België en Nederland treden toe tot Instex om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen

Het handelskanaal Instex werd in januari 2019 opgezet door Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om handel te kunnen drijven met Iran in een poging om daarbij de Amerikaanse sancties te omzeilen onder het voorwendsel om het nucleair akkoord met Iran, JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), te trachten redden.

De Europese landen zeggen dat ze zich “ernstig zorgen maken” over de voortdurende aanwezigheid van Teheran in Syrië en zijn steun voor niet-statelijke actoren in Libanon (aka Hezbollah). Niettegenstaande dat heeft België zich thans, samen met Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen en Zweden, aangesloten bij het Instex-mechanisme.

Handel drijven en miljarden verdienen is wat hen drijft en daar moet alles voor wijken, inclusief de belangen van Israël. De betrokken landen benadrukken dat zij …

… het grootste belang hechten aan het behoud en de volledige uitvoering van de JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) inzake het nucleaire programma van Iran. Het is een belangrijk instrument voor het wereldwijde non-proliferatieregime en levert een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit in de regio. Het is van cruciaal belang dat Iran zonder uitstel opnieuw volledig de voorwaarden en bepalingen van de nucleaire overeenkomst naleeft.

De Iraanse hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei verwierp op 21 maart het door de Europese landen gelanceerde handelsmechanisme Instex bedoeld om de nieuwe Amerikaanse sancties te omzeilen. Hj noemde het een ‘bittere grap’ en zei dat Europa niet te vertrouwen was:

Dit financiële kanaal dat ze onlangs hebben opgezet, lijkt op een grap, een bittere grap. Het verschil tussen wat ze verplicht zijn te doen en wat ze voorstellen is zo ver als de aarde uit de lucht is. We moeten volledig afzien van [alle hoop] op hulp of samenwerking van westerlingen om onze economie te versterken, we moeten niet op hen wachten. Nogmaals, de Europeanen hebben ons in de rug gestoken, ze hebben ons verraden. Ze dragen pakken en stropdassen en eau de cologne en dragen Samsonite-aktetassen, maar het zijn wilden. Wat ik zeg betekent niet dat [Iran] westerse banden moet verbreken, helemaal niet … er is geen probleem om relaties met hen te hebben, maar hen vertrouwen is een vergissing, vertrouw hen niet.

Bernd Erbel
België en Nederland zitten bij Instex aan tafel met een wel hoogst bedenkelijk agentschap. Zo moest de voormalige Duitse topdiplomaat Bernd Erbel, die de eerste zeven maanden van Instex het agentschap heeft voorgezeten, op 8 augustus ’19 ontslag nemen uit Instex nadat hij in opspraak was gekomen in een interview met journalist Ken Jebsen, die bekend staat voor zijn antisemitische uitspraken.

Bild berichtte dat Erbel, een voormalige ambassadeur in Teheran, dit jaar tweemaal werd geïnterviewd door Ken Jebsen, die in 2011 werd ontslagen uit de openbare radio omdat hij had gezegd dat “de neef van Sigmund Freud de Holocaust als PR heeft uitgevonden.” Jebsen noemde de Anti-Defamation League (ADL) een “promotor van de ‘Holocaust-industrie’ die het aantal Joden dat door de nazi’s werd vermoord hebben opgeklopt om er meer profijt van te hebben.

In de interviews op het YouTube-kanaal van Jebsen gaf Bernd Erbel harde kritiek op Israël en zei hij onder meer: “De Palestijnen zijn de slachtoffers van onze slachtoffers” en “er zou geen Palestina-probleem zijn als de Joodse staat in Oost-Pruisen was gesticht“, aldus Bernd Erbel en voegde eraan toe: “Israël is meer dan ooit een vreemd lichaam in de regio.” Omdat hij de voormalige Duitse ambassadeur in Iran was, kent hij Teheran als de “meest comfortabele en veiligste plek voor Joden in de wereld om te wonen.”

Erbel verdedigde ook Iran als vreedzaam, met het argument dat het in meer dan 200 jaar geen oorlog was begonnen en zei dat zijn rakettenprogramma legaal is. Hij verklaarde dat “de ballistische raketproeven van Iran de wet niet overtreden.

Europese Unie
Aan de basis van Instex ligt natuurlijk de vrees van Europa dat het nucleair akkoord ten onder gaat. Zo verstreek op 7 juli 2019 het ultimatum dat Iran had voor de landen die nog steeds bij de nucleaire deal waren aangemeld, en de Iraanse leiders kondigden aan dat het verdere stappen zou nemen om de deal te schenden. Dagen eerder had Iran de drempel van 300 kilo verrijkt uranium (verrijkt tot een laag niveau, 3,67 procent) al overschreden, zoals het had gedreigd.

Op 8 mei 2019, precies een jaar nadat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit de overeenkomst, had Iran 60 dagen toegewezen aan de andere ondertekenaars om hun verplichtingen na te komen om Iran de economische voordelen te bieden die het volgens de overeenkomst zou moeten ontvangen.

Dezelfde dag heeft Behrouz Kamalvandi, woordvoerder van de Atomic Energy Organisation (AEOI) van het land, gezegd dat Iran uranium zal gaan verrijken tot een hogere zuiverheid dan 3,67 procent. De IAEA heeft bevestigd dat Iran Uranium nu naar een hoger niveau verrijkt. Iran heeft eerder gezegd dat het vijf procent verrijking nodig heeft voor zijn Bushehr Nuclear Power Plant (NPP) en 20 procent voor de onderzoeksreactor van Teheran.

Bovendien hebbn de aanhoudende Iraanse rakettests eveneens de EU gealarmeerd – om nog maar te zwijgen over landen in het Midden-Oosten – en eiste dat Teheran zou stoppen met dergelijke activiteiten. “Iran blijft inspanningen leveren om het bereik en de precisie van zijn raketten te vergroten, samen met het verhogen van het aantal tests en operationele lanceringen. Deze activiteiten verdiepen het wantrouwen en dragen bij aan regionale instabiliteit,” aldus de Instex leden.

Brussel hoopt dat het nieuwe handelsmechanisme Teheran in de nucleaire deal houdt door enkele van de economische voordelen te behouden die het heeft ontvangen. Amerikaanse functionarissen hebben het idee verworpen dat Instex ook maar enige invloed zou kunnen hebben op de inspanningen om economische druk op Teheran uit te oefenen.

Overigens vooaleer INSTEX live kan gaan, moet Iran een vergelijkbare entiteit oprichten, zodat de twee partijen de handel op ruilbasis goederen en diensten kunnen uitwisselen zonder geld over te maken. Het is niet duidelijk hoe lang dit zal duren.

De EU waarschuwde Teheran voor haar ballistische rakettenprogramma en de inmenging in het conflict in Syrië, maar verwelkomde toch maar alvast het nieuwe Instex mechanisme om met Iran te handelen en de Amerikaanse sancties te omzeilen. De landen van de (West-) Europese Unie willen absoluut geld verdienen in Iran en België en Nederland hopen natuurlijk hiervan een graantje mee te pikken.


Bronnen:

♦ naar een artikelBelgië sluit zich samen met vijf andere Europese landen aan bij handelskanaal met Iran” van 29 november 2019 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikel van Michael Segall “Iran Chips Away at Its Nuclear Deal Obligations and Ups the Pressure on Europe” van 14 juli 2019 op de site van The Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA)

♦ naar een artikelHead of EU-Iran trade entity loses job after report on his Israel criticism” van 8 augustus 2019 en een artikelIran leader dismisses Europe trade mechanism as ‘bitter joke’” van 21 maart 2019 en een artikelEU hails system to trade with Iran despite sanctions, but warns it over missiles” van 4 februari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “België en Nederland treden toe tot Instex om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen

Reacties zijn gesloten.