België vraagt UNESCO formeel om antisemitisch Aalst Carnaval te schrappen van lijst werelderfgoed

De Belgische staat heeft UNESCO thans formeel gevraagd om Aalst Carnaval de facto als erfgoedevenement en bekend als een van de belangrijkste parades van het koninkrijk, te schrappen van de erfgoedlijst over aantijgingen van antisemitisme.

Het verzoek aan UNESCO, een ent van de Verenigde Naties, verhoogt aanzienlijk de kans op verwijdering van het Aalst-carnaval, wiens vorige editie beeltenissen van grijnzende Joden met geld met een rat op een van hun schouders, van de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van het agentschap.

Het Intergouvernementeel Comité van UNESCO voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed is gepland om te stemmen over de schrapping van het Aalst-carnaval, dat in 2009 op de lijst werd gezet.

De vertoning van Joden leidde tot een protest van Joodse groepen en UNESCO zelf, die in een verklaring het ‘Racistisch en antisemitisch’ noemde. De verdedigers van de antisemitische optocht voerden aan dat het deel uitmaakte van de traditie van het carnaval van pîkante humor, met thema’s die alle godsdiensten en geloofsovertuigingen bespotten.

Carnaval-organisatoren maakten linten met karikaturen van Joden klaar voor de 2020-editie, waarvan ze zeiden dat ze bedoeld waren om de spot met UNESCO te drijven. Burgemeester Christoph D’Haese, Aalst, kondigde vorige week aan dat zijn stad, die bijna 20 mijl ten noordwesten van Brussel ligt, zich van de lijst wil terugtrekken om zijn tradities te kunnen behouden, hoewel zijn verklaring geen formele status of verhaal had bij UNESCO.

Maar het verzoek van België vorige week om Aalst van de lijst te verwijderen, verandert de status van het evenement en kan een unanieme of bijna unanieme stemming betekenen om het te verwijderen. Interne UNESCO-documenten over het Belgische verzoek die werden ingekenen door JTA vermelden niet welke reden België heeft gegeven voor zijn verzoek.

Aalst Carnaval editie 2013
Nazi-uniformen, deportatie veewagon…


Bronnen:

♦ naar een artikelBelgium requests UNESCO delist parade where Jews were mocked” van 9 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “België vraagt UNESCO formeel om antisemitisch Aalst Carnaval te schrappen van lijst werelderfgoed

  1. Unesco, zelf absoluut géén onbeschreven blad w.b. Jodenhaat, ligt er blijkbaar niet echt wakker van van dat dit Belgische dorp vol grapjassen de twijfelachtige eer aan zichzelf heeft gehouden en zichzelf heeft verwijderd van de internationale bühne.

    Kunnen ze nu lekker onder mekaar Joden ‘grappen & grollen’ maken.

    Wat een losers!!

    Like

Reacties zijn gesloten.