Hamas wil gewelddadige grensprotesten in Gaza op vrijdag hervatten ondanks gesprekken met Israël

Plaatje hierboven: Caïro, Egypte, 3 december 2019. Ziyad Nakhalah (links), leider van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en zijn Al Quds Brigades, samen met Ismail Haniyeh (rechts), politburo-leider van Hamas en zijn Al Qassam Brigades, vergaderen met Egyptische bemiddelaars om een bestand te verkrijgen met Israël [beeldbron: Reuters/Ynet]

Egypte dringt erop aan dat Israël en Hamas, de terroristische organisatie die de Gazastrook controleert, akkoord gaan met een vijfjarig staakt-het-vuren-akkoord, meldde de Palestijnse krant Al-Quds woensdag.

De Israëlische TV zei zondag dat er ‘aanzienlijke vooruitgang’ was geboekt in de bemiddelingsinspanningen van Egypte met Hamas om een ​​overeenkomst te bereiken voor een langdurige periode van rust in Gaza, waarbij ook Palestijnse bronnen worden genoemd.

De Libanese krant Al-Akhbar, die Hamas zeer genegen is, schreef op woensdag dat Hamas-leider Ismail Haniyeh en de Islamitische Jihad-leider Ziad al-Nahala elkaar hadden ontmoet om de afspraken over de verwijdering van de Israëlische en Egyptische blokkade van de Gazastrook te coördineren. De twee terreurleiders reisden eerder deze week naar Caïro als onderdeel van de lopende onderhandelingen over een overeenkomst.

Niettegenstaande de onderhandelingen die in Caïro momnteel aan de gang zijn, roept Hamas de inwoners van Gaza op om deze vrijdag terug te keren naar het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël om de protesten voor de zogenaamde ‘Grote Mars van Terugkeer’ te hervatten na een onderbreking van drie weken, meldde Ynet woensdag.

De in Gaza gevestigde terreurgroep publiceerde folders waarin de protesten werden gepromoot met afbeeldingen van zwarte rook en bloed. Het besluit komt er nadat Israël vrijdag luchtaanvallen tegen Hamas-doelen in Gaza lanceerde als reactie op een vanuit het kustgebied afgeschoten raket die in een open gebied van de Regionale Raad van Eshkol landde.

Volgens de IDF-woordvoerder waren de aanvallen gericht op een Hamas-militaire compound in de noordelijke Gazastrook. Andere projectielen dan raketten werden vrijdag ook vanuit Gaza afgeschoten, waardoor sirenes voor luchtaanvallen werden geactiveerd, meldde Ynet destijds.

De aanslagen vanuit Gaza volgden op de dood van een 16-jarige Palestijn op vrijdagmiddag, die naar verluidt door Israëlische troepen werd neergeschoten tijdens een rel langs de grens tussen Gaza en Israël.

De IDF zei dat het het incident onderzocht, waarbij het zei dat tientallen relschoppers de grens hadden benaderd en probeerden het hek te saboteren, waarbij ze explosieven naar Israëlische troepen gooiden.

Video: Leden van de gewapende vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihadbeweging (PIJ), al-Quds Brigades, namen op donderdag 4 oktober 2018 deel aan een militaire parade in Gaza-stad


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: Hamas calls for renewal of Gaza border violence” van 4 december 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Elior Levy “Hamas set to renew Gaza border protests despite talks with Israel” en een artikel “Egypt said pushing Hamas, Israel on five-year Gaza cease-fire” van 4 december 2019 op de site van Ynet News