Israël tevreden dat antisemitisch Aalst Carnaval van Unesco-lijst verdwijnt

Plaatje hierboven: Grimmige beelden uit Aalst, België. Tijdens het jaarlijkse carnaval van 3 maart 2019 werden weer alle boosaardige sterotiepe Joodse karikaturen die nog dateren uit de Hitlerjaren, weer van stal gehaald: pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld [beeldbron: Carlo Coppejans/DS]

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdagavond gereageerd op een besluit van de Educatieve, Wetenschappelijke en Culturele Organisatie van de Verenigde Naties (UNESCO) om het Aalst Carnival van de lijst van cultureel erfgoed te verwijderen.

Een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken leest:

Tijdens de Bogota-conferentie gisteren heeft UNESCO aangekondigd dat het het Aalst-carnaval van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid zou verwijderen. Deze beslissing komt na veel intense diplomatieke activiteiten door het ministerie van Buitenlandse Zaken over de hele wereld, zodat het carnaval van de lijst zou worden verwijderd vanwege de overduidelijke antisemitische vertoningen die erop werden getoond. De verwijdering van het carnaval van de lijst stuurt een belangrijke boodschap dat uitingen van antisemitisme geen plaats hebben bij UNESCO of in de wereld

Minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz (Likud) zei:

Ik ben dankbaar voor de juiste en ethische beslissing om het carnaval van de lijst van cultureel erfgoed te verwijderen. In de 21ste eeuw probeert antisemitisme zijn lelijke kop weer op te steken, er is geen ruimte voor tolerantie ervoor. We verwachten dat de Belgische regering zich luid en duidelijk zal uitspreken tegen uitingen van antisemitisme tijdens het carnaval. Antisemitisme is een ziekte die niet alleen de joodse natie bedreigt, maar ook elke samenleving en elk land waarin het bestaat. De wereld moet zich verenigen om ertegen te vechten.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael welcomes removal of the Aalst Carnival from the UNESCO List of Intangible Cultural Heritage of Humanity” van 14 december 2019 op de site van Israel Ministry of Foreign Affairs (IMFA)

♦ naar een artikel‘No place for anti-Semitism at UNESCO or in the world’” van 14 december 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael hails UNESCO’s rejection of Belgian carnival over anti-Semitism” van 14 december 2019 op de site van The Times of Israel