Libanese zakenman die spullen van Hitler op veiling kocht, schenkt ze aan Yad Vashem

Plaatje hierboven: De Libanees-Zwitserse zakenman Abdallah Chatila in de Namenhal in het Yad Vashem Holocaust Memorial museum in Jeruzalem op 8 december 2019 [beeldbron: Ahmad Gharabli/AFP]

Een rijke Libanees-Zwitserse zakenman zei zondag dat hij de cilinderhoed van Adolf Hitler en andere nazi-artefacten had gekocht om ze aan Joodse groepen te geven en te voorkomen dat ze in handen van een extreem-rechtse groeperingen zouden vallen.

Abdallah Chatila zei dat hij zich gedwongen voelde de objecten van de markt te halen vanwege het toenemende antisemitisme, populisme en racisme waarvan hij getuige was in Europa.

Hij besteedde ongeveer 600.000 euro ($ 660.000) voor acht objecten verbonden met Hitler, inclusief de opvouwbare hoge hoed, in een verkoop op 20 november in een veilinghuis in München, die hij oorspronkelijk van plan was om ze allemaal te verbranden.

Maar hij besloot toen om ze aan de Keren Hayesod-vereniging te geven, een Israëlische fondsenwervende groep, die besloten heeft ze aan het Israëlische Holocaust herdenkingscentrum Yad Vashem te overhandigen.

Chatila vertelde een persconferentie in Jeruzalem dat het een ‘zeer gemakkelijke’ beslissing was geweest om de items te kopen toen hij het “potentieel dodelijke onrecht zag dat die artefacten in verkeerde handen zouden vallen“. En hij voegde eraan toe:

Ik voelde dat ik geen andere keus had dan de kwestie daadwerkelijk te verhelpen. Wat er de afgelopen vijf jaar in Europa is gebeurd, heeft ons laten zien dat antisemitisme, dat populisme, dat racisme steeds sterker wordt en we zijn hier om het te bestrijden en mensen te laten zien dat we niet bang zijn. Vandaag – met het nepnieuws, met de media, met de macht die mensen zouden kunnen hebben met internet, met sociale media – zou iemand anders dat kleine tijdvenster kunnen gebruiken om het publiek te manipuleren.

Hij zei dat hij zich zorgen had gemaakt dat de artefacten uit het nazi-tijdperk kunnen worden gebruikt door neonazistische groepen of diegenen die antisemitisme en racisme in Europa willen aanwakkeren. “Daarom vond ik dat ik het moest doen,” zei hij over zijn aankoop.

De items, nog steeds in München, zullen uiteindelijk worden afgeleverd bij Yad Vashem, waar ze deel zullen uitmaken van een verzameling nazi-artefacten die cruciaal zijn voor het tegengaan van de ontkenning van de Holocaust, maar die niet regelmatig worden getoond, zei Avner Shalev, de directeur van het instituut. Chatila ontmoette ook de Israëlische president Reuven Rivlin en bezocht Yad Vashem.

Chatila werd geboren in Beiroet in een familie van christelijke juweliers en verhuisde op tweejarige leeftijd naar Zwitserland. Nu bevindt hij zich onder de rijkste 300 mensen van Zwitserland, steunt hij goede doelen en initiatieven waaronder veel met betrekking tot Libanon en Syrische vluchtelingen.

De veiling werd onder de aandacht gebracht van Chatila door de Europese Joodse Vereniging, die heeft geprobeerd de publieke opinie tegen de handel in nazi-memorabilia te beïnvloeden. Rabbi Mehachem Margolin, hoofd van de vereniging, zei dat Chatila’s verrassende daad de aandacht op dergelijke veilingen had gevestigd. Hij zei dat het een krachtige verklaring was tegen racisme en vreemdelingenhaat, vooral afkomstig van een niet-Jood van Libanese afkomst.

Libanon en Israël blijven technisch in oorlog en Libanezen worden verboden om te communiceren met Israëliërs. “Er is geen twijfel dat een bericht dat van u komt 10 keer of 100 keer sterker is dan een bericht dat van ons komt,” vertelde Margolin aan Chatila. De boodschap ging niet alleen over solidariteit tussen mensen, maar ook “hoe iemand zo’n enorme verandering kan aanbrengen”, zei Margolin. “Er is nog ruimte voor optimisme.”


Plaatjes boven en onder: De opvouwbare hoge hoed van Adolf Hitler bracht 50.000 euros ($55,300) op en werd aangekocht door de Libanese zakenman Abdallah Chatila. Hieronder Rijkskanselier Adolf Hitler met zijn hoed samen met zijn vice-kanselier Franz von Papen aan de Rijkskanselarij in Berlijn [beeldbron: CBS News]


Bronnen:

♦ naar een artikelLebanese donor hands Nazi artifacts to Israel, warns of anti-Semitism” van 8 december 2019 op de site van France 24

♦ naar een artikelLebanese-born businessman dedicates Hitler artifacts to Yad Vashem” van 8 december 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelZakenman die spullen van Hitler op veiling kocht, schenkt ze aan Israël” van 8 december 2019 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel van Adam Rasgon “Israel welcomes Lebanon-born businessman who bought and is donating Hitler items” van 8 december 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHitler’s top hat and Eva Braun’s dresses among Nazi memorabilia to go under the hammer at Munich auction house” van 15 november 2019 op de site van The Daily Mail