Met antisemitisme in de lift in Duitsland, bezoekt Merkel voor de eerste keer Auschwitz

De Duitse Angela Merkel stak vrijdag voor het eerst in haar 14 jaar als kanselier de poorten van het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Polen over, en beloofde een nieuwe golf van antisemitisme te bestrijden.

Merkel is slechts de derde Duitse kanselier die ooit het nazi-kamp heeft bezocht waar tussen 1940 en 1945 een miljoen joden zijn gedood en die de Holocaust als geheel is gaan symboliseren. Haar reis, die voorafgaat aan de 75ste verjaardag van de bevrijding van het kamp door Sovjettroepen op 27 januari 2020, wordt gezien als een belangrijke politieke boodschap.

Echter, tachtig jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog, waarin meer dan 6 miljoen Joden werden vermoord en met de mislukte aanslag op de synagoge in Halle nog vers in het geheugen, moeten Joden opnieuw vrezen voor hun leven in Duitsland als ze hun geloof openlijk willen belijden wanneer ze de synagoge bezoeken.

Twee maanden eerder trachtte op 9 oktober 2019, trachtte de gewapende rechtsextremist Stephan Balliet tevergeefs de synagoge van Halle binnen te dringen tijdens de joodse feestdag van Jom Kippoer. Uit frustratie doodde de aanvaller twee mensen in de buurt en verwondde later twee anderen. Wat zegt dit over het Duitsland van vandaag?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yannick Pasquet “With anti-Semitism on the rise in Germany, Merkel visits Auschwitz for 1st time” van 6 december 2019 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Met antisemitisme in de lift in Duitsland, bezoekt Merkel voor de eerste keer Auschwitz

Reacties zijn gesloten.