Ze zijn er weer: Gewelddadige protesten aan Gazaanse grens met Israël hervat

Ongeveer 4.000 Palestijnse Arabieren protesteerden vrijdag op verschillende locaties langs de grens met Gaza, toen de door Hamas georchestreerde protesten voor ‘Mars van de Terugkeer’ werden hervat. Onder hen opvallend veel kinderen en vrouwen, merkte Channel 13 News op.

Het leger zond sluipschutters en andere soldaten naar het grensgebied voor de protesten voor het geval relschoppers proberen het veiligheidshekken te doorbreken of anderszins een bedreiging vormen voor de nabijgelegen Israëlische gemeenschappen.

Sommige demonstranten gooiden explosieven naar IDF-troepen, die op hun beurt middelen voor oproerverspreiding gebruikten. Het door Hamas geleide ‘ministerie van volksgezondheid’ in Gaza meldde dat 37 demonstranten gewond raakten, van wie vier werden opgenomen met kogelwonden.

Aan het einde van de demonstraties kondigde de ‘Nationale Autoriteit voor de terugkeermarsen en het Breken van het Beleg op de Gazastrook’, kort gezegd: Hamas, de voortzetting van hun activiteiten aan voor volgende week.  Volgens Hamas werden sinds het begin van de protesten op 30 maart 2018 362 Palestijnse ‘burgers’ gedood en 31.000 verwond.

De wekelijkse ‘Mars van de Terugkeer’ -rellen, georkestreerd door Hamas, werden sinds maart 2018 elke vrijdag gehouden tot enkele weken geleden, toen Hamas ze annuleerde, waarschijnlijk vanwege de zoveelste vergeefse inspanningen van bemiddelaars om een ​​langdurig staakt-het-vuren te bereiken met Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Thousands protest along Gaza border” van 6 december 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Gaza protests resume, but IDF chief sees rare ‘opportunity’ to reach ceasefire” van 6 december 2019 op de site van The Times of Israel