PA-premier Mohamed Shtayyeh: ‘We zijn geboren in Kanaänitisch Palestina en we zullen er blijven’

Plaatje hierboven: In het Mahmoud Darwish Museum in Ramallah, 14 december 2019. Mohamed Shtayyeh, premier van de Palestijnse Autoriteit spreekt over zijn Kanaänitisch Palestina en de oorsprong van de Palestijnen zowat 19.000 jaar geleden [beeldbron: Wafa]

De Palestijnen zijn blijkbaar nog steeds op zoek naar hun geschiedenis (die pas begint in 1964 en dan nog enkel en alleen als een politieke entiteit) en de oorsprong van hun volk, dat nooit bestaan heeft maar uitgevonden werd.

Maar wat niet is, kan nog altijd bedacht worden. Daar hoef je niet eens een historicus, archeoloog of wetenschapper voor te zijn,” moet de Palestijnse premier Mohamed Shtayyeh gedacht hebben. “Dat kan ik zélf ook bedenken vanachter mijn keukentafel met een kopje dampende munthee.

De PA-premier behaalde een doctoraat in economische ontwikkeling aan de Universiteit van Sussex. Hij werkte als professor en decaan aan Birzeit Universiteit en heeft verschillende boeken gepubliceerd over economie, politiek en geschiedenis.

“Ich bin ein Kanaanäer!”
Op zaterdag werd een ‘Palestijnse Kanaänitische conferentie‘ gehouden in het Mahmoud Darwish Museum in Ramallah. Tijdens die conferentie beweerde de Palestijnse premier Mohamed Shtayyeh dat de Palestijnen afstammelingen van de Kanaänieten zijn.

Er is geen historisch bewijs voor deze claim. Maar Shtayyeh lijkt dit te weten, omdat hij tegelijkertijd zei dat dit een oorlog van ‘verhalen’ is. “We hebben deze conferentie gelanceerd omdat Israël een systematische oorlog tegen ons voert. Van al die oorlogen – geografie, demografie, water en geld – is de meest gevaarlijke de oorlog van de verhalen.

Shtayyeh ging verder: “Alle opgravingen onder de Aqsa-moskee, de aanvallen van de kolonisten op de Ibrahimi-moskee [Grot van de Patriarchen], het graf van Jozef en de vaststelling van de wet van het nationalisme hebben allemaal betrekking op de oorlog van de verhalen.”

Met andere woorden, het hele doel van de conferentie was om de fictie te pushen dat Palestijnen Kanaänieten zijn, omdat zelfs de Thora erkent dat het land Kanaän was voordat de Israëlieten het veroverden. Door zich te identificeren als Kanaäniet kunnen Palestijnen beweren dat ze er niet alleen waren vóór de Joden, maar dat de Joden hen duizenden jaren geleden eruit verdreven hadden.

Hij voegde eraan toe: “Wat belangrijk is dat zijn de berichten van Tel el-Amarna waarvan de onderzoeker Kramer zei, dat er 19.000 jaar geleden in Palestina antiquiteiten zijn gevonden. Ongeacht waar we het verhaal over Palestina beginnen, blijft de waarheid constant, namelijk: we zijn geboren op deze grond en we zullen er blijven in dat Kanaänitisch Palestina waar we ons tot op de dag van vandaag aan vastklampen.

Plaatje hierboven: Bewoners van Kanaän in traditionele Kanaänitische kledij volgens een Egyptische hiëroglief. Geleerden betwijfelen dat de Kanaänieten ooit politiek verenigd waren in één koninkrijk. Archeologische opgravingen geven zelfs aan dat de ‘Kanaänieten’ eigenlijk uit verschillende etnische groepen bestonden. Tijdens de late bronstijd (1550-1200 v.Chr.) bestond “Kanaän niet uit een enkele ‘etnische’ groep, maar bestond uit een populatie waarvan de diversiteit kan worden aangetast door de grote verscheidenheid aan begrafenisgewoonten en cultische structuren”, schreef Ann Killebrew [beeldbron: Bible Blender]

Het uitgevonden land en volk
Zoals Elder of Ziyon duidelijk maakte, zijn de Arabieren die in Palestina leefden, een uitgeweken bende van stammen die helemaal niks met elkaar gemeen hadden, behalve dan dat zij Arabieren waren. Zij waren nooit, zijn niet en zullen ook nooit Palestijnen zijn (de bewering dat ze dat nu zijn louter omdat zij zeggen dat ze dat zijn, is lachwekkend en zou zo met de losse hand worden weggewuifd als dat mocht toegepast worden op eender welke andere zelfbenoemde groep).

Er is geen en is ook nooit geweest, om het even welke Palestijns-Arabische cultuur, taal, godsdienst of nationale identiteit, die apart van de bredere Arabische natie staat. Het ‘Palestinisme‘ werd uitgevonden enkel en alleen alleen om Israël te vernietigen. De enige karateristiek van deze onechte ‘nationale’ identiteit, is het doel om een andere te vernietigen, de authentieke nationale identiteit.

De Arabieren zelf hebben die bij herhaling in de loop der jaren toegegeven. Zo vertelde bijvoorbeeld Auni Bey Abdul-Hadi, de Syrische Arabische leider, tegenover de Britse Peel Commissie in 1937:

Er bestaat geen dergelijk land zoals Palestina. ‘Palestina’ is een term die de Zionisten hebben uitgevonden. Er bestaat geen Palestina in de Bijbel. Ons land maakte eeuwenlang deel uit van Syrië. ‘Palestina’ is ons vreemd. Het zijn de Zionisten die het geïntroduceerd hebben.

In de Verenigde Naties verklaarde de Saoedi-Arabische vertegenwoordiger in 1956:

Het is algemeen geweten dat Palestina niets anders is dan Zuidelijk Syrië.

In een interview van 31 maart 1977 met het Amsterdamse dagblad Trouw / De Verdieping] verklaarde Zuheir Mohsen (1936-1979), die toen de militaire commandant was van de PLO en uitvoerend comité lid van de PLO, het volgende:

Het Palestijnse volk bestaat niet. De oprichting van een Palestijnse staat is slechts een middel om onze strijd voort te zetten tegen de staat Israël voor onze Arabische eenheid. In werkelijkheid is er vandaag geen verschil tussen Jordaniërs, Palestijnen, Syriërs en Libanezen. Alleen om politieke en tactische redenen spreken we heden over het bestaan van een Palestijns volk, omdat de nationale Arabische belangen vereisen dat we het bestaan poneren van een afzonderlijk ‘Palestijns volk’ om zich te verzetten tegen het Zionisme. Om tactische redenen kan Jordanië, een soevereine staat met gedefinieerde grenzen, geen aanspraken maken op Haïfa en Jaffa, terwijl ik als Palestijn, zonder twijfel Haïfa, Jaffa, Beersjeba en Jeruzalem kan opeisen. Echter, op het ogenblik dat we ons recht op heel Palestina terugvorderen, zullen we zelfs geen minuut aarzelen om Palestina en Jordanië te verenigen.

Aanbidding van Baäl
Nog absurder, beweerde PA-premier Shtayyeh dat de moderne Palestijnen nog steeds Baal aanbaden zoals hun vermeende Kanaänitische voorouders dat deden: “Baal was de belangrijkste god onder de Kanaänieten, en we roepen tot op de dag van nu zijn naam aan als we bidden voor water voor het land dat wordt bewaterd uit regenwater.

Aanbidders van Baäl stonden bekend om andere dingen waarmee Shtayyeh misschien liever niet geassocieerd wil worden. Baäl, de gehoornde duivel die ook Moloch werd genoemd (ook Molech, Milcom of Malcam), is de bijbelse naam van een Kanaänitische god die geassocieerd wordt met kinderoffers, door vuur of oorlog:


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Palestinians hold a conference where they claim to be Canaanites” van 15 december 2019 op de site van Elder of Ziyon

Gerelateerd op deze blog:

een artikelHamas vernietigt in Gaza 4500 jaar oude Kanaänitische archeologische schat

een artikelJoden hebben Kanaänieten niet uitgeroeid maar verdreven naar Libanon

een artikelVoorheen onbekende Kanaänitische opstand tegen Egypte onthuld in antieke Jaffa

Een gedachte over “PA-premier Mohamed Shtayyeh: ‘We zijn geboren in Kanaänitisch Palestina en we zullen er blijven’

  1. “Wir sind Kanaanäer” of in ABN vertaling….. konijnen uit de hoed getoverd van een goed reclame buro.

    “De palestijnen”…of Kanaanäer….of misschien Moslim Joden (die hadden ze nog niet bedacht).

    Een ‘oud volk’ nog stééds op zoek naar zijn geschiedenis en bij gebrek hieraan gebruiken ze voor het gemak maar die van een ander.

    Het probleem is dat Jodenhaters & BDS “ideologen” dit graag oppakken…..want waarheid & feit raak je aan dit soort mensen niet kwijt.

    Like

Reacties zijn gesloten.