Documentaire: ‘Van greppel tot voorgrond. De Joden van Oekraïne’

Op zondag 1 december 2019, 15.20 uur, zendt de Nederlandse TV-zender NPO 2 de documentaire uit gemaakt door David Djindjikhachvili “Van Greppel naar Voorgrond – De Joden van Oekraïne” (56′). Journaliste Rachel Levy en regisseur David Djindjikhachvili onderzoeken de toekomst van joden in een land dat al eeuwenlang wordt geplaagd door hevig antisemitisme.

In de documentaire onderzoekt journaliste Rachel Levy de Joodse maatschappij in Oekraïne. We zien hoe de succesvolle zakenman en politicus Anatoly Hirschfeld zijn zakenimperium heeft opgebouwd. Hirschfeld (1957) is een man met een missie die intensief betrokken is bij de wederopbouw van de Joodse gemeenschap na de val van het communisme.

Documentairemaker Rachel Levy (1973): “Veel Nederlanders associëren Oekraïne vooral met de recente burgeroorlog en de ramp met vlucht MH17. Voor Joden betekent Oekraïne echter heel veel meer. Oekraïne is het land waar, door de eeuwen heen, zowel de grootste successen als de donkerste dagen van de Europese Joden plaatsvonden.”

“Bijna alle religieuze, culturele en politieke stromingen die tot en met vandaag een rol van belang spelen in de Joodse wereld, vinden hun oorsprong in het gebied dat nu Oekraïne is. Tegelijkertijd is het de plek van eeuwen van antisemitisme, pogroms en brute moord. Toch koos een ruime meerderheid van de Oekraïeners in 2019 voor een Joodse president en een Joodse premier. Daarnaast spelen een handjevol Joodse zakenlui een prominente rol in de economie en maatschappelijke ontwikkeling van het land. Hoe is dat allemaal met elkaar te rijmen?”

Trailer documentaire: ‘Van Greppel naar Voorgrond
De Joden van Oekraïne’