Neo-nazi groep NRM pleegde aanslagen tegen Joodse doelwitten in Denemarken

De Nordic Resistance Movement aka Den nordiske modstandsbevægelse (NRM), die in het nieuws kwam na antisemitisch vandalisme op een joodse begraafplaats in Denemarken, is een organisatie met ‘puur nazisme’ als ideologie, zei een expert.

De groep heeft zich onderscheiden van andere extreem-rechtse organisaties door de traditionele nazi-ideologie over te nemen, vertelde antropologe Tina Wilchen Christensen, een onderzoek naar extremisme aan de Universiteit van Aarhus, aan Ritzau. ‘Ze hebben de oude nazi-boodschap dat alle slechte dingen worden veroorzaakt door joden en jodendom,’ zei Christensen.

Terwijl andere extreem-rechtse groepen veel van hun aandacht richten op de islam, NRM of Nordfront zoals het ook bekend is in Denemarken, is een voorstander van ‘puur nazisme’, aldus de onderzoeker. ‘Met betrekking tot NRM zijn ze antisemitische en holocaustontkenners, ze hebben zomerkampen voor mensen in de beweging, en ze hebben de nazi-familie zien in dat vrouwen worden aangemoedigd om thuis te blijven en veel kinderen te krijgen. Er zijn veel niveaus waarop het pure nazisme is’, zei ze.

Op woensdag werden twee mannen in voorlopige hechtenis genomen wegens het ontheiligen van 84 grafstenen op de begraafplaats Østre Kirkegård in het stadje Randers. Een van de twee gearresteerde mannen is de 38-jarige Jacob Vullum Andersen, leider van een lokale NRM-afdeling, meldt Ritzau.

Andersen ontkende eerder verbanden tussen NRM en het vandalisme, maar zei dat hij verschillende antisemitische incidenten van afgelopen weekend ondersteunde, waaronder ook graffiti en gele Davidster-stickers die bij het huis van een Joods echtpaar in Silkeborg waren geplaatst. De gele Jodenster is het symbool dat Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi-autoriteiten moesten dragen.

Beide beschuldigde mannen hebben ontkend dat ze het Randers vandalisme hebben uitgevoerd en de groep ontkent banden met het incident. De NRM-beweging ontstond eind jaren negentig in Zweden, maar probeerde zich pas de laatste jaren in Denemarken te vestigen.

“Dit is al lang aan de gang in Zweden, sinds 1997. In Denemarken was het waarschijnlijk meer on-off. Ik ben ze niet tegengekomen in Denemarken, maar ik weet van andere onderzoekers dat ze zich (hier) hebben proberen te vestigen, ‘zei Christensen.

Zweden heeft in verschillende steden en met honderden deelnemers demonstraties van de groep gezien. Volgens haar eigen website heeft de Deense tak van de organisatie geprobeerd propaganda op scholen te verspreiden. Christensen zei dat ze niet wist hoeveel leden de groep in Denemarken heeft, maar zei dat de Deense tak een ‘algemene strategie voor het verspreiden van propaganda’ heeft. Ze merkte op dat NRM-demonstraties in andere landen hebben geleid tot geweld.

Plaatje hierboven: Ostre, Denemarken, 9 november 2019 Op de Joodse begraafplaats Østre Kirkegård in het Deense stadje Randers werden 80 grafzerken bespoten met groene verf [beeldbron: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix]


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Pure Nazism’: The antisemitic organization that wants to get a foothold in Denmark” van 14 november 2019 en een artikelAntisemitic vandalism in Denmark and Norway was ‘coordinated show of force’” van 12 november 2019 en een artikelDesecration of Jewish graves amongst antisemitic vandalism in Denmark” op de site van The Local – Denmark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.