Bret Stephens: ‘Ja, het anti-Zionisme is het antisemitisme van onze tijd’

Als je Joden zo haat dat je hun aanwezigheid wilt betwisten, kun je het beste achter Israël aan gaan. Jodenhaters weten dat ze geen beweging kunnen beginnen om de Joden te elimineren, dus doen ze het volgende wat hen het beste lijkt: ze werken op slinkse wijze om de enige Joodse staat van de wereld te ondermijnen en te deligitimiseren. [dixit David Suissa]

Er is een algemene misvatting dat anti-zionisme niets anders is dan zeer sterke kritiek op Israël, en ik zou willen beginnen met die gedachte te verdrijven. Mensen die niet van de regering Netanyahu houden, waaronder ik, zijn geen anti-zionisten. Dat maakt deel uit van het normale democratische debat.

Israëlkritiek
Mensen die zich verzetten tegen het nederzettingenbeleid van Israël of zijn beleid, tegenover Gaza of ergens anders, zijn niet noodzakelijk anti-zionistisch. Er zijn veel patriottische Israëli’s die hetzelfde voelen.

Anti-zionisme is uniek omdat het van mening is dat de zionistische onderneming, dat wil zeggen de staat Israël, verkeerd wordt opgevat, verkeerd is, en uiteindelijk is het niet alleen het Israëlische beleid dat moet veranderen, Maar het is Israël zelf dat moet verdwijnen.

Dit is uniek als u denkt aan andere landen over de hele wereld. Velen van ons zijn critici van de Chinese bezetting van Tibet, of de Russische bezetting van delen van Oekraïne en Georgië. Sommige mensen zijn zich ervan bewust dat Turkije Noord-Cyprus bezet, in strijd met het internationale recht en daar ook nederzettingen neerzet.

Maar geen van die kritieken reikt tot oproepen die nu overal ter wereld steeds meer doordringen, niet alleen voor Rusland, China of Turkije om hun beleid te veranderen, maar ook voor de staten zelf om te verdwijnen, om te worden geëlimineerd. Dus zelfs als u het uitgangspunt dat anti-zionisme geen antisemitisme is, hebt aanvaard, moet u grip krijgen op de eliminatie-ideologie die de kern vormt van anti-zionisme.

Antizionisme is antisemitisme
Antizionisme is antisemitisme. Het is antisemitisme omdat het de Joodse staat uitkiest voor opprobrium, en met een recept dat anti-zionisten, op enkele uitzonderingen na, op geen enkele andere staat van toepassing zijn.

Dus als je toevallig helemaal tegen het concept van de natiestaat bent, natiestaten zoals Denemarken of andere natiestaten, dan is het aannemelijk dat je gewoon een anti-zionist kunt zijn op dezelfde manier dat je tegen alle staten bent gegrondvest op natie. Maar anders is het een Joodse staat uitkiezen voor behandeling die nergens anders wordt toegepast.

Het tweede punt dat erg belangrijk is, is dat het anti-zionisme heel vaak neigt naar verkeer in afbeeldingen, tropen en libels die een lange geschiedenis hebben in een antisemitische traditie die duizenden jaren teruggaat.

Plaatje hierboven: Betoging in Berlijn tegen de oorlog in Libanon op 21 juli 2006. Het aloude antisemitisme – thans in de vorm van Israëlhaat – steekt zijn kop weer op. De Middeleeuwse kwakkel gekend als het bloedsprookjeJoden drinken het bloed van kinderen‘ werd voor deze gelegenheid weer uit de kast gehaald en opgepoetst tot ‘Israël drinkt het bloed van onze kinderen‘ [beeldbron: Ralf Fischer/Agentur Ahron]

Het antisemitisme van onze tijd
Als je bijvoorbeeld hoort dat Israël in Gaza genocide pleegt, wat dat uiteraard niet is, misbruik je dat woord en handel je in een klassieke antisemitische troop, wat suggereert dat het Joodse volk een bepaald soort bloedlust heeft.

Of als u zegt dat Israël of Israëlische leiders de wereld hebben gehypnotiseerd om hen ertoe te brengen hun geboden te doen, gaat dat opnieuw terug naar een oude antisemitische troep.

En ten slotte is antisemitisme anti-zionisme, omdat het, net als alle vormen van jodenhaat in de geschiedenis, zich bijna als een virus heeft aangepast aan de culturele en politieke mode van onze tijd.

Tegenwoordig is het erg moeilijk voor mensen om antisemieten te zijn en Joden te haten om raciale redenen, om de voor de hand liggende reden dat dat soort ideologie gelukkig uit de mode raakte met de vernietiging van het Derde Rijk.

Het is uit de mode om Joden gewoon op religieuze basis te haten, maar het is in de mode geraakt om Joden te haten met het excuus van hun staat, hun nationaliteit en hun bereidheid om hun grenzen te verdedigen, als het laatste voorwendsel om Joodse mensen te kiezen voor opprobrium en voor haat die wordt toegepast op bijna geen andere mensen in de wereld.

Dat is de reden waarom, kort samengevat, anti-zionisme niet te onderscheiden is van antisemitisme, en het is het antisemitisme van onze tijd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bret Stephens “Yes, anti-Zionism is anti-Semitism – Anti-Semitism is anti-Zionism, because like all forms of Jew hatred in history, it has adapted itself almost like a virus to the cultural and political fashions of our day” van 28 november 2019 op de site van The National Post

♦ naar een artikelAntisemitisme masked as anti-Zionism – When criticism of Israel crosses the line” van Global Jewish Advocacy (AJC)

♦ naar een artikel van David Feldman “Anti-Semitism, Zionism and the changing politics of the left” van 27 september 2019 op de site van The Financial Times

♦ naar een artikel van David Suissa “Anti-Zionism Worse than Anti-Semitism” van 29 mei 2019 op de site van The Jewish Journal (JJ)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.