Het Franse parlement stemt vandaag over de vraag of Israëlhaat antisemitisch is

Plaatje hierboven: Antisemitische leuzen op 20 oktober 2018 in Zoebersdorf (Alsace/Elzas) in het oosten van Frankrijk: “Joden buiten” (dehors les juifs) “Vuile Jood” (Sale Juif) enz.  [beeldbron: UJFP]

De Tweede Kamer van het Franse parlement is gepland om te stemmen over een ontwerpresolutie waarin haat tegen Israël een vorm van antisemitisme wordt genoemd.

De 577 leden van de Nationale Vergadering zullen vandaag dinsdag stemmen over het ontwerp, dat ook de regering oproept om zich bij andere Europese landen aan te sluiten bij het aannemen van de definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance.

De IHRA-definitie stelt dat sommige vormen van vitriool tegen Israël, waaronder het vergelijken met nazi-Duitsland, voorbeelden zijn van antisemitisme, hoewel kritiek op het beleid van Israël dat niet is.

Parlementslid Sylvain Maillard van de regerende LREM-centristische partij van president Emmanuel Macron heeft met zijn ontwerpresolutie wekenlange debatten in de Franse media bereikt.

In oktober schreven 39 organisaties een open brief aan Richard Ferrand, voorzitter van de Nationale Vergadering, waarin ze waarschuwden tegen het aannemen van de resolutie.

De brief pleitte tegen een afzonderlijke definitie van antisemitisme, omdat het “de universalistische aanpak zou verzwakken” om alle vormen van racisme te bestrijden “en een compromis zou sluiten” ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting en vergadering voor groepen en activisten die de rechten moeten kunnen verdedigen Van Palestijnen en het beleid van Israël bekritiseren zonder valselijk te worden beschuldigd van antisemitisme.”

Onder zijn medeondertekenaars was Malik Salemkour, president van de Franse Human Rights League, een organisatie opgericht in 1898 om de antisemitische vervolging te bestrijden en het proces van de Frans-Joodse legeraanvoerder Alfred Dreyfus te laten zien.

Maillard verdedigde het ontwerp en vertelde La Croix dat wie vandaag in Frankrijk “vuile zionist” zegtdit gewoon “vuile jood” betekent.. Het wetsontwerpn veroordeelt “haat jegens Israël alleen gerechtvaardigd door zijn perceptie als een joods collectief.”

En inderdaad, op zich is er niks mis mee om Israël kritisch onder de loep te nemen. Maar als je telkens en opnieuw en opnieuw, dezelfde staat, hetzelfde volk, tussen die meer dan 200 andere landen en naties enkel en alléén Israël in het vizier neemt en daar bij wijze van ondersteuning van die kritiek antisemitische stereotiepen en vooroordelen gebruikt, dan is er echt wel iets anders aan de hand.

Plaatje hierboven: Parijs, 27 oktober 2019. Opening van het Centre Européen du Judaïsme aan de Place de Jérusalem in het 17de district van de Franse hoofdstad [beeldbron: LP/Eric Le Mitouard]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “French parliament to vote on whether hate of Israel is anti-Semitic” van 2 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Het Franse parlement stemt vandaag over de vraag of Israëlhaat antisemitisch is

 1. Het feit dat er vandaag, bijna 75 jaar na de Holocaust waarin 6 miljoen Joodse mensen industrieel werden afgeslacht, opnieuw wetten & regels opgesteld moeten worden om de definitie van
  ‘Antisemitisme’ (wat geen anti Semitisme is maar JODENHAAT ) te bepalen is een bewijs van armoede w.b. de moraal der mensheid.

  Spaanse Inquisitie, Oost Europeese pogroms & 6 miljoen dode Joden door de Nazi’s & hun Europeese helpers zijn blijkbaar niet genoeg voor de 45/50% niet Joodse vampiers die vandaag opnieuw hun portie Joods bloed nodig hebben om hun eigen status te verhogen.

  Zo zullen er misschien nieuwe richtlijnen en wetten worden opgesteld…..het zal de ziekelijke JODEN HAAT, de onuitroeibare beschavingsziekte van het Westen, niet kunnen uitbannen.

  Waarom? Omdat ze geen échte beschaving kennen.

  Kijk naar de geschiedenis.

  Veel mooie woorden met een onoverzienlijk spoor van zeer slechte daden.

  Like

Reacties zijn gesloten.