Britse linkse krant The Independent over ‘Het probleem met de Joden vandaag…’

Een Britse krant publiceerde een opinie van de invloedrijke marxistische Sloveense psycho-analist Slavoj Žižek die de leider van de Labour-partij Jeremy Corbyn lijkt te verdedigen omtrent diens aantijgingen van antisemitisme. Žižek heeft zelf een verklaring afgelegd in zijn artikel in The Independent dat vorige week op dinsdag werd gepubliceerd en dat als antisemitisch wordt beschouwd.

Žižek, die door de Duitse krant Der Spiegel in 2015 werd omschreven als “een van Europa’s stoutmoedigste intellectuelen en ook een zelfbewuste linkseling“, veroordeelde de waarschuwing van de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis vorige maand over antisemitisme in de Labour-partij voor de verkiezingen van 12 december als “ethisch walgelijk“.

“The trouble with Jews today”
In de volksmond heet het al sinds de Middeleeuwen (en zelfs lang voordien) dat “Joden altijd voor problemen zorgen” en dat dit discriminatie, vervolging en zelfs Jodenmoord verrechtvaardigde.

Dat deze sjlemielen zélf aan de basis liggen of lagen van hun problemen, kon – en kan nog steeds niet – de antisemiet geen lor schelen. Barbertje moet hangen en de Jood is altijd al de ideale bliksemafleider geweest om hun eigen gecreeërde ellende en frustratie te wreken op de zondebok van dienst, aka de Jood. Zo is dat al duizenden jaren het geval en zo zal het altijd zijn.

In een opinie getiteld “Er is geen conflict tussen de strijd tegen antisemitisme en de strijd tegen de Israëlische bezetting“, schreef Žižek dat “het probleem met Joden vandaag is dat ze nu proberen wortels te krijgen op een plek die duizenden jaren lang bewoond was door een ander volk.” Hij verwees daarbij naar Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, en naar het Israëlisch-Palestijnse conflict.

In The Independent voegde Žižek in de context van Mirvis’ kritiek op Corbyn toe: “De beschuldiging van antisemitisme is steeds meer gericht tegen iedereen die afwijkt van het acceptabele links-liberale establishment naar een meer radicaler links.”

Žižek schreef ook: “Ik verwerp natuurlijk antisemitisme in al zijn vormen.” Dat beweert elke antisemiet wel van zichzelf, die steevast zijn betoog begint met “Ik ben geen antisemiet maar…. die Joden… dit en dat…” waarna gewoonlijk een hele tirade sterotiepe vooroordelen volgen jegens Joden waarvan velen ervan al dateren vanuit de Middeleeuwen.

Honest Reporting, een in Jeruzalem gevestigde organisatie wiens missie het is om vooringenomenheid tegen Israël in de media te bestrijden, beschuldigde Zizek ervan antisemitische gevoelens te ventileren in zijn opiniestuk.

Hij “kan zijn onverdraagzaamheid misschien in gecompliceerde filosofische taal verkleden, maar het is uiteindelijk duidelijk dat, ondanks zijn eigen beweringen het tegendeel, het opiniestuk duidelijke voorbeelden van antisemitisme bevatten,” zei Honest Reporting in een verklaring.

Tot slot: Op aandringen van Honest Report bij de krant heeft The Independent op 5 december de uitdrukking in het opiniestuk  “de problemen met Joden vandaag” gewijzigd naar  “de problemen met het nederzettingenproject vandaag”.


Bronnen:

♦ naar een artikelUK Op-Ed: ‘The Trouble With Jews Today’” van 4 december 2019 op de site van Honest Reporting

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “British newspaper publishes op-ed calling settlements ‘the trouble with Jews’” van 4 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

3 gedachtes over “Britse linkse krant The Independent over ‘Het probleem met de Joden vandaag…’

Reacties zijn gesloten.