Israël’s minister Katz aan de Verenigde Naties: ‘Ontwapen Hezbollah !’

Israël’s Minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz reageerde woensdag op het VN-rapport over de terroristische activiteiten van Hezbollah aan de grens tussen Israël en Libanon.

“Het rapport neemt nota van verklaringen van Hezbollah-functionarissen over het houden van nauwkeurige raketten en roept op tot de uitvoering van resoluties van de Veiligheidsraad over de ontwapening van Hezbollah,” zei Katz.

“Ik dring er bij de secretaris-generaal van de VN en de Veiligheidsraad op aan alle relevante resoluties van de Veiligheidsraad over Libanon volledig uit te voeren en Hezbollah te ontwapenen. Bovendien zouden de VN Hezbollah tot een terroristische organisatie moeten verklaren vanwege haar betrokkenheid bij terroristische activiteiten tegen Israël en landen in de regio,” voegde hij eraan toe.

Volgens een bericht van Israel Hayom, geeft het VN-rapport, dat werd ondertekend door secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, uitdrukking aan ‘bezorgdheid’ over de terreuraanval van Hezbollah op een IDF-positie in Noord-Israël in september.

Het rapport komt als de UNIFIL het mandaat voor zijn vredesmissie in Zuid-Libanon vernieuwt, in een tijd van verhoogde spanningen tussen Israël en Hezbollah – en Iraanse proxy – evenals recente protesten in Libanon.

In het rapport schreef Guterres dat de aanslag van september door de Hezbollah-strijdkrachten op de IDF het groeiende gevaar weerspiegelt van gewapende groepen die buiten de controle van de Libanese regering opereren.

“Hezbollah en andere groepen, voegde Guterres eraan toe, schenden resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad. De Libanese regering moet de nodige stappen ondernemen om Hezbollah en andere groepen in Zuid-Libanon te ontwapenen,” concludeerde Guterres.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Katz to the UN: Disarm Hezbollah – Foreign Minister Yisrael Katz comments on UN Secretary General’s report against Hezbollah: Fully implement all Security Council resolutions” van 28 november 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “UN chief blasts Hezbollah for impeding work of Lebanon-based peacekeeping force” van 27 november 2019 op de site van Israel Hayom