IDF-functionaris waarschuwt voor terreurtunnels onder de noordgrens die ‘grote bedreiging’ vormen

Aanvalstunnels van terroristen zullen een belangrijke rol spelen in het volgende gewapende conflict op de noordelijke en zuidelijke grens van Israël, waardoor ze een serieuze bedreiging vormen waar de IDF zich tegen verzet, zei een hoge militaire functionaris op zondag.

Majoor-generaal (aluf) Mickey Edelstein, die aan het hoofd staat van de strijd tegen de tunneloorlogvoering van het leger, zei verder dat sommige van de tactieken die al zijn ontwikkeld voor ondergrondse oorlogvoering snel verouderd zullen zijn.

Edelstein sprak op een symposium getiteld ‘Ondergrondse uitdagingen in oorlog en vrede’, georganiseerd door het Interdisciplinair Centrum Herzliya in samenwerking met de Militaire Academie van de Verenigde Staten van West Point en de Amerikaanse ambassade in Israël.

“Er is een noodzaak om veel van de basisaannames te veranderen. De vijand wil ons dwingen tegelijkertijd boven- en ondergronds te opereren om ons uit te putten en tot verdere aanvallen op burgers te leiden”, zei hij en hij merkte op dat met betrekking tot stadsoorlogvoering gebouwen die zijn vrijgemaakt van terroristen nog steeds een risico kunnen vormen vanwege tunnels:

Als er in het verleden de vraag was of we de terreurtunnels konden tegengaan zonder ze te betreden – we zullen dit voorrecht niet hebben in de toekomst. Er is een 100% kans dat we de uitdaging van de tunnels in Gaza en In Libanon. De dreiging van terroristische tunnels in de noordelijke sector is ondubbelzinnig. Elk dorp heeft tunnels. De IDF spaart geen moeite om deze uitdaging aan te gaan. Tunneloorlogvoering verminderde bijna alle voordelen die je hebt wanneer je bovengronds vecht tot bijna nul, zij het met betrekking tot vuurkracht, het betrekken van de vijand en de troepenbeweging. Een van de problemen is dat we niet over de intelligentie beschikken om de locatie van elke tunnel te onderscheiden. Geen enkele eenheid kan het lokaliseren van een tunnel aan en neutraliseren – we hebben daarvoor een volledige strategische opstelling nodig.

Satellietbeelden die vorige week werden vrijgegeven door ImageSat International toonden aan dat de bouw van een ondergrondse opslagtunnel voor raketten aan de gang is op een sjiitische militiebasis in het noordoosten van Syrië, die werd gebouwd door de Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens de beelden wordt de tunnel gegraven nabij een kruising over de grens tussen Syrië en Irak.

De Imam Ali-basis, waar de tunnel in aanbouw is, is het kroonjuweel van de aanwezigheid van Iran in Syrië. Het geeft toegang tot een landcorridor die zich uitstrekt van Irak tot Iran, waardoor de noodzaak voor IRGC-personeel om luchtbases te onderhouden, die kwetsbaar zijn voor Israëlische aanvallen, wordt geëlimineerd. De tunnel die op dinsdag werd blootgelegd, bewijst dat de basis is ontworpen voor geavanceerde wapensystemen die de Iraniërs zouden kunnen gebruiken in een toekomstig conflict met Israël.

Video: The Tunnel Detection Laboratory


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hanan Greenwood “IDF official warns terror tunnels under northern border pose ‘major threat’” van 16 december 2019 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.