Palestijnse Autoriteit boycot de bouw van een nieuw hospitaal in de Gazastrook

Plaatje hierboven: In Gaza zijn Amerikanen begonnen aan de bouw van een veldhospitaal nabij het veiligheidshekken in de noordelijke Gazastrook [beeldbron: Teller Rapport]

Voormalige Palestijnse Autoriteit (PA) ‘gezondheidsminister’ Jawad al-Tibi geeft de PA de schuld van de medische blokkade in Gaza, die de Gaza-autoriteiten dwingt om alternatieven te zoeken voor een veldhospitaal dat in de noordelijke Gazastrook zou worden opgezet.

In een interview met de Hamas-gelieerde al-Risala-website zei Tibi dat de PA probeerde druk uit te oefenen op Hamas door de overdracht van medicijnen en medische apparatuur te voorkomen, waardoor de medische situatie in Gaza en het lijden van de patiënten verslechterden.

Tibi voegde eraan toe dat het medische systeem in Gaza voorraden medicijnen en medische apparatuur nodig heeft, evenals een overdracht van geld om het loon van artsen te betalen, medisch personeel in dienst te nemen en kapotte medische hulpmiddelen te repareren.

De Fatah-beweging beweerde dat Hamas ermee instemde ‘een Amerikaanse militaire basis in de noordelijke Gazastrook op te richten onder het mom van een veldhospitaal’. Fatah voegde eraan toe dat Hamas een ‘misdaad’ heeft begaan tegen het Palestijnse volk door in te stemmen met de oprichting van het ziekenhuis met toestemming van de Amerikaanse regering.

Abbas zegt NJET
De Palestijnse Autoriteit zei reeds twee maanden geleden dat zij sterk gekant is tegen de bouw van een nieuw veldhospitaal in de door Hamas geregeerde Gazastrook. De PA beweerde dat het project werd uitgevoerd met de zegen en steun van de Amerikaanse regering. Het 10 hectare grote ziekenhuis in het noorden van Gaza werd geschonken door de Amerikaanse non-profit organisatie Friendship en wordt gedeeltelijk gefinancierd door Qatar.

Een woordvoerder van Hamas zei woensdag dat de bouw van het ziekenhuis ‘geen politieke connotaties heeft’, maar enkel humanitaire. Eind september bereikte apparatuur voor de bouw van het ziekenhuis Gaza via de Erez grensovergang met Israël.

Het ministerie van PA Gezondheid reageerde dat het “categorisch gekant was tegen elk project dat de Palestijnse soevereiniteit, de Palestijnse rechten en het Palestijnse nationale project beïnvloedt.” Dit bewijst volgens Fatah het bestaan ​​van coördinatie tussen Hamas en de Israëlische regering en de bereidheid van Hamas om alles te doen om Israëlische en Amerikaanse erkenning te verkrijgen.

Plaatje hierboven: Het nieuw aangelegde Palestine-Turkey Friendship Hospital is het grootste ziekenhuis in Gaza en zal dit voorjaar van 2019 volledig operationeel zijn. Gefinancierd door het Turkse Internationale Samenwerkings- en Ontwikkelingsagentschap (TIKA), is dit het tweede ziekenhuis dat in Gaza is geopend sinds de oorlog van 2014 met Israël [beeldbron: Bay Bloggers]

Israël en Hamas onderhandelen
Israël heeft de afgelopen twee dagen de gesprekken met de terreurorganisatie van Hamas hernieuwd, in de hoop een langetermijnovereenkomst te bereiken om de spanningen tussen Israël en de Gazastrook te deescaleren, zo meldde een Libanese krant vrijdag.

Volgens een rapport in de krant Al-Akhbar zijn de gesprekken tussen Israël en Hamas via een Egyptische tussenpersoon twee dagen geleden vernieuwd, waarbij de speciale gezant van het Midden-Oosten Nickolay Mladenov Hamas-leiders zou ontmoeten als onderdeel van een poging om een ​​deal met Israël te sluiten.

De deal is, volgens het rapport, bedoeld om al lang bestaande problemen op te lossen, waaronder de terugkeer van Israëlische burgers en de stoffelijke resten van twee Israëlische soldaten in het bezit van de in Gaza gevestigde terreurgroep, samen met eisen van Hamas dat Israël de veiligheidsvoorwaarden verlicht en de blokkade van Gaza opheft.

Mladenov ontmoette eerder deze week de Israëlische minister van Defensie, Naftali Bennett. Ondanks de hernieuwde gesprekken en de betrokkenheid van Mladenov bij het proberen een deal te bereiken, vertelde een hoge functionaris met kennis van de onderhandelingen Ynet vrijdag dat er nog geen doorbraak was bereikt bij de terugkeer van Israëlische burgers en de overblijfselen van gevallen Israëlische soldaten.


Bronnen:

♦ naar een artikelFor the first time in Gaza .. US field hospital under the supervision of UN and country funding” van 28 november 2019 op de site van Teller Rapport

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas: PA responsible for ‘medical blockade’” van 30 november 2019 en een artikelReport: Israel renews talks with Hamas for long-term deal” van 29 november 2019 en een artikel van Hezki Baruch “Bennett meets with UN Middle East envoy” van 27 november 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelHamas: ‘No political price for building international field hospital in Gaza’” van 26 september 2019 op de site van Middele East Monitor (MEMO)

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “PA opposes construction of new hospital in Gaza” van 27 september 2019 op de site van The Jerusalem Post