IDF gebruikt minder dodelijk geweer in Gaza-grensrellen

De afgelopen maanden is het aantal doden bij de wekelijkse gewelddadige rellen langs de grens met Gaza aanzienlijk gedaald.

Volgens een rapport op zondag door journalist Roy Sharon van Kan 11 News, is een van de redenen voor de daling van het aantal gedode Gazanen het gebruik door de IDF van een Amerikaans sluipschuttergeweer van het Ruger-type (plaatje onderaan) om de demonstraties te onderdrukken.

De Ruger is een minder dodelijk sluipschuttergeweer, dat de IDF voornamelijk gebruikt voor ordeovertredingen in Judea en Samaria, en in de afgelopen zeven maanden in gebruik heeft genomen in de demonstraties in Gaza om het aantal dodelijke slachtoffers te verminderen.

Voordat de Ruger in het zuiden werd gebruikt, werden gemiddeld 16 relschoppers per maand gedood. Sinds het gebruik van het sluipschuttergeweer begon, zijn er gemiddeld twee relschoppers gedood per maand.

De wekelijkse ‘Mars van de Terugkeer’ -rellen, georkestreerd door Hamas, werden sinds maart 2018 tot enkele weken geleden elke vrijdag gehouden. De afgelopen drie weken heeft Hamas de wekelijkse rellen geannuleerd, waarschijnlijk vanwege de inspanningen van bemiddelaars om een ​​langdurig staakt-het-vuren met Israël te bereiken.

Ondanks dit werd echter afgelopen vrijdag een 16-jarige jongen gedood in een rel in het oosten van Khan Yunis, en vier andere Gazanen raakten gewond. De IDF zei dat tientallen relschoppers zich dicht bij de veiligheidsbarrière verzamelden en probeerden deze te saboteren.

Plaatje hierboven: Een foto genomen in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, kort nadat een Palestijn, vermomd als lid van de pers, een Israëlische soldaat met een mes aanviel. De jonge Israëlische soldaat hanteerde een Ruger SR-22.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “IDF uses less lethal rifle in Gaza border riots” van 2 december 2019 op de site van Arutz Sheva