Israël keurt de bouw goed van een nieuwe Joodse wijk in het centrum van Hebron

Minister van Defensie Naftali Bennett beval zondag de Coördinator van Overheidsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) en het burgerlijk bestuur van Judea en Samaria om de gemeente Hebron in kennis te stellen van de planning van een nieuwe joodse wijk op de historische joodse markt.

De beslissing werd genomen aan het einde van een reeks discussies die door de minister van Defensie werden gevoerd met de Public Service Administration, de Civil Administration en de Shin Bet. In overeenstemming met de richtlijn van de minister stuurt de civiele administratie een brief hierover naar de gemeente Hebron.

Verwacht wordt dat de beslissing een einde zal maken aan jaren van juridische en politieke gevechten over het lot van de markt, die tientallen jaren verlaten is gebleven, zelfs nadat Joden na de Zesdaagse Oorlog van 1967 naar Hebron begonnen terug te keren.

De nieuwe buurt zal een territoriaal continuüm creëren van de Grot van de Patriarchen naar de Avraham Avinu-wijk en het aantal Joodse inwoners in de stad verdubbelen. De marktgebouwen zullen worden gesloopt als onderdeel van de bouw en nieuwe winkels zullen in hun plaats worden gebouwd. De rechten van Arabieren op de begane grond blijven behouden zoals ze nu zijn.

De markt was eigendom van Joden voorafgaand aan het bloedbad van Hebron in 1929 waarbij zevenenzestig Joden op 24 augustus 1929 werden vermoord. Kort daarna werden alle Joden van Hebron geëvacueerd door de Britse autoriteiten.

Velen keerden terug in 1931, maar werden bijna allemaal geëvacueerd bij het uitbreken van de Arabische opstand van 1936-1939. Het bloedbad maakte deel uit van de Palestijnse rellen in 1929, waarbij in totaal 133 Joden werden gedood en maakte een einde aan de eeuwenoude Joodse aanwezigheid in Hebron.

Geen enkele Jood kon van 1929 tot 1967 in Hebron wonen. Het volgende decennium werd Israël opgericht, maar Hebron werd veroverd en bezet door het Arabische legioen van koning Abdullah tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 en uiteindelijk illegaal geannexeerd door Jordanië. Joden keerden pas terug naar de stad in 1968, een jaar nadat Israël Hebron tijdens de Zesdaagse Oorlog had bevrijd van de Jordaanse controle.

Jordanië weer boos
Jordanië veroordeelde maandag het besluit van Israël om een ​​nieuwe joodse wijk te bouwen op de historische joodse markt in Hevron. De minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië, Ayman Safadi, zei dat de Israëlische aankondiging vredesinspanningen ondermijnt en een schending is van alle wetten en conventies,.

De minister benadrukte dat ‘Israëlische nederzettingen’ illegaal zijn volgens internationale wetten, en benadrukte dat de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheid moet nemen om de Israëlische nederzettingen te stoppen en Israël te dwingen zich te houden aan de uitvoering van VN-resolutie 2334.

Safadi waarschuwde voor de voortdurende bouw van ‘nederzettingen’ door Israël, waarvan hij zei dat deze de tweestatenoplossing ondermijnt en alle kansen voor vrede doodt.


Bronnen:

♦ naar een artikelBennett approves new Jewish neighborhood in Hevron” van 1 december 2019 en een artikel van Elad Benari “Jordan: Construction in Hevron undermines peace” van 3 december 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Israël keurt de bouw goed van een nieuwe Joodse wijk in het centrum van Hebron

  1. Onzin, Israel overtreedt helemaal geen internationaal recht. Zie de juridisch bindende en onherroepelijke uitspraken die zijn gedaan tijdens de Conferentie van San Remo in april 1920.
    Die zijn ook heden nog gewoon van kracht.

    Like

Reacties zijn gesloten.