Joodse organisaties blijven achter met een kater na schrapping Aalst Carnaval van UNESCO-lijst

Plaatje hierboven: Ook op Aalst Carnaval editie 2013, zat het al behoorlijk fout. Carnavalisten verkleed als SS-officieren trokken de straat op en maakten allerlei toespelingen op het vergassen van Joden tijdens de WOII. Een als chassidische Jood verklede man en zelfs een deportatiewagon maakten het antisemitisch circus compleet [beeldbron]

Zowel de Joodse Franstalige koepelorganisatie CCOJB als de Vlaamstalige FJO uiten hun tevredenheid over de schrapping van Aalst Carnaval door UNESCO maar blijven zich zorgen maken over wat nog komen kan én zal.

Aalst Carnival moet het dan wel voortaan zonder UNESCO label doen, maar daarmee is het antisemitisme nog niet van de baan! Aalst Carnaval bereid intussen een nieuwe ‘humoristisch bedoelde’ (maar dat niet ís) aanval voor op de Joodse gemeenschap tijdens de volgende editie van 23-26 februari 2020 en niemand die weet hoe dat tegen te houden… tenzij de overheid ingrijpt!

President van European Jewish Congress (EJC) Dr. Moshe Kantor zei over antisemitisme op 10 december 2019:

Naarmate het politieke centrum zwakker en fragieler wordt, proberen extremistische groepen door intolerantie te promoten, politieke macht te verwerven door de grondslagen van democratische samenlevingen aan te vallen. Antisemitisme moet niet langer alleen als een joodse kwestie worden gezien, omdat het een bredere bedreiging voor de samenleving in zijn geheel vormt. De crisis van antisemitisme tolereren is extremisme normaliseren. De crisis van antisemitisme is een glijbaan naar een wereldwijde catastrofe.

Reacties CCOJB en FJO
Het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) neemt akte van het feit dat de verwerpelijke karikaturen aanwezig op het Aalsters carnavalgebeuren de stad zijn plaats kostte op de Unesco-lijst van het immateriële erfgoed van de mensheid.

Het CCJOB herhaalt dat het zich niet uitspreekt over de bedoelingen van de organisatoren van het carnaval, over de verantwoordelijken voor de karikaturale poppen of over de plaatselijke burgemeester. Het CCOJB wil echter het gebruik aanklagen, tijdens een volksfeest, van antijoodse karikaturen die teruggaan op de nazi-tijd.

Yohan Benizri, de voorzitter van het CCOJB, tevens vice-voorzitter van het Europees Joods Congres en van het Joods Wereldcongres, verklaarde:

Het is een antwoord aan het adres van allen die het onsmakelijke zoeken te nuanceren, te rechtvaardigen of te vergoeilijken, maar het verhaal is hiermee niet afgerond. Wij betreuren, maar nu vrezen wij eveneens, de nefaste gevolgen , van het carnaval dat rechtstreeks of onrechtstreeks, erkend of niet door de Unesco op grote schaal anti-joodse vooroordelen (haakneuzen, geldhandel en economische wereldheerschappij) verspreid. Dergelijke giftige gemeenplaatsen horen niet thuis op wat een plezierig en vreugdevol feest zou moeten zijn. Onze kinderen mogen en moeten niet worden blootgesteld aan soortgelijke clichés. Door en door foute pedagogiek noemt men zoiets.

Het CCOJB heeft eerder week met ontsteltenis kennisgenomen van een artikel dat de manier beschrijft waarop de Aalsterse autoriteiten het dossier hebben behandeld. Hun verwijzingen naar een uitgebreid joods “machtsapparaat” ligt in de lijn van een eeuwenoude gewelddadige anti-joodse mythe.

In dit verband wijst Yohan Benizri erop:

Beweren de Aalsterse autoriteiten tijdens hun officiële verklaringen, nog steeds dat het hier louter en alleen om een satire gaat? Men zou ze misschien moeten duidelijk maken dat de joodse bevolking van België slechts 0,4 % bedraagt van de totale Belgische bevolking en dat joden minder dan 0,2% vormen van de wereldbevolking. Het complotisme en die waandenkbeelden over de zg. macht, zijn onze verkozenen onwaardig!

Het Forum der Joodse Organisaties spreekt de oprechte wens uit dat Aalst zich bij toekomstige carnavals onthoudt van kwetsende en/of racistische uitingen.

Het carnaval met rabiaat antisemitische uitingen bleek een slechte zaak niet alleen voor de Joodse gemeenschap maar voor geheel België. Tot in alle uithoeken van de wereld werd over Aalst uitvoerig in de media bericht, hetgeen grote reputatieschade aan het imago van België als gastland van de EU heeft toegebracht. Mede daarom heeft de EU Commissie de excessen in Aalst afgelopen jaar scherp veroordeeld. Het FJO zal niet aarzelen bij een eventuele herhaling van de excessen tijdens het komend carnaval Aalst opnieuw op haar verantwoordelijkheid te wijzen.


Bronnen:

♦ naar een persberichtCommuniqué de presse: ‘L’UNESCO n’est plus complice mais ce n’est pas la fin de l’histoire au Carnaval d’Alost’” van 14 december 2019 op de site van Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB)

♦ naar een artikelPERSBERICHT: FJO verwacht verdere reputatieschade België bij evt. herhaling antisemitisme carnaval Aalst” van 2 december 2019 op de site van het Forum der Joodse Organisaties (FJO)

♦ naar een artikelEJC President Moshe Kantor at high-level European event: “Crisis of antisemitism is a slippery slope to global catastrophe”” van 10 december 2019 op de site van The European Jewish Congress (EJC)

Een gedachte over “Joodse organisaties blijven achter met een kater na schrapping Aalst Carnaval van UNESCO-lijst

 1. Het verlies aan (internationale) inkomsten voor Aalst door het wegvallen van het UNESCO platform is ‘natuurlijk de schuld van…… de Joden!

  Wees maar gerust. Die grap zit eraan te komen.

  Het racistische Joden bespottende carnaval mag dan verdwenen zijn uit UNESCO, maar vast niet uit het Aalster carnaval.

  Jodenhaat zit diep in het DNA van vele Aalstenaars & vrienden.

  Het is nu aan de leden van de Vlaamse/Belgische regering om te laten zien dat zij hier niet bij horen…..al zou ik er mijn hand er niet voor in het vuur durven leggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.