Dossin Kazerne lauwert Israëlbasher Brigitte Herremans met vredesprijs

Verschillende Joodse en niet Joodse verenigingen reageren geschokt op het nieuws dat Brigitte Herremans aanstaande donderdag onderscheiden wordt in Kazerne Dossin“, berichtte Joods Actueel gisteren.

Het rommelt al een tijdje binnen het bestuur van Kazerne Dossin toen vorige maand eensklaps directeur Christophe Busch opstapte wegens onenigheid met het beleid van het huidige bestuur. Busch was sinds 2012 als operationeel directeur aan de slag in Kazerne Dossin. Sinds 2016 was hij algemeen directeur in het museum en onderzoekscentrum over de Holocaust en de mensenrechten.

Vanuit de Kazerne Dossin in Mechelen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, uit geheel België, Joden naar de vernietigingskampen gedeporteerd. Mede daarom is het memoriaal in Mechelen tevens een gedenkplaats voor de in de Shoah vermoorde Joden die geen graf kregen. Zij werden gedeporteerd, vergast, verbrand en hun as door de wind verspreid!

De gedode Joden nooit vergeten, heet het. Maar met de levende Joden van vandaag, waarvan er meer dan zes miljoen wonen in de Joodse staat Israël, ligt dat duidelijk anders bij het bestuur van de Dossin Kazerne. Hoe anders te verklaren dat een notoire Israëlbasher als Brigitte Herremans thans door Kazerne wordt beloond voor al die jaren dat ze de Joodse staat actief hielp deligitimeren en het bestaansrecht ervan te ondermijnen en aldus de veiligheid van zovele miljoenen levende Joden in gevaar te brengen.

De Holocaust herdenken, ok, maar tegelijk een nieuwe Holocaust in de hand werken?

Kruistocht tegen Israël
Brigitte HerremansBrigitte Herremans was tussen 2002 en 2017 beleidsmedewerker rond het Midden-Oosten bij Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen. In 2017 en 2018 werkte zij ook als beleidsmedewerker Midden-Oosten en Noord-Afrika bij BOZAR, waar ze verbonden blijft aan de leerstoel Mahmoud Darwish. Sinds september 2019 werkt zij als vorser aan het Mensenrechtencentrum van de Universiteit Gent, waar ze onderzoek verricht naar de rol van kunst in het conflict in Syrië.

Brigitte Herremans schuimt al jaren voor rekening van de NGO’s Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, Nederland en het Vlaamse land af waar ze doorlopend misleidende voordrachten geeft over het Palestijns-Israëlisch conflict. Vooral door haar eenzijdige interpretatie en weergave van de ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden, misleid zij bewust het publiek.

Dat systematisch en goed doordachte publiek misleiden gebeurt bovendien op kosten van de Belgische staat via de staatssubsidies aan de NGO’s voor wie zij haar kruistocht tegen de Joodse Staat uitvoert, en die intussen al jaren een doorn in het oog zijn van eenieder die objectief en onbevooroordeeld op zoek is naar de ware feiten en toedracht omtrent het conflict.

♦ NGO Monitor over Pax Christi: “Pax Christi International was een actieve deelnemer aan het NGO-forum van de Durban-conferentie in 2001, die de strategie van het delegitimeren van Israël als ‘een apartheidsregime’ door internationale isolatie heeft uitgekristalliseerd. PX bevordert het Palestijnse verhaal van de ‘Nakba’ [catastrofe] en dringt er bij de internationale gemeenschap op aan “Israël verantwoordelijk te houden voor zijn statistische misdaden van onderdrukking en collectieve straf.” [lees hier meer over op NGO Monitor]

♦ NGO Monitor over Broederlijk Delen: “Broederlijk Delen heeft financiering verstrekt aan een aantal zeer bevooroordeelde en gepolitiseerde NGO’s die actief zijn in het Arabisch-Israëlische conflict, waaronder Adalah, Gisha, Zochrot, Badil, Coalition of Women for Peace, HaMoked, Breaking the Silence, Defence for Children International-Palestina, en Vrouwencentrum voor rechtsbijstand en counseling. Broederlijk Delen maakt ‘lesmateriaal’ over Israël. De lessen omvatten ’50 jaar bezetting’ met als doel ‘studenten inzicht te geven in de gevolgen van de bezetting’ en vragen: ‘hoe gaan we politiek lobbyen?’” [lees hier meer over op NGO Monitor]

Het einde van haar kruistocht
Op vrijdag 9 september 2016 kwam voor Herremans onverwachts een einde aan de kruistocht. Bij haar aankomst op de luchthaven van Ben Goerion werd zij door de Israëlische immigratiedienst voor ondervraging meegenomen. Ze bracht met een aantal andere vrouwen de nacht door in een detentiecentrum en werd daarna het land uitgewezen. Israël beschouwt Herremans voortaan als “een gevaar voor de openbare orde en veiligheid van het land”, en mag als persona non grata de volgende tien jaar Israël niet meer binnen.

Een tijd geleden lieten de twee NGO’s waarvoor Herremans aan de slag was, Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, zich opmerken in een “Open brief aan de Joodse gemeenschap” waarin beide organisaties expliciet de Joodse gemeenschap van België collectief verantwoordelijk stelt voor de situatie in Israël en de Palestijnen. De brief werd destijds medeondertekend door Luc Claessens (directeur Broederlijk Delen), Gio De Weerd (algemeen secretaris Pax Christi Vlaanderen) en een rist andere leiders van door België overvloedig gefinancierde Israëlbashende NGO’s.

Een kort fragment uit de bewuste open brief:

Natuurlijk beseffen we zeer goed dat de regio pas uit deze crisis kan komen door aan de tafel te gaan zitten voor onderhandelingen. Die kunnen maar tot een duurzame vrede leiden als structurele en diepgaande hervormingen plaatsvinden die de problemen ten gronde aanpakken. Daar willen we juist voor staan: een signaal vanuit de Vlaamse samenleving dat de Bezetting niet langer te slikken is. Niet voor ons, niet voor de Palestijnen. We zijn ervan overtuigd dat ook de Joodse gemeenschap geen belang heeft bij de verderzetting ervan, noch op korte, noch op lange termijn.”


Bronnen:

♦ naar een artikelProtest tegen “vredesprijs” Herremans in Dossinkazerne” van 8 december 2019 op de site van Joods Actueel

♦ naar een artikelPersbericht: Joodse gemeenschap pleit voor bestuurlijke opsplitsing Kazerne Dossin” van 11 november 2019 op de site van

♦ naar een artikelChristophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin” van 4 november 2019 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikelAmbassadeurs voor de Vrede 2019: De titel van Ambassadeur voor de Vrede gaat in 2019 naar Brigitte Herremans en Artsen Zonder Grenzen” van 24 oktober 2019 op de site van Pax Christi Vlaanderen

2 gedachtes over “Dossin Kazerne lauwert Israëlbasher Brigitte Herremans met vredesprijs

 1. Een Vlaams signaal dat we “de bezetting” niet langer tolereren.

  Helemaal mee eens.

  Arabieren die Joods land bezet houden in Judea, Samaria & Jordanie en hierbij gesteund/gefinancierd worden door Europeanen met een Jodenprobleem mogen niet getolereerd worden.

  En hoe zit het met “de palestijnen”?

  Toch eens de Bijbel of beter nog, de Koran eens nalezen hoe het daarmee ook alweer zat.

  Oeps, kan ze nergens vinden……….dus tóch een kulverhaal!

  Het is vandaag humaniteir & correct bij de Internationale gemeenschap om de Joodse geschiedenis te herschrijven en de Joden hieruit te verwijderen (hadden ze liever in persona gedaan maar dat is lastig met dat sterke Israel als beschermheer).

  De Belgisch/Vlaams/Wallonische regering en vaandeldragers van de anti Israel politiek doen gewoon mee met de internet “waarheid” en eren iedereen die zijn steentje tot deze missie kan bijdragen.

  Mevr. Herremans is zo een persoon en heeft de prijs dus eerlijk verdient.

  Like

Reacties zijn gesloten.