Dr. Eldad Pardo: ‘Iran valt uit elkaar en wil geen oorlog (meer) met Israël’

Dr. Eldad Pardo, een onderzoeker aan het Truman Institute, is een expert omtrent Iran en vindt dat Iran waarschijnlijk geen conflict met Israël aangaat.

Dr. Pardo is van mening dat de aanval door Israël in Syrië geen reactie was op het raketvuur, maar eerder een reactie op de Iraanse expansie in Syrië. “Het lijkt erop dat Iran zijn activiteiten in Syrië voortzette en het was een juiste tijd om te staken”, benadrukt hij dat zijn schattingen niet gebaseerd zijn op intelligentie of op militair inzicht.

“Er was een Iraanse aanval op Saoedi-Arabië een aantal maanden geleden. Ze vielen een aantal belangrijke instillatie van ruwe olie aan. Dit was een aanval met wereldwijde gevolgen. Ten eerste was de aanval tegen de energiebron van de wereld, vergelijkbaar met een nucleaire bomaanslag. De VS reageerde niet, maar het werd opgemerkt. Ten tweede slaagden de Iraniërs erin, zelfs met Amerikaanse verdedigingssystemen, waarover ook Israël zich zorgen maakt.”

“We weten dat Israël zichzelf eerder had beschermd door doelen in Syrië aan te vallen. Israël heeft een gecombineerde aanval van drones en raketten voorkomen door informatie te verzamelen en preventieve aanvallen uit te voeren. We weten niet zeker of de raketten kunnen worden gestopt zodra ze in de lucht zijn. Daarom kan de enige keuze van Israël zijn om preventieve aanvallen uit te voeren.”

Dr. Pardo wijst erop dat Iran werkt aan een tangbeweging, noordwaarts via Afghanistan naar de Middellandse Zee, zuidwaarts naar Jemen en de Golf. “Het hele doel is om Mekka en Medina te omsingelen, de heilige plaatsen te beheersen en vervolgens uit te breiden om de wereld te beheersen. Dit staat in hun constitutie.”

“We moeten aandacht besteden aan de recente demonstraties in Iran die aansluiten bij de toch al gewelddadige rellen in Irak, er is onrust in Libanon, in de Shia-bevolking. We zagen een ronde van geweld tussen de Islamitische Jihad tegen Israël, die een Iraanse proxy is, En Hamas kwam niet tussenbeide. Hamas koos Israël boven Iran. Dat betekent dat overal in het Iraanse rijk onrust heerst.”

Deze onrust, zegt Dr. Pardo, is zeer verontrustend voor het Iraanse leiderschap, en daarom is het onwaarschijnlijk dat Iran Israël zal aanvallen, zelfs na de aanvallen in Syrië. “Het laatste wat ze willen is een nieuw front tegen Israël, er zijn rellen in heel Iran, met doden, hebben de autoriteiten het internet in het hele land gesloten. Het is mogelijk dat deze demonstraties zullen verdwijnen, het is ook mogelijk dat ze dat niet doen.”

“Een van de slogans van deze demonstraties is dat de autoriteiten geld uitgeven aan Palestijnen en niet aan hun eigen burgers, een andere is ‘niet aan Syrië en niet aan Gaza, mijn ziel die ik aan Iran wijd.’ Dit betekent dat het belangrijkste geschilpunt het feit is dat Iran geld naar Gaza pompt. Het belangrijkste punt is dat, vanwege de inspanningen van Iran in de richting van nucleaire wapens, de infrastructuur uit elkaar dreigt te vallen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Iran is coming apart, doesn’t want conflict with Israel’” van 21 november 2019 op de site van Arutz Sheva