Linda Sarsour: ‘Israël is gebouwd op het idee dat Joden zich superieur boven iedereen wanen’

Plaatje hierboven: De Amerikaans-Palestijnse Linda Sarsour in al-Bireh, 14 km ten noorden van Jeruzalem in Samaria op 24 november 2016 [beeldbron: twitter]

Op de jaarlijkse conferentie van Amerikaanse moslims voor Palestina in Chicago op vrijdag jongstleden, had Linda Sarsour kritiek op progressieve zionisten. In een reeks twitters zei ze:

Vraag hen dit, hoe kun je tegen blanke suprematie in Amerika zijn en het idee om in een staat te zijn die gebaseerd is op ras en klasse, maar dan steun je een staat als Israël die gebaseerd is op suprematie, die gebouwd is op het idee dat Joden superiaur zijn aan iedereen.

Sarsour is een surrogaat voor de democratische presidentskandidaat Bernie Sanders, die joods is, en een van de oorspronkelijke nationale organisatoren van de Woman’s March. Ze heeft vaak scherp uitgehaald tegen Israël en zijn regering en tegen het Joodse volk.

Wat later trachtte Palestijns-Amerikaanse activiste Linda Sarsour via Twitter haar recente controversiële opmerkingen over Israël wat af te zwakken. In een reeks tweets op dinsdag zei Sarsour dat haar opmerkingen hadden verwezen naar de nationale wetgeving van Israël en niet naar het Joodse volk als dusdanig:

Ik verwees specifiek naar het racistische argument in het hart van de nationale staatswet die onlangs door de Israëlische regering is aangenomen – niet het Joodse volk. Mijn excuses voor de verwarring.

De Joodse Natiewet, die vorig jaar werd aangenomen, stelt dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, dat nationale zelfbeschikking in de staat Israël “uniek is voor het Joodse volk” en dat Hebreeuws de officiële taal van de staat is – terwijl Arabisch, voorheen een officiële taal, thans wordt aangeduid als “met een speciale status in de staat”.

In haar tweets zei Sarsour:

We moeten consistent zijn en de staat Israël uitdagen op zijn systeem op basis van het waarderen van het ene volk boven het andere. We zijn tegen een supremacistische staat in Amerika die ras / klasse boven anderen waardeert en we moeten eerlijk zijn in hoe we over Israël spreken.

Ze verwierp ook kritiek op haar opmerkingen als een “poging om links in de VS en het VK te schilderen als antisemitisch om potentiële transformatieve campagnes en kansen voor echte vooruitgang voor onze naties te verstoren.

De opmerkingen van Sarsour op de conferentie hadden kritiek op sociale media getrokken, waaronder van Jonathan Greenblatt, de nationale directeur van de Anti-Defamation League (ADL):

Ze belastert de grondleggers van Israël als supremacisten en beroept zich op een eeuwenoud antisemitische vooroordeel wanneer ze beschrijft dat de Joden geloven dat zij ‘boven iedereen staan’.

Overigens kondigde het bestuur van de Womans’ March op 16 september ’19 aan dat het de banden met drie van de vier oprichters verbroken heeft. Linda Sarsour, Bob Bland en Tamika Mallory waren controversiële figuren geworden vanwege beschuldigingen van antisemitisme, waaronder een nauwe relatie met de hondsdolle antisemiet en Nation of Islam -leider Louis Farrakhan.

Plaatje hierboven: New York, 25 april 2017. Van links naar rechts: Carmen Perez, Bob Bland, Tamika D. Mallory en helemaal rechts de Amerikaans-Palestijnse Linda Sarsour, de vier oprichters van Woman’s March beweging. Enkel Carmen Perez is mogen blijven. De overige drie werden er in september 2019 uit het bestuur gezet omwille van antisemitisme [beeldbron: Charles Sykes/Invision/AP]


Bronnen:

♦ naar een artikelLinda Sarsour clarifies her comment that Israel is ‘built on the idea that Jews are supreme to everyone else’” van 3 december 2019 en een artikel van Ron Kampeas “Linda Sarsour backs Bernie Sanders, but not his support for Israel” van 2 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Siraj Hashmi “The Women’s March Finally Dumped Linda Sarsour – And Replaced Her With Someone Worse” van 17 september 2019 op de site van The Forward

Een gedachte over “Linda Sarsour: ‘Israël is gebouwd op het idee dat Joden zich superieur boven iedereen wanen’

 1. Joden ‘denken het niet….ze zijn het ook!

  Zet 1000 mensen in een kamer en één ervan is een Jood.
  Zet 1000 Nobelprijs winnaars in een kamer en 250 zijn Joods.

  Joden brachten civilisatie naar de primitieven.
  Joden gaven de wereld hun Jezus.

  Joden gaven Lina S. & haar vrienden de instrumenten/technologie om te keer te gaan tegen de Joden.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.