Zes doden, waarvan drie Joden, tijdens aanslag op kosjere winkel in New Jersey (VS)

Plaatje hierboven: Jersey City, 10 december 2019. In de koosjere supermarkt JC Kosher Market was de ravage na het vuurgevecht compleet. Binnen de winkel werden vijf lijken aangetroffen, drie Joodse burgers en de twee schutters [beeldbron: News Break]

Zes mensen zijn gedood in een urenlange schietpartij in Jersey City nadat verdachten een twee uur durende vuurgevecht begonnen met een SWAT-team dat naar verluidt begon op een nabijgelegen begraafplaats waar de daders een politieagent in burger vermoordden.

De twee daders, vermoedelijk een man een vrouw, kaapten een camionette van het verhuurbedrijf U-Haul en reden ermee naar de kosjere supermarkt, JC Kosher Market op de Martin Luther King Laan, 223 te New Jersey.

Omstreeks na 12uur ’s middags (locale tijd), brak een vuurgevecht met toegesnelde politieagenten die via de radio meldden dat twee verdachten gewapend met geweren met lange lopen zich binnen hadden gebarricadeerd.

Het vuurgevecht bleef twee uur lang doorgaan waarbij meer dan 300 kogels werden afgevuurd, totdat een SWAT-team met zwaar bewapende politieagenten, het toneel bestormden. Binnen troffen ze vijf doden aan waarvan drie burgers alsmede de twee daders.

Onderzoekers geloven dat de schutters in het vuurgevecht dat gisteravond plaatsvond in een koosjer supermarkt in New Jersey opzettelijk de winkel aanvielen. “Op basis van ons eerste onderzoek (dat nog gaande is) zijn we nu van mening dat de actieve shooters zich richtten op de locatie die ze aanvielen,” zei burgemeester Steven Fulop, Jersey City.

Autoriteiten hadden aanvankelijk gezegd dat ze niet geloofden dat de JC Kosher-supermarkt was uitgekozen. Fulop lichtte niet in waarom autoriteiten nu denken dat de Joodse supermarkt het doelwit was.

Twee van de slachtoffers van de schietpartij in een koosjer supermarkt in New Jersey, zijn intussen geïdentificeerd als leden van de lokale chassidische gemeenschap. De 33-jarige Leah Mindel Ferentz en de 24-jarige Moshe Hersh Deutsch, behoorden tot de vier mensen die werden gedood toen twee schutters dinsdag het vuur openden in een koosjer supermarkt in Jersey City, meldde Chabad.org.

Leah Minda Ferencz baatte de koosjere winkel sinds juli 2017 uit samen met haar man, Moishe Ferentz, en werd geïdentificeerd als een van de drie burgerslachtoffers gedood in de schietpartij, samen met Moshe Deutsch. Een derde burger die dinsdag is gedood, moet nog worden geïdentificeerd.

Naast de winkel, de enige koosjere supermarkt in de omgeving en een centrale voorziening voor de groeiende gemeenschap, bevinden zich een yeshiva en de Greenville Beis Midrash, ook gekend als de Greenville Sjoel. Ongeveer 100 Joodse gezinnen wonen in het gebied in de wijk Greenville van de stad, waarbij de meeste gezinnen de afgelopen jaren vanuit Brooklyn zijn verhuisd.

Bovendien werd de agent in burger, de 39-jarige rechercheur Joseph Seals, een vader van vijf en een vijftien jaar oude politieveteraan, ook gedood in het incident dinsdag. Naar verluidt werd Seals buiten de winkel op een plaatselijke begraafplaats neergeschoten terwijl hij undercover werkte.

De 24-jarige Moshe Hersh Deutsch


Bronnen:

♦ naar een artikelNew Jersey kosher supermarket shooters ‘targeted the location,’ mayor says” van 11 december 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelMoment two gunmen shoot a Jersey City cop after they killed a detective, stole a U-Haul and killed three civilians before SWAT shot them dead in a kosher store at the end of a two-hour standoff” van 10 december 2019 op de site van The Daily Mail

♦ naar een artikel van Ari Feldman en Helen Chernikoff “UPDATE: Three Jews, One Officer Killed Inside Jersey City Kosher Grocery Store During Shootout” van 10 december 2019 op de site van The Forward

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Two victims of New Jersey kosher store shooting identified – Leah Minda Ferencz, Moshe Deutsch named as victims of shooting inside of kosher grocery story in New Jersey” van 11 december 2019 op de site van Arutz Sheva