Abbas dringt er bij de EU op aan Israël onder druk te zetten bij PA-verkiezingen

Mahmoud Abbas, voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA), zei dinsdag dat de PA de Europese Unie (EU) heeft aangespoord Israël onder druk te zetten om toe te staan ​​dat Palestijnse verkiezingen in [Oost-]Jeruzalem worden gehouden.

Tijdens de opening van de centrale commissievergadering van zijn regerende Fatah-partij in Ramallah en geciteerd door Xinhua, zei Abbas nogmaals dat er geen algemene verkiezingen worden gehouden als de Palestijnen in [Oost-]Jeruzalem worden uitgesloten.

Mahmoud Abbas voegde eraan toe:

De PA heeft contact opgenomen met verschillende vrienden, waaronder de EU, om Israël onder druk te zetten om Palestijnse verkiezingen in de stad toe te staan. We wachten op een antwoord van de Israëlische regering en we hebben contact opgenomen met enkele van onze vrienden, vooral de EU, om Israël onder druk te zetten om de verkiezingen te houden zoals het had aanvaard in 1996, 2005 en 2006.

De 84-jarige heeft de afgelopen jaren vergelijkbare toezeggingen gedaan, maar sinds 2006 hebben er geen PA-verkiezingen meer plaatsgevonden. Het PA-parlement is sinds 2007 niet meer bijeengekomen, toen Hamas gewelddadig de controle over Gaza overnam van de Fatah-factie van Abbas.

Hamas en Fatah staan ​​op gespannen voet sinds de staatsgreep van 2007 en alle pogingen om de strijdende partijen met elkaar te verzoenen zijn mislukt. Fatah en Hamas hebben later een verzoeningsovereenkomst getekend, waarbij de PA de volledige controle over Gaza had moeten hervatten, maar de overeenkomst viel over ‘obstakels’ en is nooit ten uitvoer gebracht.

Hamas won de voorlopig laatste Palestijnse parlementsverkiezingen van 2006 in al de gebieden die gecontroleerd worden door de Palestijnse Autroiteit, inclusief in Judea & Samaria. Recente peilingen voorspellen andermaal winst voor Hamas, niet enkel in Gaza maar ook in Judea & Samaria aka de Westelijke Jordaanoever.

Vermits de Palestijnse Autoriteit er tot op heden niet in geslaagd is om Hamas, de Islamitische Jihad en het dozijn andere terreurorganisaties in de Strook in het gareel van de PA te brengen, zijn de stemmen van de ca. 2 miljoen Palestijnen in de Gazastrook duidelijk van geen tel voor Abbas.

Kortom, Abbas vraagt de hulp van de Europese Unie om ook in Jeruzalem zijn Palestijnen te laten meestemmen, maar vraagt geen steun van de EU om Hamas en de PIJ onderdruk te zetten om de Gazanen te laten meestemmen.  

In een toespraak voor de Verenigde Naties in september laatstleden hernieuwde Abbas een belofte om nieuwe parlementsverkiezingen te houden, hoewel velen sceptisch waren, zou hij met hen doorgaan, omdat hij in het verleden soortgelijke toezeggingen heeft gedaan. Abbas ‘ambtstermijn als PA-voorzitter zou in 2009 aflopen, maar hij is in functie gebleven bij afwezigheid van verkiezingen.

Jeruzalem
Anno mei 2019 wordt de bevolking van het eengemaakte Jeruzalem geraamd op 919.407 inwoners die samen gepakt leven op een oppervlakte van ca. 126 vierkante kilometer. Met 64% is de meerderheid van de bevolking joods, hoewel er natuurlijk verschillende niveaus van naleving van het joodse geloof zijn.

Het moslimgeloof is de tweede meest beoefende religie in Jeruzalem en vertegenwoordigt 34% van de bevolking. 2% van de bevolking identificeert zich als christen. Abbas eist van Israël dat de ca. 312.000 Arabieren (die door hem Palestijnen worden genoemd) die in Jeruzalem wonen kunnen meestemmen. De ca. 2 miljoen Palestijnen in Gaza mogen wat Abbas betreft gewoon wegrotten.

De huidige bevolking van de ‘Staat Palestina’ is 5.036.322 per 17 december 2019, op basis van de uitwerking van Worldometers van de nieuwste gegevens van de Verenigde Naties. Die ca. 5 miljoen Palestijnen zijn alle Arabieren die wonen “tussen de Zee en de Jordaan”, met inbegrip van de 1,8 miljoen Arabieren die in Israël zelves wonen die blijkbaar ook door de VN als ‘Palestijnen’ worden meegeteld..

Nagenoeg 60% van de ‘Palestijnen’ is jonger dan 25 jaar en ruim 92% van de Palestijnen is jonger dan 54 jaar. De gemiddelde levensverwachting staat op 74,62 jaar oud. Vergeleken met buurlanden zoals Egypte (71,48 j.), Jordanië (74,44 j.) Libanon (79,58), Syrië (70,31), Turkije (75,76 j.), Saoedi-Arabië (74,56 j.) en Irak (69,86 j.)  is het in ‘Palestina’ blijkbaar nog niet zo slecht om leven.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Abbas urges EU to pressure Israel on PA elections” van 18 december 2019 en een artikel van Dalit Halevi “PA awaiting Israel’s answer on elections in eastern Jerusalem” van 17 december 2019 en een artikelAbbas: We’ll cancel agreements if Israel annexes Jordan Valley” van 9 december 2019 en een artikelAbbas to promise elections in UN speech” van 26 september 2019 op de site van Arutz Sheva