Zweden investeert extra 2 miljoen euro om de veiligheid van Joodse burgers te verzekeren

De Zweedse stad Malmö zal ongeveer $ 2 miljoen toewijzen aan initiatieven om de joodse gemeenschap te beschermen tegen antisemitisme. Malmö, een stad waar een derde van de bevolking uit moslimlanden komt, is de thuisbasis van enkele honderden joden en telt jaarlijks tientallen antisemitische incidenten.

Onder de initiatieven die door de stadsbeambten worden voorgesteld, zijn onderwijsprogramma’s op scholen om racisme tegen Joden uit de weg te ruimen, promotie van de Joodse cultuur en een studie om de perceptie van het publiek van Joden te peilen, meldde Ynet.

De regering is van plan een internationale conferentie over de bestrijding van antisemitisme in Malmö te houden en is van plan een Holocaust-museum in de Zweedse stad te openen. In juni schonken twee filantropen – een jood en een niet – meer dan $ 4 miljoen aan veiligheid voor joden in Malmö.

De Joodse Gemeenschap van Malmö, Zweden, moet mogelijk tegen 2029 worden ontbonden, tenzij de huidige omstandigheden veranderen. Dat bevestigde Fredrik Sieradski, de woordvoerder van de gemeenschap die zei dat de sluiting een ‘mogelijk scenario’ was na een rapport vrijdag in Expressen waarin werd gesteld dat de Joodse gemeenschap in het komende decennium zou kunnen ‘uitsterven’, gedeeltelijk vanwege vermeende onverschilligheid van autoriteiten voor de veiligheidsbehoeften van de gemeenschap.

De Joodse bevolking van de Zweedse stad Malmö is de afgelopen 10 jaar gedaald van 3000 naar 1500, volgens het rapport. De Joodse gemeenschap van Malmö is verder gedaald te midden van frequente bedreigingen en aanvallen, meestal door moslims, van 1200 enkele jaren geleden tot naar schatting 800 of minder leden vandaag.

Malmo heeft in totaal ongeveer 300.000 inwoners, van wie meer dan een derde ofwel in moslimlanden of uit immigranten uit dergelijke landen zijn geboren, volgens de eigen gegevens van de gemeente. Vorig jaar loste de Joodse Gemeenschap van Umeå in Noord-Zweden zich voornamelijk op door bedreigingen door neonazi’s, maar ook in verband met pesterijen door radicale moslims, zei haar voormalige leider, Carinne Sjoberg.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Swedish city of Malmo allocates $2 million to initiatives to protect its Jewish community” van 18 november 2019 op de sit evan The Jewish Telegraphic Agency (JTA)