Amazon verwijdert ‘kerstversieringen’ met afbeeldingen van Auschwitz van haar website

Amazon is onder vuur gekomen voor het verkopen van kerstornamenten en flesopeners met afbeeldingen van de site van het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz. De producten werden enkele uren later van de Amazon-website gehaald nadat het Auschwitz-monument en -museum in Europa de site vroeg om de items op zondagochtend te verwijderen.

Het verkopen van ‘kerstversieringen’ met afbeeldingen van Auschwitz lijkt niet gepast. Auschwitz op een flesopener is nogal verontrustend en respectloos. We vragen @amazon om de items van die leveranciers te verwijderen,zei het museum.

De ornamenten van Auschwitz omvatten het iconische beeld van treinsporen die leiden naar de ingang van Auschwitz en een beeld van gereconstrueerde kazerne met een pad in het midden. Onder de andere Poolse monumenten op de porseleinen kerstornamenten zijn het Wawel-kasteel in Krakau, de Centennial Hall in Wroclaw en het rivierfront van de stad Gdansk.

Amazon in Israël
Amazon reageerde vrij snel en haalde alles weer offline. Het feit dat Amazon nog maar pas – op 21 augustus 2019 – een officiële vestiging opende in Israël zal ongetwijfeld die reactie bespoedigd hebben. Als onderdeel van de lancering heeft Amazon een nieuwe Hebreeuwse pagina geïntroduceerd.

In een verklaring zei Amazon:

We hopen dat we met dit programma onze klanten in Israël nog meer lokale producten kunnen bieden om uit te kiezen, met snellere leveringssnelheden. We zullen binnenkort meer informatie delen. Verkopers in Israël die meer willen weten over verkopen op Amazon vindt meer informatie op de servicepagina van Amazon. 

In het licht van de aangebrande producten die Amazon recent (en eerder) aanbood lijkt dit statement in deze context wel vrij bitter en cynisch.

‘Kerstversieringen’ anno 2019 te koop op Amazon


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Amazon criticized for selling Christmas ornaments with Auschwitz images” van 1 december 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogAmazon UK verwijdert kledingstukken met een beruchte Holocaust afbeelding” van 27 augustus 2019

Een gedachte over “Amazon verwijdert ‘kerstversieringen’ met afbeeldingen van Auschwitz van haar website

Reacties zijn gesloten.