Aalsterse carnavalisten steken nog een tandje bij in hun Jodenspot volgend carnaval

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 26 maart 2006. Een ultraorthodoxe Joodse man zit op de stoep in een straat en bedelt om wat klein geld. Een groeiend aantal Israëli’s leeft onder de armoedegrens, veel van hen ultraorthodoxe joden, immigranten en ouderen [beeldbron: Reuters/Ronen Zvulun]

Wie dacht dat de Aalsterse carnavalisten hun hetze tegen de Joden zullen opgeven vergist zich schromelijk. Het tegendeel lijkt zelfs waar. De stereotiepe én boosaardige afbeelding van een bebaarde orthodoxe Jood met kromneus die bulkt van het geld slaat uiteraard nergens op. Maar het stereotiep blijft voortsudderen, ook in Aalst.

De uitbater van carnavalswinkel Liebaut heeft alvast 250 ‘Jodenhoeden met pijpenkrullen’ bijbesteld. “Er zullen binnenkort ook lange zwarte jassen in de zaak liggen, net als valse haakneuzen, goudklompen en grote portefeuilles met valse dollars. Feestvierders kunnen hun outfit nog aanvullen met een gouden ketting of ring”, aldus Danny Liebaut in Het Laatste Nieuws.

Of dat geen vorm van antisemitisme is? Absoluut niet, zegt hij. “Een Aalstenaar lacht met alles. Wij vonden die praalwagen van De Vismooil’n heel normaal, maar de Joden slepen er dingen bij die er niets mee te maken hebben.”

Ook partijgenoot van de burgemeester van Aalst Michael Freilich (N-VA) reageerde ontgoocheld:

Na bijna een jaar van controverse betreur ik het dat niet iedereen beseft dat anno 2019 carnaval niet stopt aan de stadsmuren. Om Bart De Wever te citeren: “Dit zijn karikaturen die doen denken aan de zwartste periode van ons collectief geheugen.” Hoe verder van Aalst en van ons land verwijderd, hoe minder dit valt uit te leggen. De paradox in deze is dat de carnavalisten geen antisemieten zijn maar dat hun praalwagens wel degelijk geïnspireerd waren op antisemitische clichés die pijnlijke herinneringen oproepen en die ook internationaal niet kunnen worden uitgelegd.

De Nederlandse actrices Halina Reijn en Carice Van Houten waren gisteravond (2 dec.) niet te zien in ‘De Afspraak’ op Canvas. Heijn weigerde aan tafel te zitten in het programma omdat Aalsters burgemeester Christoph D’Haese ook uitgenodigd was.

In onze samenleving is er meer dan het louter visueel tonen. Men kijkt, gelukkig maar, nog naar de intentie. Dat is quod non in deze discussie,” zei burgemeester D’Haese van de N-VA gisteren in ‘De Afspraak’.

Of om het met de nep-excuus woorden van Bart De Pauw de #MeToo affaire te zeggen: “mijn speelse of flirterige manier van omgaan werd niet door iedereen gesmaakt” en ook hij was zich van geen kwaad bewust en ontkende halsstarrig enig kwaad opzet, tot hij door de mand viel.

Inderdaad, voor de Joden (en ook voor veel niet-Joden!!) wordt “het speelse en carnavaleske omgaan met de Joden” in Aalst niet door de Joden gesmaakt. In Antwerpen lacht niemand (meer) met Aalst Carnaval. Vroeg of laat krijgen ze daar in Aalst het deksel op hun niet-Joodse neus. Zeg dat Brabosh het heeft gezegd.


Bronnen:

♦ naar een artikelIn Aalst liggen de Jodenhoeden, valse neuzen en goudklompen klaar” van 3 december 2019 en een artikelCarnavalswinkel in Aalst: “Jodenhoeden, valse haakneuzen en goudklompen zijn al besteld”” en een artikelNederlandse actrice met joodse partner weigert aan tafel te zitten met burgemeester van Aalst” van 2 december 2019 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikelN-VA Kamerlid Freilich reageert op partijgenoot d’Haese van Aalst” van 3 december 2019 op de site van Joods Actueel

Een gedachte over “Aalsterse carnavalisten steken nog een tandje bij in hun Jodenspot volgend carnaval

  1. Bravo voor échte sterren als Halina Reyn & Carice v. Houten die principieel weigerden met een wouwelende burgemeester rond de tafel te keuvelen over het feit dat hij toch écht een grapjas maar absoluut géén anti Semiet is.

    Om in zijn woorden te spreken over de humor van de Aalstenaar, natuurlijk géén van allen anti Semiet, maar mensen die van de Spot & Sartire houden…..de SS dus.

    Wanneer deze burgervader de praalwagens laat optuigen met messentrekkende & bommen leggende Moslims met Arafat terreur shawls rond hun gezicht die praten over vrede op aarde……dan weten wij dat hij zegt wat hij meent.

    Het gaat hem om de ‘humor!

    Like

Reacties zijn gesloten.