Jordanië verwelkomt VN-besluit om UNRWA’s mandaat te verlengen tot 2023

De Verenigde Naties hebben vrijdag het werk van UNRWA, het ‘Palestijnse vluchtelingen’-agentschap, met nog eens drie jaar verlengd, ondanks felle tegenstand van de Verenigde Staten en Israël, meldt AFP. Het besluit werd reeds genomen op vrijdag 15 november 2019 maar werd bij deze officieel vastgelegd.

Het huidige mandaat zou in juni 2020 aflopen, maar 169 landen keurden een verlenging tot 2023 goed tijdens de Algemene Vergadering van de VN. De VS en Israël stemden tegen en negen landen onthielden zich volgens het rapport.

De resolutie heeft vrijdag zijn goedkeuring gehecht aan “alle donoren moeten hun inspanningen blijven opvoeren om aan de verwachte behoeften van het agentschap te voldoen” te midden van verslechterende sociaal-economische omstandigheden in de Palestijnse gebieden.

UNRWA werd opgericht in 1949 en biedt hulp aan de 5.900.000 (2016) geregistreerde nakomelingen van ‘Palestijnse vluchtelingen’ die al decennialang wonen in Jordanië, Libanon, Syrië en in aan de Palestijnse Autoriteit toegewezen gebieden in Judea & Samaria en in Gaza.

Bij gebrek aan een oplossing voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem heeft de Algemene Vergadering van de VN herhaaldelijk het mandaat van UNRWA verlengd en maakte de Palestijnse vluchtelingenstatus zelfs erfbaar. Geen enkele vluchtelingengroep uit geen enkel ander land ter wereld geniet van dergelijke erfbaarheid.

Bij het plaatje hierboven (cijfers van UNRWA zelves!). Op nauwelijks vier jaar tijd is het aantal Palestijnse vluchtelingen met 600.000 eenheden toegenomen tot bijna 6 miljoen, om de simpele reden dat de vluchtelingenstatus erfbaar is en doorgegeven wordt van vader op zoon en dat tot in der eeuwigheid.

Palestijnen tevreden
De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas verwelkomde zaterdag de stemming van de Verenigde Naties om het mandaat van de VN Relief and Works Agency for Palestinian Refugees (UNRWA) tot 2023 te verlengen en zei dat het ‘een duidelijke boodschap aan de internationale gemeenschap was dat de resoluties van internationale legitimiteit niet onderworpen zijn Onderhandelen of afpersen. ‘

Abbas merkte op dat 169 landen voor de resolutie hebben gestemd en zei dat dit het bewijs was dat de hele wereld achter de Palestijnen staat, hun historische rechten en de juiste reden. De stemming, zei hij, “vertegenwoordigt een overwinning voor het internationale recht en de rechten van de Palestijnse vluchtelingen totdat hun kwestie is opgelost in overeenstemming met VN-resoluties.

Abbas bedankte de landen die voor de resolutie hebben gestemd en drong er bij de internationale gemeenschap op aan te werken aan een ‘rechtvaardige oplossing voor de Palestijnse zaak om vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio te bereiken’.

Secretaris-generaal van de PLO Saeb Erekat zei dat de overweldigende stem voor verlenging van het mandaat van UNRWA ‘een overwinning betekent van internationale legitimiteit en een nederlaag voor politieke en financiële afpersing.’

Jordanië tevreden
Jordanië verwelkomde zaterdag een besluit van de Algemene Vergadering van de VN om het mandaat van UNRWA, het VN-agentschap voor ‘Palestijnse vluchtelingen’ tot 2023 te verlengen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Buitenlanders in Jordanië, geciteerd door het persbureau Xinhua, zei dat het besluit een echte steun voor het recht van de Palestijnse vluchtelingen betekent.

‘Het besluit ondersteunt het recht van Palestijnse vluchtelingen om in waardigheid te leven, vooral omdat hun zaak een van de belangrijkste problemen met de uiteindelijke status is die moeten worden opgelost in overeenstemming met de internationale legitimiteitsresoluties, met name VN-resolutie 194 en het Arabische vredesinitiatief,’ Woordvoerder zei.

Benadrukkend dat Jordanië UNRWA zal blijven steunen, voegde hij eraan toe dat de stemming een duidelijke boodschap en herbevestiging is van de internationale gemeenschap over de noodzaak om de werkzaamheden van het agentschap te handhaven.

Israël ontgoocheld
De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danonvertelde aan de Jerusalem Post:

De stemming van vandaag tonen aan dat de VN niet geïnteresseerd is in het oplossen van het vluchtelingenprobleem of het scheppen van voorwaarden voor vrede. UNRWA blijft een corrupte en ineffectieve organisatie die generaties Palestijnse kinderen leert om Joden te haten en het bestaansrecht van Israël ontkent. Er is geen reden waarom de VN een vluchtelingenbureau heeft dat zich uitsluitend richt op de Palestijnen. UNRWA is niet geïnteresseerd in het hervestigen van Palestijnse vluchtelingen, maar in het uitbreiden van haar bestaan ​​om de soevereiniteit van Israël te ondermijnen en te bedreigen. In plaats van haar mandaat te verlengen, moet UNRWA worden weggestemd  en ophouden te bestaan.

Bovendien gebruikt de UNRWA al jaren zijn status als VN-organisatie als dekmantel voor subversieve acties tegen de staat Israël. Het is het enige VN-agentschap dat zich toelegt op het omgaan met een bepaalde groep vluchtelingen: Palestijnen.

De UNRWA werd onafhankelijk opgericht van de UNHCR, Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties, die vluchtelingen van over de hele wereld ondersteunt. Maar keer op keer houdt de organisatie UNRWA zich niet bezig met humanitaire hulp maar met anti-Israëlische en zelfs terroristische activiteiten .

Tijdens de contraterrorisme-operatie Protective Edge van 2014 werden Hamas-raketten ontdekt in een schoolgebouw van UNRWA. Evenzo werd een UNRWA-kliniek met booby-traps tot ontploffing gebracht en drie IDF-soldaten gedood. Afgezien van de enorme hoeveelheden explosieven verborgen in de muren van de kliniek, werd onthuld dat het bovenop tientallen terreintunnels stond, waaruit blijkt hoe UNRWA nauw is ingebed met Hamas.

Meer recentelijk onthulde een VN-rapport dat er sprake was van wanbeheer en misbruik van gezag op de hoogste niveaus van UNRWA, waaronder het betrekken van UNRWA’s topambtenaar, commissaris-generaal Pierre Krahenbuhl, die vorige week ontslag nam over de aantijgingen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “UN extends UNRWA mission until 2023” van 13 december 2019 en een artikel “Jordan welcomes extension of UNRWA’s mandate” van 15 december 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians, Jordan welcome UN vote to renew UNRWA mandate” van 14 december 2019 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Jordanië verwelkomt VN-besluit om UNRWA’s mandaat te verlengen tot 2023

 1. En de kermis draait door!!!!!!

  Nog 3 jaar UNWRA…….een kadootje voor palestijnse leiders & hun terreur bendes.

  Boeren, leraren, verplegers, verzorgers etc.etc. gaan de straat op omdat alles hier inmekaar donderd en mensen & instituten financieel moeten krimpen .

  Ons belastinggeld word ongevraagd rondgestrooid voor (anti Joodse) politieke doelen die tot nu to 0 resultaat hebben opgeleverd……..behalve de vraag naar nog meer geld, daar het Palestijnse ‘vluchtelingen probleem’ niet verdwijnt maar alleen maar groeit, daar kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en oerkleinkinderen nog stééds vluchteling zijn en dus aan het UNWRA infuus blijven hangen…….alhoewel ze allang staatsburger in andere landen zijn.

  Europa (met Duitsland voorop) als ‘grootste & trotse’ financier van dit kermisnummer moet zich kapot schamen dat zij haar eigen burgers én palestijnse Arabieren zo in de kou laat staan door het financieren en instand houden van de Palestijnse dictators & hun moord machines.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.