Netanyahu: Met of zonder de hulp van Europa, Israël zal zélf de kwestie Iran en Gaza afhandelen

Plaatje hierboven: Lausanne, Zwitserland 2 april 2015. Minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif en Federica Mogherini, buitenlandse kwesties voor de Europese Unie, hebben de buit binnen ten koste van Israël. Op 8 mei 2018 stapten de VS uit het nucleair akkoord. Europa gaat zonder de VS verder met Iran, samen met Rusland en China. 

Premier Binyamin Netanyahu begon de wekelijkse kabinetsvergadering zondag door de Iraanse dreiging aan te pakken. Netanyahu zei op de zondagse vergadering:

De afgelopen week had ik belangrijke gesprekken met Amerikaanse en Russische leiders. Centraal in al deze gesprekken stond één probleem – Iran. Iran zet zijn agressie voort in het Midden-Oosten. Gisteren was er een bloedige aanval in Irak tegen demonstranten. Er zijn aanwijzingen dat deze moorddadige aanval werd uitgevoerd door afgezanten van de Iraanse Revolutionaire Garde. Op dit moment, in het licht van deze moorden, moet de druk op Iran worden geïntensiveerd en dit is wat ik de Europese landen opdraag om te doen. Hoe dan ook, met of zonder de Europese landen zal Israël Iran geen enkele kans geven om kernwapens te ontwikkelen.

De premier sprak ook over de situatie aan de zuidgrens:

Ik wil duidelijk maken dat er geen regelgeving zal zijn als de schietpartijen doorgaan. Integendeel, de terroristen in Gaza zullen nog meer het bereik van onze arm voelen. Wat ze drie weken geleden hebben opgenomen, is slechts een preview. We zullen doorgaan Om alles te doen om Israël veilig te houden.

Bennett in Sderot
De Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett bezocht op zondag Sderot, een Israëlische grensstad in de buurt van Gaza, die vaak het doelwit was van raketaanvallen, een dag nadat terroristen in de door Hamas geregeerde Strook, drie raketten hadden afgevuurd naar Zuid-Israël.

Tijdens zijn bezoek ontmoette Bennett leiders uit steden over het grensgebied van Gaza, evenals inwoners van Sderot en IDF-commandanten, waaronder brigade-generaal van de Gaza-divisie Eliezer Toledano.

Bennett prees de veerkracht van inwoners die in de buurt van de Gaza-grens wonen in het licht van periodieke raketaanvallen vanuit de Strip, eraan toevoegend dat Israël zijn afschrikking tegen dergelijke aanvallen moet herwinnen:

Onze vijanden zijn eraan gewend geraakt om op Israël te kunnen schieten. Dat moeten we veranderen. Al onze vijanden – van Iran tot Hezbollah en helemaal tot ISIS-troepen in de Sinaï – willen ons breken. Maar ze moeten zichzelf niet voor de gek houden, want we zullen zegevieren. Het volk van Israël zal winnen. Uiteindelijk komt ons vermogen om gewaagde beslissingen te nemen voort uit een diep gevoel van veiligheid dat van u komt, de mensen.

De minister van Defensie voegde eraan toe dat het Israëlische leger onder zijn leiding zou overschakelen van een defensieve naar een offensieve modus:

We moeten van een defensieve positie naar een offensieve gaan. Wat we zullen doen, zullen we doen wanneer de tijd rijp is, op de juiste manier en met geweld. Niet meegesleurd worden, maar met een goede, goed doordachte strategie – niet in de hitte van het moment dat de andere kant op ons wacht.


Bronnen:

♦ naar een artikelPM: We will act against Iran even without European support” en een artikel van Kobi Finkler “‘We will take action in Gaza when the time is right’” van 8 december 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Netanyahu: Met of zonder de hulp van Europa, Israël zal zélf de kwestie Iran en Gaza afhandelen

  1. “Met of zonder hulp van Europa”.

    Useless information.

    Europa kan (wil) zichzelf niet helpen, laat staan Israel.

    Europa, dat behalve een grote mond en een nog grotere grote ego niets voor elkaar krijgt zonder Amerika én/of de hulp op security gebied van Israel.

    Like

Reacties zijn gesloten.