Iraniërs: ‘Waarom zwijgt de VN, de EU en de rest van de wereld als onze regering ons vermoordt?’

Sinds op 15 november in Iran demonstraties over hoge gasprijzen uitbraken, zijn minstens 140 demonstranten gedood. Amnesty International meldt dat Iraanse veiligheidstroepen ‘ongewapende mensen op straat hebben geschoten, vanaf daken en een helikopter‘. Duizenden zijn naar verluidt gearresteerd.

Het internet werd een week lang geblokkeerd door de Iraanse regering om te voorkomen dat de wereld deze misbruiken zag. En veel mensenrechtenorganisaties geloven dat het dodental aanzienlijk hoger is.

Amnesty meldde verder op 25 november dat:

De Iraanse autoriteiten hebben gewonde demonstranten uit ziekenhuizen verplaatst naar detentiecentra en hun leven in gevaar gebracht door hen potentieel levensreddende medische zorg te weigeren. In veel gevallen hebben de Iraanse autoriteiten geweigerd de lichamen van slachtoffers terug te brengen naar hun families en in sommige gevallen hebben de veiligheidstroepen dode lichamen uit lijkenhuizen verwijderd en overgebracht naar onbekende locaties.

Er zijn ook schokkende berichten dat:

.. wanneer de autoriteiten de lichamen van de slachtoffers aan hun families hebben teruggegeven, ze betaling hebben geëist onder vermelding van verschillende redenen, waaronder de kosten van de kogel die hun geliefde heeft gedood, of compensatie voor eigendommen die tijdens de protesten zijn vernietigd. Deze aantijgingen zijn geweigerd door ten minste één ambtenaar in de provincie Khuzestan. Ondertussen hebben de autoriteiten, in een patroon dat consistent is met eerdere demonstrantenmoorden in Iran, de families van slachtoffers bedreigd met arrestatie als ze begrafenissen houden voor hun geliefden of spreken met leden van de media.

Aangezien duizenden Iraniërs hun leven hebben geriskeerd om ongeveer twee weken lang te eisen dat het regime wordt opgeheven, is het steeds moeilijker geworden om de werkelijke reikwijdte van de schendingen van de rechten door de Iraanse autoriteiten te achterhalen. In feite heeft het regime van Iran, dat berucht is voor het gevangen zetten en onderdrukken van journalisten, naar verluidt de media in het land dicteren hoe de protesten te dekken.

Onlusten in Iran

Waarom zwijgt de wereld?
Ondanks het dodelijke optreden van Iran tegen de demonstranten, zijn de reacties van de VN en de EU zwak en ineffectief, volgens veel waarnemers, waaronder Amnesty. Philip Luther, directeur onderzoek en belangenbehartiging voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International, zei:

Hoewel de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, de EU en een aantal staten hebben veroordeeld wat zij hebben beschreven als kennelijk gebruik van buitensporig geweld, hebben deze reacties niet het expliciete gebruik van dodelijk geweld om demonstranten te doden erkend, ondanks het toenemende bewijs. De voorzichtige en gedempte reactie van de internationale gemeenschap op het onwettig vermoorden van demonstranten is jammerlijk onvoldoende. Ze moeten deze moorden in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordelen en deze gebeurtenissen beschrijven voor wat ze zijn – het dodelijke en volledig ongegronde gebruik van geweld om afwijkende meningen te verpletteren.

En op 21 november uitte de mensenrechtenorganisatie, Iran Wire, haar frustratie over de algehele westerse berichtgeving over de protesten en vroeg:

Waarom zwijgt de wereld over ons? Iraniërs zijn boos dat de westerse media de protesten van Iran en de moord op demonstranten door de regering negeren. Verhalen over een Amerikaans congreslid dat scheten liet op tv en Prins Andrew hebben meer aandacht gekregen. Iraniërs willen weten: hoeveel moeten er worden gedood om nieuwswaardig te zijn?

Blijkbaar hebben alleen ‘zorgen uiten’ en ‘aandringen van Iraanse terughoudendheid’ in het aangezicht van het hoge aantal doden van demonstranten geen invloed op de besluitvormingsprocessen van het moorddadige regime in Iran.

Families zoeken hun nabestaanden…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Uzay Bulut “Iranians: ‘Why is the world silent as our government murders us?’” van 28 november 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Iraniërs: ‘Waarom zwijgt de VN, de EU en de rest van de wereld als onze regering ons vermoordt?’

  1. Waarom? Simpel………..No Jews, no News!

    Iemand zou deze arme Iraniers eens moeten uitleggen dat het énige “volk” waar de wereld voor de straat op gaat “de palestijnen” zijn……en dan ook alléén die in de “west bank” en Gaza.

    Palestijnse Arabieren die in Libanon of ergens anders doodbloeden mogen dat…… zonder probleem!

    Geliked door 2 people

  2. Ik ga niet voor Iran de straat op. Iran heeft Khomeini zelf binnengehaald en daarmee de islam. Ze wisten het van te voren. Nu zitten ze met de gebakken peren en willen ze hulp . Elk volk krijgt de regering die het verdient, Niet alleen Iran maar ook nederland.

    Like

Reacties zijn gesloten.