Bennett tegen EU delegatie: ‘We zullen jullie constructies in gebied C vernietigen’

Minister van Defensie Naftali Bennett (Nieuw Rechts) ontmoette deze week de ambassadeur van de Europese Unie (EU) in Israël en vertelde hem dat de defensieorganisaties van Israël niet langer bereid zijn vrede te sluiten met de ongecontroleerde illegale bouw in Zone C, aangemoedigd en gefinancierd door Europa.

Volgens een Makor Rishon-rapport zei Bennett dat het verdedigingssysteem van plan is alle illegale bouwwerken te vernietigen in gebieden die volledig onder Israëlische controle staan, inclusief die welke Europeanen financierden. Bij de vergadering waren vertegenwoordigers uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Denemarken aanwezig.

In een veiligheidsbriefing sprak Bennett met de vertegenwoordigers over de acties die Israël heeft ondernomen om te voorkomen dat Iran zich in Syrië verschanst, de situatie met Gaza en de illegale bouw in gebied C van Judea en Samaria, die hij omschreef als “een verspilling van geld.”

“Als je in de Palestijnen wilt investeren, is het de moeite waard om je te concentreren op humanitaire activiteiten en niet op illegale bouw,” zei Bennett. De vertegenwoordigers reageerden negatief op de verklaring, maar maakten geen ruzie.

Onder de Oslo-akkoorden waren Judea en Samaria verdeeld in drie delen: Gebied A staat onder volledige civiele en veiligheidscontrole door de Palestijnse Autoriteit (PA). Gebied B staat onder burgerlijke controle van de PA, terwijl Israël de beveiliging controleert. Gebied C staat onder volledige Israëlische civiele en veiligheidscontrole.

Terwijl Arabieren in alle drie gebieden wonen, zijn Joden beperkt tot alleen Gebied C, en per ongeluk het binnengaan van Gebied A vormt een risico voor het leven van een Jood. Sinds enkele jaren overtreedt de EU de Oslo-akkoorden door een ‘illegale PA-overname’ van gebied C te financieren in een poging de PA toe te staan dit gebied illegaal te annexeren.


Bronnen:

♦ naar een artikelBennett to EU: ‘We’ll destroy your construction in Area C’” van 6 december 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Stuart Winer “Bennett to EU envoys: Stop trying to make Israel ‘commit suicide’ – Jewish Home party chief says economic arm-twisting ‘immoral,’ calls for European support against ‘river of terror’ van 10 februari 2015 op de site van The Times of Israel