Russische straaljagers hebben Israëlische aanvallen op Iraanse wapenleveringen in Syrië verhinderd

Twee Russische Sukhoi Su-35 straaljagers hebben eerder deze maand een Israëlische straaljager verjaagd in het zuiden van Syrië die van plan was om  Iraanse wapenleveringen op de T4-basis te bombarderen, meldde het Russisch-militaire blog Avia op maandag.

Het rapport beweert dat Israëlische straaljagers moesten vluchten van de Russische Su-35 en tegelijkertijd Iran onbekende luchtverdedigingssystemen aan Syrië leverde.

Hoewel het er eerder op lijkt dat de Israëlische jets een rechtstreeks gevecht met de Russische jets hebben willen vermijden om geen internationaal incident met Rusland uit te lokken. Moest Israël het Russische vliegtuig hebben neergehaald zou de acties van de IAF in Syrië problematisch zijn geworden.

De Iraanse Bavar-373 luchtverdediging werd ingezet in het gebied, volgens het Iraanse Al-Masdar Nieuws. Het rapport verklaarde verder dat het systeem mogelijk middellange- tot lange-afstands vluchtmogelijkheden heeft.

Het rapport komt in het licht van een extra levering wapens die op zondag onderweg was van Teheran naar T-4 in Surië. Een dag eerder arriveerde ook een Iraanse Boeing 747 die door de Iraanse Revolutionaire Garde werd gebruikt vanuit Teheran in Damascus.

Israël heeft de T4-basis de afgelopen jaren verschillende keren gebombardeerd, omdat Iran zijn activa verplaatst naar locaties dichter bij de grens met Irak, met name de T4-vliegbasis tussen Homs en Palmyra.De rapporten op de Avia-website volgen andere rapporten op dezelfde site die vaak sensationele verslagen schrijven over vermeende Israëlische acties in Syrië.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoav Zitun “Report: Russian fighter jets thwarted Israeli attack in Syria” van 9 december 2019 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelReport: Russian fighter jets thwarted Israeli strikes on Iranian weapons shipments in Syria” van 9 december 2019 op de site van Behind The News