Noorwegen, 77 jaar geleden: Deportatie van de Noorse Joden naar Auschwitz

Plaatje hierboven: Een nazi-bord uit de oorlogstijd Oslo, hoofdstad van Noorwegen, waarop de Noorse Joden worden gesommeerd om het land te verlaten en naar Palestina te trekken. Het bord leest: “Palestina roept. Er worden geen Joden getolereerd in Noorwegen” [beeldbron: News That Matters]

In december 2013, vandaag zes jaar geleden dus, was een Noorse delegatie op bezoek in Israël. Opmerkelijk: de christelijke leiders vroegen vergeving over de houding van Noorwegen ten aanzien van de Noorse Joden vroeger, tijdens WOII en vandaag:

Vergeef ons Israël dat Noorwegen tot aan 1851 de Joden de toegang tot haar grondgebied verbood; voor het zenden van de Joden naar de doodskampen van de nazi’s tijdens de Holocaust; en voor het afwijzen van de Joden die na de oorlog naar Noorwegen wilden terugkeren. Vergeef ons Israël voor al die financiële steun uit Noorwegen die uiteindelijk belandde bij terroristische organisaties; voor het niet verplaatsen van onze ambassade in Tel Aviv naar de eeuwige en onverdeelde hoofdstad van Israël Jeruzalem; voor het niet opkomen voor Israël om het land in de wereld te verdedigen tegen de toenemende vijandigheid; en voor de antisemitische en anti-Zionistische houding van politici en de media in Noorwegen.

Op 9 april 1940 Noorwegen werd aangevallen door nazi-Duitsland. De Duitse bezetting van Noorwegen duurde tot de oorlog eindigde in Europa, 8 mei 1945. De Joodse gemeenschap van Noorwegen werd zwaar getroffen door de Holocaust.

De eerste anti-joodse maatregel werd slechts een maand na het begin van de nazi-bezetting ingevoerd, in mei 1940, toen radio’s van joden in beslag werden genomen. In oktober 1941 begon de registratie van Joods eigendom; Een aantal bedrijven en bedrijven in Joodse handen werden in beslag genomen.

In januari 1942 werd een decreet uitgevaardigd dat alle Joden verplicht een rode ‘J’ in hun identificatiedocumenten te laten stempelen. Gedurende deze periode waren er enkele arrestaties van Joodse mannen, die naar gevangenissen en werkkampen in Noorwegen werden gestuurd.

In oktober 1942 begonnen echter massale arrestaties van Joodse mannen ouder dan 15 jaar, gevolgd door arrestaties van vrouwen en kinderen. Tegelijkertijd werd alle joodse eigendommen in beslag genomen. Noorse politieagenten hielpen de Duitse bezetter bij het uitvoeren van deze handelingen.

Op 26 november, vroeg in de ochtend, werden 530 Joden het land uitgezet in de boot ‘Donau’, op weg naar Polen. Een andere massale deportatie van joden volgde in februari 1943. Deze joden werden naar Auschwitz getransporteerd, waar vrouwen, ouderen en kinderen rechtstreeks naar de gaskamers werden gestuurd. Slechts 25 van de 795 gedeporteerde Joden overleefden. Dit vormde ongeveer een derde van alle Joden die vóór de oorlog in Noorwegen woonden.

Nooit Vergeten Nooit Vergeven
Noorwegen, 1 december 1942

Een groot aantal Joden in Noorwegen ontsnapte naar Zweden, dat neutraal was. Tot op heden zijn 42 Noren door ‘Yad Vashem’ geëerd als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Een daarvan is Ingebjørg Sletten-Fosstvedt. Ze hielp het gezin van de Noorse rabbijn Julius Samuel, zelf gedeporteerd en vermoord in Auschwitz, om weg te rennen naar Zweden.

Een van de meest heroïsche verhalen is de redding van de veertien kinderen van het joodse weeshuis in Oslo. De meeste hiervan waren vluchtelingen uit Oostenrijk. De kinderen werden het weeshuis uit gesmokkeld na een anonieme oproep waarbij het weeshuis werd gewaarschuwd voor aanstaande massale arrestaties van joodse vrouwen en kinderen.

De kinderen werden vervolgens verborgen in verschillende appartementen in Oslo. Na een week werden ze in kleine groepen naar een boerderij in de buurt van de Zweedse grens gestuurd. Vanaf daar liepen de kinderen te voet, vergezeld door Noorse grensgidsen, een afstand van ongeveer 20 km voordat ze de Zweedse grens bereikten.

Zeven Noren zijn geëerd door ‘Yad Vashem’ voor deze act: Sigrid Helliesen Lund, Gerda Tanberg, Martin Solvang, Ola Rauken, Ola Breisjøberget, Nina Hasvold en Nic Waal.


Bronnen:

♦ naar een artikelNorwegian Jews and the Holocaust; Norwegian ”Righteous among the nations”Page” op de site van Royal Norwegian Embassy in Israel

3 gedachtes over “Noorwegen, 77 jaar geleden: Deportatie van de Noorse Joden naar Auschwitz

 1. De haat richting Joodse mensen halen we wekelijks binnen
  Allemaal soort wat een vreselijke ideologie meebrengt. Veel Nederlanders huichelen mee met de islam en de asielparasieten. Er zijn momenteel drie partijen die het opnemen voor Israël t.w. de PVV het FvD en de SGP. Alle overige partijen verraden de Joden!

  Like

 2. Excuses, excuses…..we kunnen ze met een grote korrel zout nemen!

  Ze zouden het vandaag zo weer doen…..zie hun gedrag t.o. de Jood Israel en hun eigen Joodse burgers.

  Eenzijdige anti Israel politiek & racistische Jodenhaat hebben opnieuw vrij spel in Noorwegen….én op het hele, met Joods bloed doordrenkte Europeese continent.

  Geen woorden maar daden is het énige wat telt!

  Goede wensen hebben namelijk nog nooit iemand geholpen.

  Geliked door 1 persoon

 3. In nederland was het in WOII geen haar beter. De nl.politie verdiende goed aan het arresteren van joden en vervoer naar de opvangkampen voor verder transport. Daar kwam geen duitse hand meer aan te pas. ( zie het boek “jodenjacht”.) Heel alarmerend vind ik op dit moment dat het antisemitisme weer welig tiert., niet alleen bij linksen maar zelfs ook onder christenen. Neem nou Dries van Agt met zijn club. We moeten nu ook zelfs van de EU Isrraelische producten gaan boycotten. De nl.regering doet vrolijk mee onder leiding van mevrouw Kaag. Rutte vindt het prima als ie maar blijven mag.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.