Hoe de Joodse Broncho Billy 100 jaar geleden het Wilde Westen veroverde + video

De Hollywood Western Bronco Billy uit 1980, met Clint Eastwood en Sondra Locke in de hoofdrollen, trok destijds volle zalen, zowel in de VS als in België en de rest van Europa.

Maar hij werd reeds lang vooraf gegaan door Gilbert M. Anderson (1880-1971) die de eerste ster van de Hollywood Westerns werd en als Broncho Billy zijn pistolen liet knallen op het geboefte. Opmerkelijk gegeven: Anderson was van Joodse komaf.

Anderson werd geboren als Maxwell Henry Aronson in Little Rock, Arkansas, als het zesde kind van Henry en Esther (Ash) Aronson, beide inwoners van New York. Zijn familie was joods, de ouders van zijn vader zijn geëmigreerd naar de Verenigde Staten vanuit Pruisen en zijn moeder uit het Russische rijk.

De familie van Max Aronson verhuisde naar Pine Bluff, Arkansas toen hij drie jaar oud was. Hij woonde in Pine Bluff tot hij 8 was, toen hij met zijn gezin naar St. Louis, Missouri verhuisde. Toen hij 18 was, verhuisde hij naar New York City en trad hij op in vaudevilles en in het theater, ter aanvulling van zijn inkomsten als fotograaf en krantenverkoper. In 1903 ontmoette hij Edwin S. Porter, die hem huurde als acteur en incidentele scriptmedewerker.

Anderson speelde drie rollen in Porter’s vroege film The Great Train Robbery (1903). Toen hij de film voor het eerst in een vaudeville-theater zag en overweldigd werd door de reactie van het publiek, besloot hij uitsluitend in de filmindustrie te werken. Hij begon te schrijven, regisseren en handelen in zijn eigen westerns onder de naam Gilbert M. Anderson.

In 1907 richtten Anderson en George Kirke Spoor in Chicago Essanay Studios op, een van de belangrijkste vroege filmstudio’s. In 1909 regisseerde hij de film met het eerste bekende exemplaar van de taart-in-het-gezicht-gooien grap. In 1910 huwde hij met de Joodse Mollie Louise Schabbleman.

Anderson speelde in meer dan 300 korte films. Hij speelde een breed scala aan personages, maar hij werd enorm populair in een reeks van 148 stomme western kortfilms en hij was de allereerste filmcowboy-ster gekend als ‘Broncho Billy.’

Een typisch filmscenario met Broncho Billy is bv. dit uit de stomme kortfilm ‘Broncho Billy And The Greaser‘ uit 1914:

Broncho Billy, een postbode, gooit een haveloze Mexicaanse schurk uit het postkantoor omdat hij een meisje lastig viel en wegduwde. De Mexicaan is razend en zweert wraak. Broncho gaat vervolgens naar huis maar verliest onderweg zijn postzak. Hij mist hem niet, dus gaat hij die nacht naar bed zonder zich bewust te zijn van zijn verlies. Het meisje dat hij op het postkantoor beschermde, vindt de postzak en wanneer ze Broncho’s hut nadert om hem terug te brengen, ziet ze daar de Mexicaaanse schurk rondsnuffelen. Ze haast zich naar een danszaal, waar ze haar vrienden vertelt over het gevaar dat Broncho loopt en ze leidt hen naar Brocho’s hut, waar ze precies op tijd aankomen om hem te redden van de schurk die Broncho Billy net wilde neersteken in zijn slaap.

Broncho Billy And The Greaser (1914)

Een gedachte over “Hoe de Joodse Broncho Billy 100 jaar geleden het Wilde Westen veroverde + video

Reacties zijn gesloten.