Israël gaat op één jaar tijd andermaal naar de verkiezingen: Derde keer goede keer?

Israël stevent weer af op nieuwe parlementaire verkiezingen voor de Knesset die wellicht zullen plaatsvinden op 2 maart 2020.

De derde en laatste Knesset-stemming werd in de vroege uurtjes van donderdagochtend gehouden, waarna de kortstondige 22ste Knesset officieel werd opgeheven. 94 van de 120 parlementsleden stemden voor de ontbinding van de Knesset in de eindstemming.

Dit is reeds de derde verkiezing in Israël in één jaar tijd. De vorige twee, in april en in september 2019 eindigden telkens in een nek aan nek race tussen de centrumrechtse Likoed partij van Netanyahu en de centrumlinkse Blauw & Wit van Benny Gantz. Kan Israël voor de derde keer op andere en betere resultaten hopen?

De bedoeling is dat deze elke 4 jaar worden gehouden maar de voorbij twintig jaren is dat maar zelden het geval geweest. Sinds de verkiezingen van 17 mei 1999 zijn de Israëliërs al zeven keer naar de stembus getrokken met een 8ste keer binnen een paar maanden.

Volgens Ankie Rechess op VRT NWS werkt het kiessysteem in Israël als volgt:

Na de verkiezingen duidt de president een formateur aan, dat is de persoon die volgens hem de meeste kans heeft om een regering op de been te brengen. Dat is vaak de leider van de grootste partij, maar niet altijd. Die formateur krijgt 28 dagen de tijd, al kan hij wel nog 14 dagen extra vragen. Als de eerste formateur zonder regering terugkeert, duidt de president een tweede formateur aan, die ook 28 dagen de tijd krijgt. Lukt het hem ook niet, dan is het parlement aan zet. Dat krijgt 21 dagen om met een kandidaat-premier te komen. Elk parlementslid kan zich kandidaat stellen, maar hij of zij moet wel worden gesteund door genoeg parlementsleden. Als dat laatste ook niet lukt, gaat het land automatisch naar nieuwe verkiezingen, wat dus afgelopen nacht is gebeurd.

Uiteraard worden in België de kiesperikelen in Israël op de voet gevolgd. In België vonden de laatste parlementsverkiezingen plaats op 26 mei 2019 en 29 weken (200 dagen) later hebben we nog altijd geen nationale regering. Na de verkiezingen van 2010 duurde het maar liefst 541 dagen vooraleer er een regering kwam. Dat was toen een nieuw wereldrecord.

In België bestaat er geen deadline zoals in Israël dus kunnen de politici op beide oortjes slapen want er gaat toch “niks onverwachts” gebeuren. Wat een diep geërgerde Ellen Schoenaerts op VRT NWS de volgende uitspraak ontlokte:

Beste politicus, u bent een luie, arrogante, wereld­­vreemde werk­nemer die we per ongeluk te veel macht hebben gegeven. Politici moeten zich dringend meer gaan bezighouden met de echte problemen van de bevolking, zoals de torenhoge huizenprijzen die steeds meer mensen in de armoede duwen, in plaats van angst en woede bij diezelfde mensen aan te wakkeren en politieke spelletjes te spelen. Of wil u misschien bewust uw volk achterlijk houden door het te bestoken met debiele oneliners?

In België ligt het wel iets ingewikkelder dan in Israël. Daar waar Israël slechts één parlement kent – de Knesset- zijn er in België maar liefst zes parlementen, het Federaal Parlement dat internationaal van tel is, plus vijf deelstaatparlementen.

Vijf deelstaatparlementen zijn: Het Vlaams Parlement; het Brussels Hoofdstedelijk Parlement; het Waalse Parlement; het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap en tot slot het Parlement van de Franse Gemeenschap.

De deelstaatparlementen zijn er elk voor zich reeds ingeslaagd een eigen parlement annex regering te vormen. Enkel het belangrijkste parlement, het Federaal Parlement van België, krijgt maar geen regering voor elkaar.


Bronnen:

♦ naar een artikelIt’s Done: Israel to Hold Third Round of Elections” van 12 december 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelElections for the Knesset: The Electoral System in Israel” op de site van Knesset.gov

♦ naar een artikel van Zico Saerens “Deadline voor nieuwe regering niet gehaald = nieuwe verkiezingen: moet systeem uit Israël ook bij ons worden ingevoerd?” en een artikel van Ellen Schoenaerts “Beste politicus, u bent een luie, arrogante, wereld­­vreemde werk­nemer die we per ongeluk te veel macht hebben gegeven” van 12 december 2019 en een artikel van Mieke Strynckx “Israël krijgt derde verkiezing in een jaar tijd” van 11 december 2019 op de site van VRT NWS