootste Turkse directe Hamas-activiteiten in Jeruzalem, Judea en Samaria, voegde het rapport eraan toe, inclusief het verijdelde complot om de burgemeester van Jeruzalem te vermoorden.

Senior Hamas-terrorist Zacharia Najib beraamde een moordaanslag in Jeruzalem en zette druk op de 23-jarige terrorist Adham Muselmani, een Arabier uit Jeruzalem die was aangeworven voor de aanslag, om zich te richten op de toenmalige burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat en vervolgens op parlementslid Yehuda Glick (Likoed), of jegens de toenmalige politiechef Roni Alsheich.

Het complot werd later verijdeld nadat Muselmani terugkeerde naar Jeruzalem en probeerde een pistool te kopen voor de aanslag, om vervolgens door de Israëlische autoriteiten te worden gearresteerd.

Hoewel Israël de operaties van Hamas op Turkse bodem heeft besproken met de Turkse regering, heeft president Recep Tayyip Erdogan geweigerd om hardhandige Hamas-terroristen in zijn land aan te pakken, of zich zelfs te bemoeien met hun plannen tegen Israël.

Vorig weekend ontmoette Erdogan Hamas-chef Ismail Haniyeh (plaatje hierboven), die beloofde de terreurgroep te blijven steunen: “We zullen onze broeders in Palestina blijven steunen.” De stilzwijgende steun van Turkije voor Hamas is in strijd met een door de VS bemiddelde deal met Israël in 2015, waarin Turkije ermee heeft ingestemd Hamas te blokkeren voor het plannen van aanvallen op Israël vanuit Turkse bodem.

“Israël is uiterst bezorgd dat Turkije Hamas-terroristen toestaat om vanaf zijn grondgebied te opereren bij het plannen en uitvoeren van terroristische aanvallen op Israëlische burgers”, aldus het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, volgens het Telegraph-rapport.

Hamas richtte in 2011 voor het eerst zijn zogenaamde ‘Westbank en Jeruzalem-hoofdkwartier’ op in Istanboel, na de verdrijving uit Damascus in het begin van de Syrische burgeroorlog. De operaties van de terreurgroep in Turkije zijn in 2013 enorm uitgebreid, en een tiental spraakmakende Hamas-terroristen zijn het afgelopen jaar van de door Hamas geregeerde Gazastrook naar Istanbul verhuisd, laten Israëlische en Egyptische inlichtingenrapporten zien.

Een van de Hamas-leiders die onlangs naar Istanbul zijn verhuisd, is Abdel Rahman Ghanimat, die Hamas ‘Surif Cell’ leidde, die achter meerdere zelfmoordaanslagen in Israël in de jaren negentig zat. Een Turkse diplomaat die in het openbaar met The Telegraph sprak, ontkende dat Hamas aanvallen op Israël van Turkse bodem beraamt en ontkende dat Hamas een terreurorganisatie is. “We verwerpen alle claims dat Turkije wordt gebruikt voor anti-Israëlische activiteiten,” zei de functionaris.

Hamas, de extremistische islamitische groep die Gaza controleert, zet zich in voor de moord op Israëliërs en de vernietiging van Israël zelf. Het lanceert regelmatig raketaanvallen op de Joodse staat, samen met andere terroristische wreedheden en moorden. De militanten veroorzaken ook ellende aan het eigen volk dat ze besturen, allemaal met het doel een onbereikbaar doel na te streven dat uitsluitend door atavistische haat wordt gemotiveerd.

Waarom heeft Turkije, een veronderstelde bondgenoot van het Westen, dan niet alleen toevlucht geboden aan deze gevaarlijke terroristen, maar ook toegestaan ​​zijn grondgebied te gebruiken om hun aanvallen te plannen?


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Erdogan allowing Hamas to plan attacks on Israel from Turkey” van 18 december 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Raf Sanchez “Exclusive: Hamas plots attacks on Israel from Turkey as Erdogan turns blind eye” en een artikelWhy is Turkey giving sanctuary to terrorist enemies of the West?” van 17 december 2019 op de site van The Telegraph