Voormalig Sovjet dissident Natan Sharansky wint de prestigieuze Genesis-prijs van Israël

De Genesis Prize Foundation heeft aangekondigd dat Natan Sharansky, een Joodse Refusenik, productief leider in de Sovjet-joodse emigratiebeweging en voormalig Israëlische politicus, de 2020 Genesis-prijs zal ontvangen.

Natan Sharansky, geboren in Donetsk, Oekraïne in 1948 als Anatoly Borisovich, zal worden geëerd in Jeruzalem op 18 juni 2020. De Genesis Prijs, ook wel de ‘Joodse Nobelprijs‘ genoemd, werd gestart in 2013 en wordt gefinancierd door een permanente schenking van $ 100 miljoen. De jaarlijkse prijs eert “buitengewone individuen voor hun uitstekende professionele prestaties, bijdrage aan de mensheid en toewijding aan Joodse waarden.

Volgens een persbericht van GPF werd Sharansky gekozen om “zijn buitengewone levenslange strijd voor politieke en religieuze vrijheden te eren, met nadruk op de relevantie van zijn werk in de wereld van vandaag.

In 1977 werd Sharansky gevangengezet door de communistische autoriteiten voor zijn pro-zionistische, pro-democratie inspanningen en bracht hij meer dan een decennium door in de Sovjetgevangenis. Hij was een wonderkind en hield zichzelf in eenzame opsluiting gezond door in zijn hoofd schaak te spelen. ‘Ik speelde duizenden wedstrijden en ik won ze allemaal’, vertelde hij de New York Times in 1996, het jaar waarin hij ook schaakkampioen Gary Kasparov versloeg.

Vanwege de inspanningen van zijn vrouw Avital, die actief regeringen over de hele wereld lobbyde, werd Sharansky in 1986 vrijgelaten en emigreerde naar Israël, waar hij en Avital twee dochters grootbrachten. Als politicus en later als hoofd van het Joodse Agentschap voor Israël, pleitte Sharansky voor de rechten van Israëlische immigranten, religieuze minderheden en vrouwen.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer New England Patriots-eigenaar Robert Kraft, Michael Bloomberg en Ruth Bader Ginsburg. In 2018 annuleerde GPF de ceremonie nadat winnaar Natalie Portman zei dat ze Israël niet zou bezoeken vanwege ‘schrijnende’ situaties in het land.

“Zelfs in democratieën kunnen onze vrijheden niet als vanzelfsprekend worden beschouwd,” zei Stan Polovets, mede-oprichter en voorzitter van GPF. “De idealen en visie van Natan zijn vandaag net zo relevant als in de jaren tachtig toen hij het totalitaire Sovjetregime overnam – en won.”

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 3 juli 2014. Voorzitter van het Joodse Agentschap Nathan Sharansky (midden achteraan) met naast hem de Israëlische minister voor Aliyah en Immigranten Absorptie Sofa Landver verwelkomen Franse Joden in Israël die zonet wellicht de verstandigste beslissing van hun leven hebben genomen. [foto: Erez Lichtfeld]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Laura E. Adkins “Soviet dissident Natan Sharansky named 2020 Genesis Prize recipient” van 9 december 2019 op de site vna The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel‘Jewish hero’ Natan Sharansky wins Israel’s prestigious Genesis Prize” van 10 december 2019 op de site van The Times of Israel