Democraten liggen dwars: VS parlement neemt resolutie aan ter ondersteuning van 2 staten

De parlementsleden van de linkse Democratische Partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben vrijdag een krachtige signaal afgegeven aan premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump.

Ze hebben een resolutie aangenomen waarin zij zich verzetten tegen de Israëlische annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever en uitten hun steun voor een tweestatenoplossing. Eerder deze week sprak Netanyahu met Trump over mogelijke annexatie van de Jordaanvallei.

De niet-bindende resolutie, bekend als H.Res.326, roept de Trump-regering op om “uitdrukkelijk een tweestatenoplossing als haar doelstelling te onderschrijven en stappen aan beide zijden te ontmoedigen die een vreedzaam einde van het conflict verder buiten bereik zouden maken, waaronder unilaterale annexatie van grondgebied of inspanningen om de status van Palestijnse staat te bereiken buiten het kader van onderhandelingen met Israël.”

Vertegenwoordiger Eliot Engel, de Democraat die de commissie Buitenlandse Zaken leidt, herinnerde aan zijn jarenlange steun aan Israël en hoe hij steun gaf aan Trump’s verhuis van de Amerikaanse ambassade naar de heilige stad Jeruzalem. Hij maakte ook duidelijk dat de resolutie geen voorwaarden oplegde aan de meer dan $ 3 miljard aan Amerikaanse militaire hulp die elk jaar naar Israël gaat.

“Deze resolutie drukt het gevoel van het Huis van Afgevaardigden uit dat alleen een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict het overleven van Israël als een veilige Joodse en democratische staat kan verzekeren en de legitieme ambities voor een Palestijnse staat kan vervullen”, luidt de resolutie.

Het drukt ook het gevoel uit dat elk Amerikaans voorstel om een ​​rechtvaardige, stabiele en duurzame oplossing te bereiken nadrukkelijk een tweestatenoplossing moet onderschrijven en stappen moet ontmoedigen die een vreedzame oplossing verder buiten bereik zouden brengen.

De motie werd geïntroduceerd door vertegenwoordiger Alan S. Lowenthal (D.) en kreeg enige republikeinse steun. De ontwerpresoluties worden aangenomen met 226 stemmen voor en 188 tegen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “Democrats pass two-state resolution in Congress” van 6 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Itamar Eichner “House votes on resolution rejecting administration change in policy on settlements” van 7 december 2019 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Eric Cortelessa “In rebuke to Trump and Netanyahu, US House passes resolution supporting 2 states” van 6 december 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Israel Kasnett “Could future US administration undo Trump’s policy on Israeli settlements?” van 5 december 2019 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Democraten liggen dwars: VS parlement neemt resolutie aan ter ondersteuning van 2 staten

  1. En natuurlijk zijn het Israels ‘vrienden’, de US Democratische Joden in Congres die, in hun obsessieve poging om President Trump dwars te zitten en dus ‘as a Jew’ menen tegen hem en zijn juiste beslissingen voor Israel te moeten stemmen.

    Like

Reacties zijn gesloten.